Gıda mühendisleri

Haberin Devamı

Gıda mühendisleri

Gıda mühendisleri bu hafta sosyal medyada öyle bir hareketlendiler ki seslerine duyarsız kalmak mümkün değildi.


Kendi mesleklerini şöyle tanımlıyorlar: Gıda hammaddelerinin sınıflandırılarak en doğru ürüne en doğru tekniklerle işlenmesini planlayan, uygulanmasını sağlayan, sonrasında elde edilen verileri inceleyerek her defasında bir sonraki üretimde iyileştirmeyi hedefleyen meslek dalı.


Gıda Mühendisleri Birliği güzel de bir video hazırlamış:
http://www.youtube.com/watch?v=MukLfjRuR0M


Gıda hepimizin meselesi. Tabiri caizse her işletmeye bir gıda mühendisi lazım. Hem bizim için hem de işletme için. Gelin görün ki gıda mühendisleri işsizlikten şikayetçi.

Haberin Devamı


İşsizlik bu ülkenin yapısal sorunlarından. Özellikle genç işsizlik neredeyse %20’lerde. Bunda piyasa şartlarıyla uyumsuz üniversite eğitimi de bir faktör.

Yine de gıda gibi varoluşumuzla doğrudan ilgili, yılda 4.500 civarında mezun veren bu branşın iş bulmakta bu kadar zorlanmaması beklenir.


Bu yazıyı yazmadan önce bu konuların içinde yaşayan, Hürriyet Ege’de yazan, TV programları yapan sevgili İsmail Uğural’ı aradım. Meseleyi çeşitli açılardan değerlendirdik.


Şu cümlesini önemsedim: “İşletmelerdeki gıda mühendisi istihdamı ülke standarlarıyla ilgili. Hollanda’da olsak farklı bir yerden konuşuyor olurduk, buranın şartları böyle.”


Küçük işletmelerin giderlerini belli seviyede tutmak açısından da “üç beş işletme bir araya gelip bir gıda mühendisi istihdam edebilir” dedi. Bir de bu mesleğin geleceğini çok parlak gördüğünü özellikle vurguladı.


Gıda mühendislerinin önerileri de şöyle:


***Bakanlık boş kadrolarına gıda mühendisi almalı


***Her okula bir gıda mühendisi… Bu mühendisler obeziteyle mücadeleden, gıdada israfın önlenmesine kadar pek çok konuda çalışabilirler


*** Belediye hizmetlerinin kilit noktalarında da gıda mühendisine ihtiyaç var


***Kışlalarda gıda mühendisleri daha etkin rol alabilir

Haberin Devamı


***Gıda mühendisliği bölümlerinde laboratuvar olanaklarının genişletilmesi nitelikli mühendis yetişmesine katkı sağlar


Bence gıda mühendisleri ortalığı fazla boğmadan, insanları hem bilgilendirerek hem uyararak kamuoyu baskısını hep canlı tutmalı.

*****


MESELE BİLİMSEL İKLİM

Diğer mühendislik dallarının da benzer problemleri var mutlaka. Jeoloji mühendislerinden, metalurji mühendislerine kadar muhtemelen her branşta bir sor bin ah işit durumu…


Asıl sorun ülkedeki bilimsel iklimde çünkü. Bilimselliği aşağılayan kanaat önderleri de gördü bu ülke. Bilimle içten içe kavgalı siyasetçiler de. Bilimin lafta değil sahiden baş tacı edileceği günler gelecek diye bekledik durduk. Bir türlü gelemedi.

Haberin Devamı


Bir bilim yuvası olmaktan çok bir iktidar alanı olarak yaşayan üniversitelerimiz… Evlatları o üniversitelere girsin diye her türlü fedakarlığı yapan velilerimiz… O üniversitelerden mezun olduktan sonra iş bulmakta zorlanan mühendislerimiz…


Her şey güllük gülistanlıkmış da biz olumsuz bakıyormuşuz gibi bir hava var bir de. Yıl olmuş 2015, biz hala daha buralardayız!

Yazarın Tüm Yazıları