Paylaş
Dünyanın bir ucundaki bu uzak kültür, Doç. Dr. Beyhan Özdemir’in ‘Kuzey Tayland Dağ Kabileleri’ sergisi ile Ankara’ya taşınıyor. Geçtiğimiz gün açılan sergi, 5 Nisan’a kadar, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Sanat Galerisi’ndeki sergi Ankaralı fotoğrafseverlerin izlenimine açık olacak.
Farklı organizasyonlarda sık sık bir araya gelme şansı bulduğum, İzmir’e yolum düştüğünde fotoğraf üzerine sohbetinden keyif aldığım Dokuz Eylül Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Başkanı Doç. Dr. Beyhan Özdemir’le Ankara’daki sergisini konuştuk.
3 YILLIK EMEK
“Tayland, Myanmar ve Laos sınırındaki dağ köylerinde 3 yıl süresince farklı zamanlarda çektiğim fotoğraflardan oluşuyor sergi. Altın Üçgen denilen bu bölgeye son 200 yıl içinde gelip yerleşen Kuzey Tayland dağ kabilelerinin günlük yaşamlarına içeriden bakan, yöresel ve çok renkli kıyafetlerini, geleneksel yaşam kültürlerini, özgün takı, makyaj ve aksesuarlarıyla çok farklı ritüellerini konu edinen fotoğraflar var.
UZAK COĞRAFYA ANKARA’DA
Bize uzak bir kültür ve dünyanın bir ucundaki coğrafyadan ilginç kareler, Ankara’da. Fotoğraflarda, Tayland’da yaşayan altı büyük kabilenin yaşamlarından kesitler var. Bu kabileler, en büyüğü Myanmar’dan gelmiş olan Karenler ile Çin’in orta ve güneybatısındaki Yunnan bölgesinden gelen Lahular, Lisular, Akhalar, Hmonglar ve Yao kabilelerinden oluşuyor. Bu kabilelerin neredeyse tümü Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Mai, Mae Hong Song ve Chiang Rai kentlerinin çevresindeki dağların ve vadilerin bulunduğu, Myanmar ve Laos’a dek uzanan bölgede yaşıyorlar.”
BEYHAN ÖZDEMİR KİMDİR?
Doç. Dr. Beyhan Özdemir, 1965 yılında Gaziantep’te doğdu. 1982-1986 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Macar Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. 1986’da girdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Fotoğraf Bölümü’nden 1990 yılında mezun oldu. ‘Çağdaş Macar Sineması’ konusundaki master teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1992 yılında TRT İzmir TV’sinde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ndeki doktora çalışmasını 1996 yılında tamamladı. Fotoğrafın ortaya çıkışı, bir sanat olarak değerlendirilmesi ve günümüzde fotoğrafa müdahalenin teknik, ideolojik ve estetik boyutlarının incelendiği doktora teziyle ‘Bilim Doktoru’ unvanı aldı. Bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında 38 kişisel sergi açtı. Çeşitli dergilerde yazıları yayınlandı, ulusal ve uluslararası toplantılarda konferanslar verdi. 60’tan fazla karma sergiye katıldı, dia gösterileri yaptı. 3’ü uluslararası olmak üzere, toplam 20 ödül, çok sayıda sergileme aldı. 40’a yakın ülke ve 300 civarında şehre fotoğraf yolculuğu yaptı. 2013-2015 yılları arasında Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nda başkan yardımcılığı yaptı. Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği (GAFSAD) ve İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) üyesidir. Halen Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Başkanı ve DEÜ GSF Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Paylaş