Paylaş
2012’de Oscarlarda “En İyi Yabancı Film” dalında aday adayı olarak son 9’a kalan “Bir Zamanlar Anadolu” için bakın yönetmen Nuri Bilge Ceylan hangi yorumu yapmış: “Tahmin yürütmek zor. Çünkü sinema görüşleri çok farklı bir jüri var.”
Avrupa’daki festivallerde jüriler genelde 7 bilemediniz 8 üyeden oluşur. Yarışmaya katılan yapıtlarda 20 sayısını pek geçmez. Jüri başkanı ve üyeleri filmleri toplu halde sinema salonlarında seyircilerle birlikte izlerler buna göre tartışırlar, görüşürler, değerlendirirler ve kararlarını ortak olarak açıklarlar.
“Kış Uykusu” filmi için Cannes Film Festivali jüri başkanının yorumlarını anımsayalım. Avustralyalı yönetmen Jane Campion “Altın Palmiye” ödülü için alınacak kararın daha adil olabilmesi için gizli oylama yapıldığını itiraf etti. Her ne kadar filme hayranlığını ödül Nuri Bilge Ceylan’a verildikten sonra yansıtsa da kullandığı övgü dolu sözler inanılmaz etkileyici ve çarpıcıydı. Sinema dünyasının dikkatini fazlasıyla çektiği kesin.
Türkiye’nin zor günler geçirdiği, olumsuzlukların ardı ardına yaşandığı bir dönemde “Kış Uykusu”nun Cannes zaferi ülkemize ilaç gibi geldi. Şu bir gerçek ki festival filmleri aşırı kült ve sanat ağırlıklı olup genelde seyirci - hasılatta bekleneni alamazlar.
Oscar’larda ülkemizi temsil edecek filmin “Kış Uykusu” olacağı su götürmez. Tekrar Nuri Bilge Ceylan’ın sözlerini hatırlatmakta yarar var. “Sinema görüşleri farklı olabilecek bir jüri var.” Çok haklı ardı ardına başyapıtların mimarı ayrıcalıklı yönetmen. Oscar dünyası bir başka. Ellinin üzerinde ülkenin filmleri önce izlenecek, sonra aday adaylığına hak kazanan 9 film tekrar izlenecek ve sayıları 5’e düşürülecek. Jüri üyeleri filmleri ne sinema, da ne de birlikte izliyorlar. Evlerinde belki içkilerini içerken, belki divana uzanırken video dan seyrediyorlar. Belki o an telefon çalıyor ve ara veriyorlar. Yada sıkılıyorlar, yarım bırakıyorlar sonra bıraktıkları yerden seyre devam ediyorlar. İşte burada Amerikan jürisinin olumsuzluklarından biri ortaya çıkıyor “Kış Uykusu” için. Eser 3 saatten fazla sürüyor. Jüri deyince sayıları beş binin üzerinde. 24 dalda en az beşer film izleyecekler. Zamanlarını nereye kadar harcarlar? Bir de Amerikalı jüri üyeleri aşırı dramatik yapıtlardan pek hoşlanmazlar. Süreç sonrası finalde mutlu sona ulaşmak onları rahatlatır, sevindirir buna göre oy tercihlerini kullanırlar.. Aksiyonu tercih ederler. Akıcılığa prim verirler. Tabii doğal güzelliklerin çekim tarzı onları etkiler. İşte “Kış Uykusu” için bir avantaj. Elbette Avrupa’daki en prestijli festivalde en büyük ödül sahibinin filmini o jüri üyeleri biraz daha özen göstererek izleyecek ve değerlendirecektir. Bunun içinde 22 Şubat 2015’ te ki 87. Oscar tören gününü beklerken 19 yıldan beri bu dev sinema şölenini izleyen bir gazeteci olarak en büyük önerim daha şimdiden özellikle Amerika da ki tanıtımı için kolları sıvamak ve hiçbir masraftan kaçınılmadan dev sponsorlar ve PR şirketleri aracılığı ile etkili bir propagandaya start vermektir.
Bir örnek: 2014 Oscarlarda “En İyi Yabancı Film” in galibi İtalyan “La Grande Bellezza” (Muhteşem Güzellik) geçen yıl Cannes Film Festivalinden eli boş dönünce hemen Oscar’ı hedeflemiş ve hemen Amerika’ya ayak basmış, İtalyan Kültür ve Sanat Bakanlığının madde ve manevi yardımı ile tanıtımını kusursuzca ve sistematik olarak yaparak o heykelciğe ulaşmıştı. Ödüllü “Kış Uykusu” bu nedenle daha şanslı bir konumda yeter ki gerçekten zaferin rehavetiyle kış uykusuna yatılmasın! Çünkü 22 Şubat’a kadar olan zaman çok ama çok değerli.
Paylaş