Paylaş
Devlet, vergi üstüne vergi bindiriyor ama alınan sonuç iyi değil.
Gerçek fiyatla, zamlı fiyat arasındaki makas açıldıkça, kaçak artıyor!
Türkiye tam bir kaçak cenneti oldu!
Akaryakıt, sigara, içki, cep telefonu, et, çay, elektronik eşya, oyuncak... Piyasada her şeyin bol miktarda kaçağı var.
Kaçakçılık, yıllar sonra yine (devletin sayesinde) büyük bir sektör haline geldi.
Vergilere zam üstüne zam bindirmekle daha çok gelir elde edilmediği gibi kaçakçıların ekmeğine yağ sürülüyor.
* * *
Fazla vergi, aynı oranda gelir sağlamak anlamına gelmiyor. Çünkü piyasayı kaçak mallar dolduruyor, devleti büyük kayıplara uğratıyor. Maliye tütün ürünleri ve alkollü içeceklere yılbaşında yüzde 30’a varan ÖTV artışı yaptı. Yaptı da ne oldu?
Mart ayında tütün ürünlerinden gelen vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.1 oranında düştü. Bunun en önemli sebebi piyasadaki kaçak sigaraların artması.
Türkiye, başta Kuzey Irak’taki fabrikalar olmak üzere Çin’den, Dubai ve İran’a, Suriye’den Ukrayna ve Paraguay’a kadar dünyanın dört bir yanından kaçak sigara istilasına uğradı. Şu anda çarşıda-pazarda ne ararsanız kaçağını bulabilirsiniz.
Bu işte tatlı para, yüklü kâr var. Cezası ise az. “Fazla kazanayım” diye vergilere zam yapan devlet, gerçekte kaçakçıları besliyor. Ortada “tatlı para” olunca, hiçbir devlet kaçakçılığı önleyemiyor.
* * *
Son dönemde 800 vergi denetim elemanı, polis ve jandarmanın da desteği ile 9 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Adana, Mersin, Kocaeli ve Hatay’da) kaçak sigara ve içki avına çıktı. Yoğun şekilde yürütülen operasyonlar sırasında kaçak 137 bin şişe içki ile 334 bin paket sigara ele geçirildi.
Fakat bütün bunlar bütün piyasalardaki tüm kaçakların belki de onda biri...
Ekonomik sorunların, polisiye tedbirlerle tam olarak önlendiği görülmemiştir.
Kaçak mal ticaretine karşı tek etkili mücadele, buna yol açan sebepleri ortadan kaldırıp kaçakçılığın cazibesini azaltmaktır.
* * *
Beyazıt’tan, Aksaray’a doğru iniyordum. Yanı başımda bir genç belirdi:
“Abi, sigara var, viski var!”
“İstemem kardeşim!”
“Yarı fiyatına, hatta daha da az, abi... İçmiyorsan al sakla, misafirlerine filan ikram edersin. Marketlerde 70 lira olan viski bende 30 lira be abi...”
Sigara ve içki kaçakçılığı büyük kâr bırakan iş kolu olmuş durumda... Tehlikesi az... Yakalananlar, para cezası ödeyip serbest kalıyor. Riski az olan bol paralı bir işi kim yapmaz!
Kaçak mallar, kaçakçılara ve terör örgütlerine geniş kaynak sağlıyor.
* * *
2010 yılı için sigaradan alınması hedeflenen vergi miktarı 16,4 milyar lira. Hedef yüksek tutulduğu için, sigaradan alınan ÖTV artırılıyor ve sigara şirketleri zamma zorlanıyor.
Maliyetler aynı ama vergide artış var. Hal böyle olunca üretim fiyatı ile satış fiyatı arasında aşırı bir fark ortaya çıkıyor ve bu durum, kaçakçılığı tahrik ediyor.
Doğadaki tüm kanunlar gibi, ekonominin yasaları da denge üzerine kuruludur. Bu dengeyi bozarsanız, kaçakçılığı azdırırsınız. O vakit zamlar, bumerang gibi dönüp sizi vurur!
Paylaş