Paylaş
Hürriyet Gazetesi Bursa Bölge Temsilcisi Burcu Başar’ın davetlisi olarak gerçekleştirilen ziyarette Başkan Alinur Aktaş ile Bursa’yı ve gastronomi turizmini ele aldık.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ferhat Murat ile Basın ve İletişim Daire Başkanı Ahmet Bayhan’ın da katıldığı toplantıda; her fırsatta dile getirdiğimiz gastronominin Bursa’ya olan katkısını, turizme ve ekonomiye olan etkisini ve yeni projeleri konuştuk.
Unesco’nun Birleştirici EtkisiBursa, Tarihi Çarşı, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Mirası Listesi›nde yer almaktadır.
Şimdi de Zanaat ve Halk Sanatları ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olmayı hedefleri arasına koydu.
Tarihi ve kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ve turizm potansiyeli ile Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak için yoğun çaba harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu sayede kentin uluslararası alanda tanıtımını da yapma imkanı bulabilir.
Zanaat ve Halk Sanatları ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmakla, çinicilik, ipekçilik, Karagöz gölge oyunu, bıçakçılık, havluculuk ve çömlekçiliğin şehir turizmine katkısı büyük olacaktır. Bu sayede son yıllarda tüm dünyada çok popüler olan ‘deneyimsel turizm’ alanında fark yaratacak projeler hayata geçirilerek şehrimizin tanıtımına ve ekonomisine büyük katkılar sağlanabilir.
Başkan Alinur Aktaş ziyaretinde; Bursa’nın gastronomi turizmi hedeflerinden sapmadığını, aksine Tarihi Çarşı, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Mirası Listesi›nde yer alan şehrimizin Zanaat ve Halk Sanatları’nda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olduğunda Gastronomi Turizmi’nin bundan en çok fayda sağlayan sektör olacağını, kentte yer alan otel, restoran ve kafelerin bundan olumlu etkileneceğini söyledi.
Bursa Şerbet Evi
Önceki yazılarımda değindiğim bir örneği Edirne’de olan, Bursa Şerbet Evi, Hatay, Gaziantep ve Afyon’da örnekleri olan Bursa Gastronomi Evi’nin de Bursa’da kurulması gerektiğini kendilerine önerdim.
Bursa otel ve restoran menülerinde kola yerine, bölgemizde üretilen yöresel meyvelerden elde edeceği doğal şerbet menüsü ile yerli yabancı turistlere geniş bir seçenek sunabiliriz.
Türkiye’de üretilen böğürtlenin yüzde 96’sı, ahududunun yüzde 85’i, frambuazın yüzde 92’si Bursa’da üretilirken, siyah incirin, Gürsu armudunun, çileğin, yakın zamanda üretilen yaban mersininin, kivinin de önemli bir kısmı bu verimli topraklarda yetiştiriliyor.
Yıllardır Bursa kebabının, İnegöl köftenin yanında verilen şıra diye bildiğimiz üzüm suyunun en çok tüketildiği şehir Bursa dersek yanlış olmaz.
Bursa kendi şerbet ustalarını yetiştirmeli. Yukarıda saydığımız ve daha sayamadığımız pek çok meyve ve sebzenin suyu ile bir ‘Bursa Şerbet Menüsü’ oluşturulması gerektiği, toplantıda konuştuğumuz, hem fikir olduğumuz konulardan biriydi.
Gastronomi haritası
Başkan Alinur Aktaş, Kayhan Çarşı’sı, Tuzpazarı, Çancılar, Cumhuriyet caddesi, Hisarönü, Tahtakale, Kapalı ve Açık Çarşı’da, Koza Han ve diğer hanlarımız içerisinde de gastronomi adresleri yaratmak istediklerini ifade etti. Bu adreslere kolayca ulaşmak ve dijitalleştirmek için gastronomi haritasının da hedeflerinin arasında olduğunu öğrendik.
Başkan Aktaş, pandemi nedeniyle işletmelerin kapanma noktasına gelmesinden ve olumsuz etkilenmesinden çok rahatsız olduğunu ifade ederken, işletmelerini torunlarına bırakacakları bir marka haline getirmelerine hizmet edecek projeleri desteklediklerini söyledi.
İstiklal Marşı›mızda ocağın sönmemesi ile başlayan mısra bizlere ne kadar çok şey ifade ediyor. Belediyelerin de, STK’ların da amaçları kazanların kaynaması ve sürdürülebilir bir ekosistemin oluşturulmasıdır.
Dileğimiz evine bir parça helal ekmek götürmek için uğraşan tüm işletmelerin kazanlarının kaynaması ve ocaklarının sönmemesidir.
Paylaş