Ekmek arası mutluluk

Sofralarımızın olmazsa olmazı ekmeği, enginardan domatese kadar değişik sebzeler ve soslarla birleştirip bir ana yemeğe dönüştürebilirsiniz

Haberin Devamı

Biraz birbirimizi anlamaya aynı masada oturup ekmek paylaşmaya ihtiyacımız olan günlerdeyiz. İsteğimiz sevgi, saygı ve anlayış. Belki biraz çocukça ama bu dünyada herhalde zarar gelmeyeceğini bildiğimiz tek duygu da çocukluk ve saflık. Yemeklerimi yaparken aklıma Fatih Erkoç’un eski bir şarkısı geldi. “Avuç içi kadar mutluluk yeter” diyerek komşularımızla, az görüştüğümüz, farklı görüşlerde olduğunu düşündüğümüz sevdiklerimizle oturup konuşma vakti. Teker teker birbirimizi ikna etmeye gerek duymadan anlamak, hislerimizi anlatmak ve saygı gösterme zamanı değil mi?

Havalı hardallı yumurta

Bir kapta 1 yumurta sarısını çırpmaya başlayın. 1 çorba kaşığı hardal ekleyip, çırpmaya devam edin. Ayrı bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Çırpmaya devam ederken erimiş tereyağını mayonez yapar gibi, ip gibi akıtarak yumurta karışımına yedirin. Daha sonra sosunuza 1 çay kaşığı taneli hardal, 1 tatlı kaşığı limon suyu ile tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın. Böylece nefis sosunuz 1 dakikada hazır olacak.
Derin bir tencereye su ve 1 çorba kaşığı sirke koyun, kaynatın ve altını kısın. Bir kaşık yardımıyla içten içe tıngırdayan suda kaşığı çevirerek bir girdap oluşturun. 4 yumurtanızı teker teker bu su girdabının içine kırın ve üç dakika haşlanması için bırakın. Yumurtanızın dışı bembeyaz olacak ama sarısı cıvık kalacak. Suya verdiğniz girdap ise formlarını kaybetmeden pişmelerini sağlayacak. Bu pişirme tekniğine ‘poşe etmek’ deniyor.
Tercihan bir döküm tavada her iki tarafını iyice kızarttığınız ekmelerinizin üzerine, ekmeğinizi lezzetlendirmeye yetecek kadar sosunuzdan sürün. Her bir ekmek için 5 yaprak yedikulemarulunuzu da bu lezzetli sosa daldırın ve ekmek diliminin üzerine koyun. Poşe yumurtanızın patlamamasına dikkat ederek delikli bir kepçe yardımıyla sudan çıkartın, süzün ve yedikulemarullarınızın üzerine yerleştirin. Bu işlemleri diğer 3 dilim ekmek için de tekrarlayın. Son olarak ince doğradığınız 1 adet kurutulmuş acı arnavutbiberi, taze çekilmiş karabiber, kaya tuzu ve 3 dal kekikle süsleyip, lezzetlerine lezzet katın.

Haberin Devamı

Jiletlenmiş enginar, bakla ve salatalık!

Haberin Devamı

1 adet enginarın yuvarlağın etrafından sebze soyucusuyla ince şeritler halinde kesip, kararmaması için 2 çorba kaşığı limon suyu koyduğunuz suda bekletin. Adeta kabuk soyar gibi upuzun şeritleriniz olacak. Bu sırada 30 adet iç baklayı üzerlerine çizik atıp kaynar suda 2 dakika pişirip kabuklarını soyun. Ayrı bir yerde 1 diş sarmısağı ince ince kesin. Bir tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin, sonra içine sarımsakları atın. Biraz soteleyin. Süzdüğünüz enginarı, soydunuz 30 adet bakla içini, ince kestiğiniz 4 dal dereotunu, 1 çay kaşığı şekeri ilave edin ve yüksek ateşte 3 dakika daha soteleyin. Ayrı bir kapta 75 gr izmirtulumunu 1 çorba kaşığı süt ile birlikte çatal yardımıyla ezin. Kurutulmuş bir adet acı arnavutbiberinin dörtte birini incecik kesin; 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 çay kaşığı ç örekotu, küçücük küpler halinde doğradığınız yarım adet salatalık ve ince ince doğradığınız 10 dal nanenin yapraklarıyla birlikte izmirtulum peynirine ilave edin, iyice karıştırın. Tercihan bir döküm tavada her iki tarafını iyice kızarttığınız 2 parça ekmeğinizin üzerine peynir karışımını, onun üzerine de enginarlı karışımı koyun. Salatalığın bu tarifte ne işi var, ne alaka diyebilirsiniz ama onun taze kokusu, nanenin rayihasıyla birleşince bakla ve enginarın ağzınızdaki lezzetini olduğundan daha da taze bir hale getirdiğini göreceksiniz. Servis etmeden hemen önce birkaç damla limon suyuyla son dokunuş yapmayı unutmayın.

Haberin Devamı

Hafif ekmek üstü

Bir kâseye 6 çorba kaşığı süzme yoğurdu, havanda ezdiğiniz 1 diş sarmısağı, 1 tatlı kaşığı haşhaş tohumunu, 2 çorba kaşığı zeytinyağını, rendelediğiniz  ½  limonun kabuğunu, ½ çay kaşığı karabiberi ve tuzunu ilave edip iyice çırpın. Süzme yoğurdun pürüzsüz bir kıvam alması ve tüm malzemelerin iyice karışması hem ekmeğimizi lezzetlendirecek hem de üst malzemelerin keyfini destekleyecek.
Ardından 20 adet minik çeridomatesi ortadan ikiye kesin. Bir tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip ısıtın, içine 1 adet domates yaprağını, (yaprak dalından yeni koparılmış domates rayihasını tada ekleyecektir) doğradığınız domatesleri, 1 çorba kaşığı balsamik sirkeyi, çok ince dilimlediğiniz ½ diş sarmısağı, kalan ½ limon kabuğunu ve tuzunu atıp iyice soteleyin. Ocaktan alıp içine 4 dal fesleğeni ilave edin.
Tercihen döküm bir tavada her iki tarafını iyice kızarttığınız ekmeklerinizin üzerine önce hazırladığınız süzme yoğurt sosunu sürün, sotelediğiniz domatesli karışımınızı 2 dilim ekmeğinize pay edin. Yaz günleri için ideal hafiflikteki bu tarifin çok doyurucu olduğunu göreceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları