Paylaş
Hürriyet Gazetesi’ne, 1982 yılında adım atan Süleyman Arat, 31 yıldır foto muhabiri olarak çalışıyor.
Birçok önemli ismi ve olayı fotoğraflayan Arat, anılarını romanlaştırdığı kitabı “Yokuş Yukarı” ile genç meslektaşlarına tatlı bir dille yol haritası sunuyor.
Mesleğinin son yıllarını spor foto muhabiri olarak sürdüren ve Fenerbahçe’yi takip eden Süleyman Arat’la, TSYD Ankara Şubesi’nde sohbet ettik. Mesleğinde ilk günkü heyecanını kaybetmediğini söyleyen Arat’la kitabı “Yokuş Yukarı”yı konuştuk:
HAYATIMI TEMİZE ÇEKTİM
Meslek olarak şanslı bir azınlıktayız. Foto muhabirliği yapan biri, hayatı boyunca çok az kişinin tanık olacağı yüzlerce olayı yakından izler ya da insanların peşlerinden koşup, görmek için fırsat kolladığı siyaset, spor, sanat dünyasından pek çok ünlü isimle sık çalışır. Hürriyet Gazetesi’nde çalıştığım süre boyunca böyle binlerce iş yaptım. Bu kitap sayesinde de karalama defterinde birer not olan bu hatıraları romanlaştırarak hayatımı temize çektim.
ANI KİTABI DEĞİL
Anı kitaplarını ben de okuyorum. Ama çok ilgimi çekmiyor. Bu yüzden bir anı kitabı yazmak istemedim. Yaşadıklarımı romanlaştırarak anlatmaya çalıştım. Aldığım tepkilere bakınca doğru bir karar verdiğime inanıyorum. Eski İstanbul, eski Türkiye, tek kanallı televizyon günleri, siyah-beyazdan renkliye dönen gazeteler, siyah-beyaz filmlerden dijital fotoğraflara uzanan fotoğraf hikayeleri. Genç bir adam bu işi meslek seçiyor ve çok farklı olaylara tanıklık ediyor.
GENÇLERE YOL HARİTASI
Aslında bu kitaptaki gazetecinin başına gelenleri, pek çok meslektaşım yaşıyor. Ama bakıyorum, çok azı yaşadıklarını yazıyor. Bu çok üzücü. Çok değerli anlara tanıklık ederken yaşadıklarımızın bizimle birlikte ölmemesi lazım. Ben genç meslektaşlarıma da bir yol haritası sunmak, okuyuculara bir foto muhabirinin, gazetecinin yoğun temposunda aşkı nasıl yaşadığını, hangi duyguları yaşadığını anlatmak istedim. Açıkçası bu kitap benim hayatımın en büyük projesi oldu.
BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN ALEV DE SOUZA’YA
Hürriyet gibi büyük bir kurumda geçen 31 yılda yaşadıklarımı anlatırken, omuz omuza haber peşinde koştuğum birçok meslektaşımın adını da taşıdım satır aralarına. Yokuş Yukarı kitabında 1961 yılından 2013’e kadar değişen Türkiye’yi göreceksiniz. Bazılarını duyduğunuz ama arkasında yaşanan ilginç detayları bilmediğiniz olayları belki hayretle belki de gülerek okuyacaksınız. Boynumda makineyle iki satır haber yakalayabilmek için peşlerine düştüğüm Bülent Ecevit’ten Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’a, Kosova, Bosna Hersek, Kuzey Irak gibi savaş bölgelerinden Uzakdoğu seyahatlerine, Türkan Şoray’dan Tarkan’a, Lefter Küçükandonyadis’ten Alex de Souza’ya kadar farklı isim ve olayı bilinmeyenleri ile okuyacaksınız.
YOKUŞ YUKARI
D&R mağazalarının tamamında, Alkım, Remzi, Kabalcı, İnkilap gibi büyük kitapçılarda ve internetteki kitap marketlerden “Yokuş Yukarı” kitabına ulaşabilirsiniz.
SÜLEYMAN ARAT KİMDİR
1961 yılında İstanbul’da doğdu. Pertevniyal Lisesi mezunu. 1982 yılında Hürriyet Gazetesi’nde mesleğe adım atan Arat, halen burada çalışmayı sürdürüyor. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında bir kez Yılın Basın Fotoğrafı ödülü alan, iki kez de bu yarışmada ödül kazanan Arat’ın, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Yılın Haberi ve Yılın Fotoğrafı, Cumhuriyet Gazetesi’nin Bülent Dikmeler Haber Özendirme Ödülü, Türkiye Spor Yazarları Derneği fotoğraf ödülleri var. Arat’ın “Türküm Doğruyum Çalışkanım ŞAMPİYONUM” ve “Yokuş Yukarı” adlı iki kitabı bulunuyor.
Paylaş