Umami sos ve tavuk

Tek bir kaşıkta, tatlı, tuzlu, ekşi ve acının ahenkli lezzetini sunan umami tadının iyi bir temsilcisi barbekü sos... Yaklaşan mangal zamanında tavukla kullanmak için birebir.

Haberin Devamı

Umami; tatlı, tuzlu, acı, ekÅŸi ve aynı zamanda bunların hepsinden biraz fazla bir tat.Tek kaşıkla ahenkli lezzetleri umami sosla yakalıyoruz.Â
Bu hafta pekmezle bir parça yerelleştirdiğim barbekü sosun tarifini veriyorum. Tarifte Batı’ya gidip sosa uzandıktan sonra Doğu’ya doğru humusla yolculuk yapıp, yolları birleştiriyorum.

Barbekü Sos

Önce tavukları marine etmek için kullanacağınız barbekü sosu hazırlayalım.
Bir tavaya, tohum kimyon ve kişnişten ikişer çorba kaşığı koyarak, yüksek ateşte iki üç dakika boyunca çevirerek kavurun. Mutfak robotuna iki adet soğanı dörde bölüp yerleştirin, dört diş sarmısak ekleyin, üzerine kavrulmuş kişniş ve kimyonu ilave edin. Soğan, püre olana dek çekin.
Ardından tavaya üç çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin, ardından püre hale getirdiğiniz soğanı ilave edin. Beş, altı dakika boyunca karıştırın. Sonra içine, 400 gram ketçap, iki çorba kaşığı acı toz kırmızı biber, iki tatlı kaşığı karabiber, on dal kıyılmış taze kekik ekleyin. Alttan gelecek tatlılık için, dört çorba kaşığı pekmez ve bir portakalın suyunu, hafif bir ekşilik için iki çorba kaşığı sirke ilave edin. Tavuk suyu barbekü sosa çok yakışıyor, varsa ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak kaynatın, suyu azalırsa bir bardak su ekleyebilirsiniz. Tuzunu ayarlayın. Yaklaşık on beş dakika sonra barbekü sosunuz hazır. Son işlem olarak tel süzgeçten geçirmek kalıyor.

Tavuk Marine

Haberin Devamı

Kasabınızdan beş parça tavuk göğsünü parçalan-mayacak kadar ince dövmesini isteyin. Sonra her bir tavuk göğsünü üçer çorba kaşığı barbekü sosu ile marine edin. Sosun tavuğun her yerine yayılması önemli. Tavuklar sosta dinlene dursun, siz humusunuzu hazırlamaya başlayın.

Humuslu Harç

800 gram konserve nohudu pirinç yıkama kabında kabuklarından tamamen kurtulana kadar ovuşturarak yıkayın. Ardından tüm malzemeleri mutfak robotuna ekleyin ve iyice pürüzsüzleşene kadar çekin.
Ardından tavaya bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin.10 dilim pastırmayı enlemesine incecik doğrayıp, tavada hafifçe çevirin. İnce şeritler halinde doğranmış üç parça közlenmiş kırmızı biber turşusunu, humusu ekleyin ve suyunu çekene kadar karıştırın. İki çorba kaşığı tereyağını da ekleyip kavurmaya devam edin. Son olarak bir çorba kaşığı toz kırmızı biberi ve kabaca doğradığınız altı yedi dal maydanozu ekleyin, karıştırın. Humuslu harcınız hazır.

PiÅŸirme:

Haberin Devamı

Sıra her şeyi bir araya getirip, pişirme faslına geldi. Hazırladığınız harç beş tavuğa tam yetecek miktarda. Kâğıt gibi geniş olan tavuğunuza, boylamasına olacak şekilde beş dolu çorba kaşığı humuslu harçtan koyun. Uçlardan bir buçuk parmak boşluk bırakın ki, pişerken humuslar dışarı taşmasın. Sonra tavukları iki ucundan kapatacak şekilde sarın, açılmaması için kürdanla tutturun. Bu yemeği isterseniz fırında isterseniz tavada pişirebilirsiniz. Fırın yöntemi daha zahmetsiz daha temizdir. Fırın kullanacaklar için ızgara modunda 250 derece fırında yaklaşık 20- 25 dakika, üstü iyice kızarana kadar pişirmelerini öneriyorum. Tavada yapacakların dört beş çorba kaşığı zeytinyağını kızdırdıktan sonra tavuğun dört tarafını da iyice kızarana kadar çevire çevire pişirmeleri gerekiyor. Çevirirken tavuğa nazik davranın ki, humuslu harç dışına taşmasın. Bu kallavi yemeğin yanına taze bir yeşillik salatası çok güzel bir eşlikçi olacaktır.

Haberin Devamı

TAVUÄžA SARILMIÅž HUMUS

Tavuk marine için
5 parça tavuk göğsü
15 çorba kaşığı barbekü sos

Yazarın Tüm Yazıları