Paylaş
Ankara’da yaşayan Türkiye’nin fotoğraf alanındaki en önemli isimlerinden Hamit Yalçın, fotoğraftan aldığını yine fotoğrafa veren bir sevdalı. 1980’li yılların başında gazetede televizyon sayfasında çalışırken tanıştığı şöhretler, onu tanıtım fotoğrafları çekmeye itmiş. Bugün başkanlığını üstlendiği Anadolu Fotoğraf Derneği ile Türkiye’yi kucaklayan Yalçın, “Anadolu’dan ışık yükseliyor” diyerek Türk fotoğrafçılığının her geçen gün daha da ileri gittiğini aktarıyor.
Hamit Yalçın, hayatını reklam ve tanıtım fotoğrafları çekerek kazanıyor. Ama yaşamının büyük bölümü Anadolu’nun dört bir yanında fotoğraf çekerek ve sergilere söyleşilere katılarak geçiyor. Türkiye’nin yanı sıra onlarca ülkeye de Anadolu’yu fotoğraf kareleri ile taşıyan Yalçın, geçtiğimiz ay davet edildiği Kolombiya’da Türk fotoğrafçılığını anlattı. Hamit Yalçın’la hayatını adadığı fotoğrafı konuştuk:
ÇOCUK YAŞTA BAŞLADI
“Fotoğrafla çocuk denecek bir yaşta tanıştım. Sıra arkadaşıma alınan fotoğraf makinesi benim de ilgimi çekmişti. Kısa süre fotoğraf makinesi sahibi oldum. Hatta 13 yaşındaydım, ortaokul yıllarında o fotoğraflarla bir okul gazetesi çıkardım. Fotoğrafta giderek ilerledim ve lise biter bitmez Ankara’da Bayrak Gazetesi’nde işe başladım.
1977-1980 yılları arasında gazetenin televizyon sayfasının haberlerini yaptım. O zamanki adı TRT sayfası tabii. Tek kanal var ve merkezi Ankara’da. Çekimler için tüm şöhretler Ankara’ya geliyor. Bugün İstanbul’da olan magazin gazeteciliği de o dönem Ankara’da yapılıyor. Stüdyo çekimleri, sahne çekimleri derken ben birçok şöhretin tanıdığı bir isim oldum. Bunun üzerine foto muhabirliğine veda edip tanıtım fotoğrafları çekmeye başladım. Endüstriyel fotoğraflarla birlikte hala Ankara’daki stüdyomda tanıtım fotoğrafları çekmeye devam ediyorum. Ama Ankara’nın değişen çehresi ile bana poz verenler artık sanatçılar değil daha çok siyasiler. Bu aralar kapımı seçim fotoğrafları için daha çok çalıyorlar.
ÜNLÜLER TÜRKİYE’Yİ DOLAŞIYOR
TRT’de çekim için Ankara’ya gelen şöhretlerin fotoğraflarını Koleksiyoncular Derneği’nin isteği üzerine arşivimden çıkardım. Kareler tek tek yayına hazırlandı ve Beyaz Cam’ın Şöhretleri isimli bir sergi sayesinde Türkiye’yi gezmeye başladı. Zonguldak, Kocaeli, Bolu’da sergilendi. Geçtiğimiz hafta da Kayseri’deydi. İlgi gördüğü sürece fotoğraflar, başka kentlere de taşınacak.
İki yıl kadar önce Anadolu Fotoğraf Grubu’nu oluşturduk. Çok iyi bir paylaşım noktası oldu. Bunun üzerine Şubat ayında Anadolu Fotoğraf Derneği kuruldu, başkanlığını üstlendim. İstanbul bugüne kadar hep fotoğrafın merkezi oldu. Ama Anadolu’dan öyle bir ışık yükseliyor ki. İnanılmaz yetenekler var. Türkiye’de fotoğrafın geleceğine ortak olacak isimler Anadolu’dan çıkacak. Bir de online dergimiz var, “Anadolu Fotoğraf” isimli. Bölgesel anlamda etkili olan pek çok fotoğrafçıyı kucaklıyoruz.”
HAMİT YALÇIN KİMDİR?
1958 yılında Elazığ’da doğdu. 1976–1980 yılları arasında kısa süre foto muhabirliği yaptı. İlk fotoğraf sergisini 1982 yılında Ankara’da açtı. 1983 yılında reklam fotoğrafçılığı alanında çalışmaya başladı. Moskava, İslamabad, Seul, Lefkoşa, Strazburg ve Şangay’da Ankara konulu açtığı kişisel sergiler yankı buldu. Ayrıca Paris, Liyon, Fameck, Lüksemburg ve Bogota’da sergileri oldu. “Sonsuzluğa Bırakılan İzler”, “Kültürlerin Dansı & Sonsuzluğa Bırakılan İzler”, “Anadolu’dan Renkler” isimli sergileri Türkiye’nin yanı sıra bir çok ülkede ilgi ile karşılandı. Çektiği “Köşkler, Kasırlar” adlı belgesel televizyonlarda yayınlandı. 1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Fotoğraf Ödülü, 2006’da Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği’nce iki ülke arasındaki sanat ortamına katkılarından dolayı şeref plaketi aldı. Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM), Kolleksiyoncular Derneği (KODER) ve Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK) üyesi Yalçın, Anadolu Fotoğraf Derneği’nin Başkanı ve derneğin yayını Anadolu Fotoğraf Dergisi’nin de Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyor.
Paylaş