Paylaş
Bu dev organizasyonun spor jürisinin başkanlığını ise bir Türk foto muhabiri yaptı: Kerim Ökten. Avrupa merkezli dünyanın sayılı ajanslarından European Press Photo Agency yani medyada kullanıldığı şekli ile EPA’nın Birleşik Krallık sorumlusu olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra İstanbul’a dönen Kerim Ökten’e, World Press Photo’nun spor fotoğrafları juri başkanlığı koltuğu verildi.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve sonuçları tüm dünyada ilgi çeken bu önemli organizasyonda (üstelik seçici kurul içerisinde) ülkemizi temsil eden Ökten, Türkiye’nin dünya basın fotoğrafçılığına kazandırdığı yıldız isimlerden biri.
Türkiye’de foto muhabirliği ne yapıldığı mecrada ne de medya camiasında hak ettiği değeri görmese de; Türk foto muhabirleri dünyada önemli başarılara imza atıyor.
GÖZDE FOTO MUHABİRİ
EPA’nın bağımsız faaliyet gösterdiği ülkeler içerisinde Avrupa’daki en büyük bölgenin yani Birleşik Krallık olarak anılan İngiltere, İrlanda, İskocya, Galler ve İrlanda’nın Londra’da uzun yıllar sorumluluğunu üstlenen Kerim Ökten, meslek hayatına ise Türkiye’deki gazete ve dergilerde çalışarak başladı. Ökten, Türkiye’nin yanı sıra onlarca ülkede çektiği fotoğraflarla adından söz etirmeyi başardı. İran Depremi ve Afganistan’da NATO Operasyonu gibi hafızalarda iz bırakan olayları izleyen bu usta isim, spor organizasyonlarında ise çalıştığı kurumların gözde tercihi oldu.
FORMULA 1’DE 5 YIL
Formula 1’in dünyadaki tüm yarışlarını 5 yıl boyunca izleyen Ökten, görev yaptığı spor organizayonlarını anlatırken, “Her halde 40’ı geçti gittiğim ülke, hatırlamıyorum aslında, organizasyonları da öyle. O kadar çok ki. Yaz Olimpiyatları, Kış Olimpiyatları, Paralimpiyatlar, Dünya Kupaları, Avrupa Futbol Şampiyonaları, Dünya Yüzme ve Su Sporları Şampiyonaları, Dünya Atletizm Şampiyonaları, hem de defalarca. Bunlar bir çırpıda aklıma gelenler.”
Dünya’ya açılan bir isim olarak Ökten, Türkiye’deki basın fotoğrafçılığına bakışını şu sözlerle anlattı:
TÜRKİYE ÇOK GERİDE
“Fotoğrafın kendisi günümüzde ilginç bir yere gidiyor. Ama yapılan işe reaksiyon ve saygı Türkiye’de dünyanın çok gerisinde. Türkiye’de foto muhabirinin tanınmamasının ve saygı görmemesinin sebebi bence gazeteler, dergiler, internet yani yayıncı kuruluşlar. Türkiye’de kullanılan fotoğrafların kaçında imza kullanılıyor? Sayfaların olmazsa olmazı fotoğraf ama onu çeken insanların ismini bir köşeye yazmak nedense angarya geliyor. Üstelik bir çok gazetede sayfayı yapan kişi kendi foto muhabiri yerine elinin altına kolayca gelen ajans fotoğrafını kullanmaktan çekinmiyor. Türkiye’de Fotoğraf Editorü’nün arşivden fotoğraf seçmek için kullanıldığı sistem değişmedikçe ne Türk basınında fotoğraf kullanımı değişir, ne de foto muhabirine bakış. İşin kalitesi muhatabın beklentisi seviyesinde kalır.”
KERİM ÖKTEN KİMDİR
1972’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde 1 yıl, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakultesi Fotoğraf Bölümü’nde 4 yıl eğitim gördü. 1 Numara Yayıncılık Dergi Grubu (Aktuel, Time Out vs), Yeni Yüzyıl Gazetesi, NTV (Doğuş Yayınları) Dergi gruplarında fotomuhabirliği ve serbest fotoğrafçı olarak çalıştıktan sonra EPA ardından da ise Associated Press’te serbest fotoğrafçı olarak görev yaptı. 2003 yılında EPA Türkiye Sorumlusu oldu. 2011 yılından itibaren EPA’nın Londra’daki merkezinde Kıdemli Fotoğrafçı olarak görevlendirildikten sonra Birleşik Krallık (İngiltere, İrlanda, İskocya, Galler ve Serbest İrlanda) Bölgesinin sorumlusu Şef Foto Muhabiri olarak görev yaptı. Ökten, 2014 başında İstanbul’a geri döndü.
Paylaş