Paylaş
Özcan Alper’in Sonbahar filmi hayatımda en çok etkilendiğim filmlerden biriydi. Alper’den iyi bir haber geldi geçen gün.
Yeni projesi, "Rüzgârın Hatıraları", Cannes Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Cinefondation, L’Atelier Programına seçilmiş.
L’Atelier’de genç yönetmenler ve onların projeleri, dünyadaki yapımcı ve dağıtımcılarla bir araya geliyor. Başvuru yerine davetle proje seçen programa, bu yıl bu yıl Dünyadan 15 proje çağrıya değer görülmüş.
Alper, filmin senaryosunu İzmirli yazar Ahmet Büke ile beraber yazmış. Ahmet Büke Türk öykücülüğünün son yıllarda parlayan yüzlerinden. Alnı Mavide kitabı ile Oğuz Atay Öykü Ödülü ve Kumrunun Gördüğü ile de Sait Faik Hikâye Armağanı aldı.
İkilinin senaryosu, geçtiğimiz yıl Güney Kore’de gerçekleştirilen Asya Film Market’ine de seçilmişti. Bununla da kalmayıp Fransa’nın Montpellier kentinde düzenlenen Cinemed Senaryo Yarışması’nda 399 proje arasında birincilik ödülü almışlardı.
II. Dünya Savaşı döneminde Türkiye’de geçen bir aşk hikâyesini anlatan filmi T.C Kültür Bakanlığı’nın desteklemeye değer görmediğini burada içim acıyarak not edeyim!
Alper ve Büke, filmi 2013’de çekmek umudundalar.
*******
GÖZBAĞCI MI, KAHRAMAN MI?
Yazar Marquez onun için şöyle demiş: “İki Chavez gördüm. Birisi ülkesini kurtarabilecek büyük bir kahraman, öteki ise tarihteki herhangi bir gözbağcıdan birisi.”
Duygularıma tercüman olmuş.
Kabul, dünya bir fenomen lidere daha veda etti.
Siyasi mücadelesi, iktidar hırsı, iktidarı, kavgaları ve Venezüela için geride bıraktığı miras ile Chavez çok konuşulacak, anılacak.
Peki, artıları ve eksileriyle petrol ülkesi Venezüela nasıl bir memleket şimdi?
ARTILAR:
• Sosyal politikaları etkindi.
• İktidarında yoksul nüfus %50'den, %36'lara geriledi.
• Chavez öncesi, en zengin %15’lik kesim milli gelirin %50,6’sını alırken, 2011’de %44,8’e geriledi.
• Bebek ölümleri %20,3'ten %13'e indi.
• Latin Amerika’da gelir dağılımın en adil olduğu ülke.
EKSİLER:
• Gelir dağılımı iyileşti ama petrol fiyatlarındaki artışa rağmen gelir pastası büyümedi.
• Latin Amerika'nın beşinci büyük ekonomisi; geçen 10 yılda bölgesinde kişi başına milli gelirde sonuncu.
• Dev petrol şirketi PDVSA millileştirildi. Geliri sosyal politikalara akıtıldı. Ama petrol üretimi 2.5 milyon varile geriledi.
• Yabancı sermaye kaçtı. 2011'de Latin Amerika'ya 150 milyar dolar, Brezilya'ya 67 milyar dolar, Venezüela'ya 5 milyar dolar yabancı sermaye girişi oldu.
• Artan kamu harcamaları, azalan gelirler sorunu doğdu. Finansman ihtiyacı için dış borca bağımlılık arttı: Çin'e günde gönderilen 640 bin varil ham petrolün 200 bininin dış borç faizine gidiyor.
• Enflasyon %20’lerde ve artış eğiliminde.
• Dünyanın 4.büyük petrol üreticisi ama temel ekonomik sorunlarını çözemedi, sosyal destekleme politikalarının sürdürülebilirliği zor görünüyor.
• Toplum politize gibi görünse de siyasallığa katılım düştü: Kayıtlı seçmenin sadece %25’inin oy kullandığı 2012 seçimlerinde %54 oy aldı.
• Muhalif basın Chavez döneminde zor günler yaşadı: Lisansları iptal edildi, stüdyo ve ekipmanlarına el konuldu.
• Chavez’in “halkçılığı” bir bakıma erklerin Başkan’ın elinde toplanmasına, demokratik kurumların sarsılmasına da yol açtı
Her şeye rağmen o hegemonik güce karşı duruşuyla hatırlanacak. Bu duruşu önemseyenlerin kalplerinde müstesna bir yere sahip olacak.
******
MASAYA YUMRUK
Bazen diyorum ki, İzmir’de bir Chavez’e ihtiyacımız var bizim. Şöyle masaya yumruğunu vuracak ve İzmir’in sorunlarını tek tek çözmeye başlayacak; çözdüğünü hissettirecek birine. Öyle büyük sorunlara da değil, ufak tefek sorunlara bakacak.
Halkla halefi gibi sağlam iletişim kuracak. Bıkmadan anlatacak, usanmadan izah edecek.
Şu Kordon’da yaşanan keşmekeşe bir hâl çaresi getirecek mesela. Kaldırımları yeniden mi kamulaştırır, yoksa restoranlara ve kafelere ek vergi mi koyar bilemem. Ama inat edecek ve Kordon’u daha yaşanır, daha yürünür bir yer yapacak…
Zengin mahallesidir, kısa caddedir demeyecek, semboldür diyecek. Kordon’u gösterge olarak görecek.
Yetmeyecek, kentin diğer yerlerindeki kaldırım işgallerine de son verecek. Yayaların özgürlüğünü önemseyecek. Arabalara yerlerini gösterecek. İşgaliye kandırmacasına da bir “hop” diyecek.
Belki bizim Chavez fazla uzun ömürlü olmaz. Ya müfettişler gelir, ya ticaret erbabı ayağını kaydırır… Artık yaptığı kentin kazancı olur. Yapılabiliyormuş deriz en azından!
Paylaş