Paylaş
Ramazan ayında aklımıza, kalbimize düşen tatlı ‘güllü aş’. Yıllık güllaç üretiminin yüzde 85’i ramazanda tüketiliyor. Kalanıysa sanırım diğer on bir ayda bizim atölyede... Öyle seviyoruz! Hazır bu zamanda her markette rahatlıkla güllaç bulunurken, size farklı fikirler vermek istiyorum. Diğer on bir ayda da hayatımızı melek kanatları inceliğiyle güzelleştirsin, üreticilerimizin bereketi artsın diye...
Vişneli Aş
Osmanlı saray mutfağından tesadüfen çıkan güllacın başka bir Osmanlı tatlısı ‘vişneli ekmek’ ile birleştirilmiş hali. Güllaç yapraklarını vişne kompostosu ile tiritleyip kaymak ve antep fıstığı ile serin serin yiyebilirsiniz..
Güllaçtan Pizza
Güllacı sarmısaklı, kekikli bir zeytinyağı ve biraz suyla ıslatıp, peynir, biber ve sucukla fırında üç-dört dakikada çıtır hale getirdiğimiz, üzerine istediğiniz malzemeyi koyabileceğiniz bir tarif.
Güllaçtan Paçanga
Paçanga böreğini inanılmaz yapan, pastırma keyfini alırken o böreğin kenarlarının çıtırlığının insanı deli etmesi bence. Güllacı kızarttığınızda nişasta oranı çok daha yüksek olduğundan sadece kenarları değil her tarafı çıtır çıtır hale geliyor. Yapraklarını biraz süt, yarım soğan, kekik ve karabiberle ıslatıp demlediniz mi o çok tanıdık lezzet sizi dans ettiriyor.
Güllaçtan Cips
Bol baharatlı cips sevenlerin, baharatı biraz zeytinyağı ve suyla karıştırarak güllaçtan istedikleri lezzette cipsler yapmaları için fırsat.
Lazanyamtrak Güllaç
Güllaç yapraklarını lazanya yaprakları gibi kullandığımız, baharatlı soslu kıyması ile ‘lazanyamtrak’ nefis bir güllaç yapabilirsiniz. Beşamelli zaten güzel ama beşamelsiz de -çok daha hafif- ayrı bir lezzeti oluyor. Bir tepsiyi rahatça yiyebilirsiniz.
Güllaca sarılmış et
Güllacı, et suyuyla ıslatıp, yumuşatıp içine iyice dinlendirilmiş ve marine edilmiş et (marine yerine ‘avcarlama’ ifadesini yavaş yavaş kullanmak istiyorum, Adana’ya da göz kırparak) ve fıstık koyup, üzerinde de az bir peynirle fırında pişirip yediğinizde, dışı çıtır - içi sulu, etli bir ziyafete dönüşüyor.
Dondurmalı Çiçek Sulu Aş
Gül suyu yerine eskiden İzmir’de de çıkarılan fakat unuttuğumuz bir gelenek olan mis gibi portakal çiçeğinin suyuyla yapılan nefis bir tarif (Kıbrıs ve Lübnan’da çiçek suyu bulabilirsiniz. Benim gibi deliyseniz kendi imbiğinizi yapıp burada da çıkarabilirsiniz. Sitemizde imbiğin tarifi var.) Altında dondurma, üstünde çiçek sulu güllaç, kavun ve fıstık... Aldığınız bir kaşık tatlıda kavunun yumuşak tadı, güllacın uçucu asaleti, portakal çiçeği kokusuyla yükselip, dondurmayla tatmin oluyorsunuz.
*Bunlar güllaç yaprakları ile yapılabileceklerin sadece birkaçı. Fikir vermesi için... Daha fazlası ve bu tariflerin, ölçü ve detaylarını Refika’nın Mutfağı sitesinde bulabilirsiniz.
Paylaş