İNSANLARIN belirli bir yaştan sonra en çok konuştukları konu, hastalıklar oluyor.
"Damdan düşenin halini, damdan düşen bilir" derler... Hastalık ve ilaçlar konusunda herkes, kendi deneyimini başkasına aktarmaya bayılır.
Konuşulan konular arasında kalp ve damar hastalıkları birinci sırada... Bunu, kadınlarda rahim ve göğüs hastalıkları, erkeklerde ise "prostat büyümesi" izliyor.
"Prostat büyümesi" ellili yaşlardan sonra her erkeğin korkulu rüyası...
* * *
Geçen gün iki arkadaşımın konuşmasına tanık oldum:
"Yav, Cüneyt Arkın da prostat ameliyatı olmuş!"
"Ne olmuş, ben de olacağım. Artık çok zorlamaya başladı. Geceleri her bir buçuk saatte bir, ya da daha sık, kalkıp tuvalete gidiyorum. Gün içinde ise saatte bir gitmek zorundayım. Bir alışveriş merkezine gidecek olsam, önceden tuvaletin olduğu yeri tespit etmem şart!"
"Haklısın. Her yerde sık sık tuvalete gitmem gerektiğinden mahcup oluyorum. Benim hanım da kızıyor bu duruma... Ne olduğunu herkese söyleyemiyorum. Çok perişanım. Ha bire tuvalete gitmek usandırıcı bir şey... Orada da uzun süre kalıyorum. Tuvaleti olmayan bir mağazaya gidemiyorum. Yaşam kalitem berbat oldu."
"Nasıl bir ameliyat düşünüyorsun?"
"Green Light (Yeşil Işık) diye bir lazer sistemi varmış... En kolayı oymuş... Hastanede en çok bir gün yatıyormuşsun... Büyüyen prostat dokusunu lazerle buharlaştırıyorlarmış!"
"Aman, sakın ha! Prostatın çok büyükse sakın Green Light ameliyatı olma..."
"Neden?
"Ben iki buçuk yıl önce Green Light operasyonu geçirdim.Bir süre sonra prostatım yine büyüdü. İki ay önce yeniden ameliyat olmak zorunda kaldım. Green Light ile prostat dokusunun tamamı yok edilemediği için doku yeniden büyüyormuş. Tekrar ameliyat masasına yattım. İkinci defa kapalı prostat (TUR-P) ameliyatı oldum. Şimdi rahatım!"
* * *
Arkadaşlarımın sohbetle başlayan tartışması büyüyünce, bilgisine ve tecrübesine inandığım bir bilim adamı olan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca’ya sordum. Özetle anlattı:
"Green Light prosedürü, fazla büyümemiş prostatlarda iyi sonuç veriyor. Prostat dokusu, lazer ışınıyla buharlaştırılıyor. Hastalar ertesi gün evlerine gidebilir. Ancak ben, 70 gramdan daha büyük prostatlara Green Light uygulamam. Çünkü dokunun tamamı yok edilemediği için sonuç başarılı olmuyor. Birkaç yıl sonra yine sorun yaratıyor. Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) operasyonu, büyük prostatlarda daha iyi sonuç veriyor. Kalem kalınlığında metal bir tüpü idrar kanalının içinden geçiriyoruz. İdrar yolu çevresindeki tıkanma sebebi olan prostat dokusunu, elektrik akımı kullanarak kesiyor ve parçalar halinde aynı kanaldan dışarı alıyoruz.. Hasta iki-üç gün hastanede kalıyor. Büyük prostatlara Green Light lazer operasyonu yapmak doğru değildir. Bazı hastalara da açık ameliyat yapmak gerekir. Kanserli prostat büyümelerinde ise açık ameliyat şarttır."
Böylece, Profesör Sarıca’dan, son zamanlarda "Harika bir buluş" olarak tanıtılan "Green Light operasyonu"nun, büyüyen her prostata uygulanmasının yanlış olduğunu öğrenmiş olduk.