Paylaş
Herhangi bir şeyin dondurmasını mı yapmak istiyorsunuz, likit hale getirin, çırparak yavaş yavaş soğutun. Yarım saatte bir donana kadar buzdolabından çıkarıp çırparak, donarken içine hava alacak şekilde... Dondurma hazır. Bu mantıkla farklı temeller kullanılarak yapılabilecek dondurmalar aşağıda...
1) Sahlepli uzayan dondurma
Sahlep müthiş bir kök. Orkidenin toprak altındaki yumruları diyebiliriz. Sütü uzatan, sertleştiren bir forma sahip. Meşhur ‘uzayan’ dondurma yapmak, bu topraklara özgü bir tarif geliştirmek isterseniz, kullanacağınız malzeme sahlep olmalı. Ancak sahlep yabani bir kök olduğu için bulması zor ve pahalı. Daha da önemlisi parayı gözden çıkarsanız bile yanlış ve arsız toplamadan dolayı zaten azalmakta olan orkidelerin giderek kaybolmasına katkı vermiş gibi de hissedebilirsiniz. Tam da bu sebepten, sahlepli dondurmanın harikalar yarattığını düşünmeme rağmen, iki senede bir kez yaparım.
Bir litre süte, iki su bardağı su, yarım kilo tozşeker ve bir çorba kaşığı sahlep koyun; karıştırarak bir taşım kaynatın. Oda sıcaklığına düşünce derin dondurucuya üstü kapalı olarak koyun. Karıştıramayacağınız kıvama gelene kadar her yarım saatte bir çırpıcı ile iki dakika karıştırın.
2) Refikaca lokumlu dondurmalar
Bu aslında benim buluşum olan bir tarif. En önemli özelliği lokumu lokum yapan tartarik asidin, sorbeye daha ‘gırç gırçımsı’ ve güçlü bir form vermesi. Düz meyve suyuna (mesela nar suyu) veya süte şeker yerine lokum ekleyin. Ve kısık ateşte eriyene kadar karıştırarak pişirin. Kıvam alana kadar yarım saatte bir çırpma işlemini yapın.
3) Frozen
Mini yoğurt kabı içinde de yapabilirsiniz, kurabiye kaplarında da. Dilediğiniz meyvelerin püre halini ya da pekmezli kaynar tarifimi bu kaplara koyup buzdolabına yerleştirin. İki saat sonra biraz donunca tutma çubuklarını yerleştirin. İçeride çırpılmış hava olmadığından, bu tip dondurmalar ancak yalanarak yenebilir. Isırmak, top çıkarmak mümkün olmayacaktır. Dondurmanın en kolay ve tembel işi olanıdır. Sütten uzak duranlar hindistan cevizi suyu, bademsütü gibi farklı opsiyonlara da gidebilir.
4) Ice-cream buzlu krema
Krema bazlı dondurmalar çırptıkça kabaran krema içine süt ve diğer içeceklerden yapılan dondurmalara göre daha fazla hava aldığından daha yumuşak kıvamlı olup, rahatça ısırılarak yenebilir. Vanilyalı bir dondurmayı bu şekilde yapmak istediğinizde iç içe geçebilen iki kâseden büyüğüne tuzlu su doldurun. Küçüğü büyüğün ortasına yerleştirip buzlukta dondurun. Su donunca kâseleri çıkartıp küçük kâseye krema, süt, şeker, vanilyayı ekleyin. 15 dakika boyunca mikser ile çırpın. Kabına alıp buzluğa atın.
5) Klasik sorbe
Şekerli su ve meyve püresiyle (sulu bir meyve ise direkt meyvenin suyunu sıkıp şeker ile karıştırarak), yine yarım saatte bir çırparak buzdolabının derin dondurucusunda yapabilirsiniz. Osmanlı şerbetlerinin Avrupa’ya taşınıp form değiştirmiş halleri aslında. Meyvelerin öz tatlarını serinken almak daha kolay oluyor; sorbeler doğru kullanıldığında en çok bu işe yarayabilir. Limon sorbesi ağızda, oda sıcaklığında sıkılıp tadına bakılan limondan çok daha kuvvetli bir tat bırakabilir. Bu tarifi şimdilerde şeftaliyle, böğürtlenle, mevsiminde trabzonhurması ile yaptığınızda müthiş oluyor.
6) Yoğurt bazlı dondurmalar
Benim yoğurt bazlı dondurmalara ciddi bir önyargım vardı. “Biraz kırıldı” demeliyim. Özellikle, hurma ve kakao gibi lezzetlerle birleştiğinde iyi bir dengeye oturtulabiliyor. Yalnız çilek, vişne gibi kendi ekşisi olan meyvelerde iki ekşinin uyumu ile ilgili dertlerim halen var. Muz ve hurma ile yaptığım favorim oldu. Muzu, çekirdeksiz hurmayı ve yoğurdu mutfak robotunda pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çekin. Derin dondurucuya üstü kapalı bir şekilde koyun. Her yarım saatte bir çırpma işlemini yapın.
Kefir bazlı dondurmalar
Şu an bu dondurmalar bizim mutfakta deneme aşamasındalar, sonuçlar hiç fena görünmüyor. Yoğurdun ekşiliği olmadan, sütün bünyeye yaptığı ağırlığı kefir mayası ile kırıp, hem daha az kalorili hem de akışkan dondurmalar çıktı bile. Yapımı süt versiyonuyla aynı.
Paylaş