Paylaş
Galanın yapıldığı salonun önünde ise Türkiye’deki mayın temizleme çalışmalarından ve bu bölgeden fotoğraflardan oluşan bir sergi yer alıyordu. Karma sergideki fotoğraflara bakarken bir isim dikkatimi çekti; Christian Berger.
BENİ ŞAŞIRTTI
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in fotoğraf merakını, Yılın Basın Fotoğrafları jürisinde de yer aldığı Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin çalışmalarını da yakından izlemesi ve fotoğraf etkinliklerine olan ilgisinden biliyordum. Ama bir sergide fotoğrafları ile karşılaşmak beni şaşırttı. “Danger Mines” (Tehlikeli Mayın) filminin galasına girmeden ayak üzeri fotoğrafların hikâyesini konuştuk Büyükelçi Berger’le;
FOTOĞRAF GÖRSEL BİR ANI DEFTERİ
“Ben elbette profesyonel bir fotoğrafçı değilim. Bu, mesleği fotoğraf olanlara haksızlık olur. Ama fotoğrafı, fotoğrafı izlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyorum. Bir anlamda görsel bir günlük, görsel bir anı defteri benim için fotoğraf. Herkesin bildiği bir söz ‘Bir fotoğraf binlerce kelime söze bedel.’ Gittiğim yerleri ve gördüğüm güzellikleri ya da olayları belgelemek adına fotoğraf çekiyorum.
TÜRKİYE 4 MEVSİM FOTOĞRAFLARIMDA
Öğrencilik yıllarımda da görevli olduğum yıllarda da hep fotoğraf çektim. Şimdi kimi zaman fotoğraf makinesi olmadığı yerde cep telefonu ile fotoğraflar çekmeye devam ediyorum. Türkiye’nin bir çok yerini gezdim ve gittiğim pek çok yerde fotoğraflar çektim. Türkiye’nin dört bir yanından Türkiye’nin dört mevsiminden fotoğraflar çektim. Hepsinin ayrı ayrı değerleri var benim için mesela kış mevsiminde karlar altında Sultan Ahmet’te çektiğim fotoğraflar. Ama bu sergi de gördüğünüz bazı fotoğrafları çektiğim bölgenin bana yaşattığı duygu çok başkaydı.
DESTEKLEDİĞİMİZ EN BÜYÜK MAYIN TEMİZLEME PROGRAMI
Türkiye, sınırların daha insancıl ve güvenli bir şekilde korunmasına imkân verecek olan mayın temizleme faaliyeti konusunda kararlı. Avrupa Birliği (AB) iş birliğinde, Türkiye’nin doğu sınırlarını kapsayan 15 milyon metrekarelik alanda 222 bin kara mayınının imhası gerçekleştirilecek. Mayın temizleme faaliyeti 2016 yılında Iğdır sınır bölgesinde başladı. Hatta, 25 bin 658 mayın temizlendi ve 3.3 milyon metrekare arazi kullanıma açıldı. İki yıl önce Iğdır’ı ziyaret etmiştim. BM Kalkınma Teşkilatı ve Türkiye ile birlikte dünya üzerinde desteklediğimiz en büyük mayın temizleme programını gerçekleştiriyoruz.
MUHTEŞEM MANZARA ALTINDA YATAN MAYINLAR
Iğdır’da bu bölgeye gittiğimiz gün pırıl pırıl bir hava ve son derece berrak bir görüntü vardı. Arka tarafta haftalardır görünmeyen Ağrı Dağı çok net ve güzel bir şekilde kendini gösteriyordu. Türkiyenin o bölgesindeki doğa manzarasını bu netlikle görmek çok çok etkileyiciydi. Ama bu güzellikle Türkiye, Ermenistan, İran ve Azerbaycan sınırlarında toprak altındaki mayınların oluşturduğu tehlike tezat oluşturuyordu. Bir taraftan Türkiye’nin o bölgesinin muhteşem doğası, o manzarayı izlerken diğer taraftan o manzaranı altında yatan çok tehlikeli mayınların olduğu düşüncesi ve bu duyguyu yaşamak ilginç bir tecrübeydi benim için.”
Paylaş