‘Renklerden, ölümden, bir de vergiden kaçış yoktur!’ Amerikalılar böyle diyor.
Çoğu kez kontrol bile edemediğimiz rengimiz hakkında ‘bir Afrikalı tarafından yazılmış’ aşağıdaki güzel şiir ise bu günlerde bilgisayardan bilgisayara dolaşıyor:
Gördüğünüz gibi renkler, değişik kültürlere ve oluştukları yerlere göre farklı anlamlara gelebiliyor. Bu sıcak yaz günlerinde ise güneşte kızarmamak için giysimizin ve evlerimizin renkleriyle birlikte yaptığımız resimlere de dikkat etmeliyiz. Evet bu sıcak tatil günlerinde resim yapmak büyüklere ve çocuklara tavsiye edilebilecek en iyi etkinliklerdendir, ama renklere dikkat etmek gerekiyor!
Bildiğiniz gibi gökkuşağı, dünyadaki belli başlı tüm renkleri içerir. Ama dünyada gökyüzünün ve denizin rengi olan mavi en yaygın ve popüler renktir. Belki de bu yüzden Roma İmparatorluğu’nda kamu görevlileri gibi bugünün polis memurları da mavi giyiyor. Mavi odaların insanı rahatlattığı da söylenir. Bazı bilimsel çalışmalara göre ise halterciler, mavinin hakim olduğu spor salonlarında daha iyi dereceler elde ediyor. Mavi renk, aynı zamanda sadakat ve sevgi anlamına geldiği için iş başvurusu görüşmelerinde de mavi giyilmesi tavsiye edilir...
MAVİ POPÜLERDİR AMA YENMEZ
Her ne kadar mavi en popüler renk ise de yemek rengi olarak tercih edilmez. Mavi yiyecek doğada az bulunur. Yeşil, kahverengi ve kırmızı en popüler yiyecek renkleridir. Bu nedenle kırmızı, iştah açması için restoranlarda yaygın olarak kullanılır. Kırmızı otomobillerin de en çok hırsızlığa uğradığı bilimsel bir gerçektir. Bu günlerde bizi ilgilendiren en önemli renk ise güneşin sarısı ve kızıllığıdır...
Belki duymuşsunuzdur; Benjamin Franklin de bir zamanlar çok basit bir deney yapmıştı: Bir kar yağışından sonra, karın üzerini değişik renklerdeki kumaş parçalarıyla örtmüştü. Franklin bu deneyiyle karın siyah kumaşın altında en hızlı ve beyaz kumaşın altında ise en yavaş şekilde eridiğini gözlemledi. Bu deneyin sonucunda Franklin sıcak ve güneşli iklimde eğer açık renkli giysiler giyilirse insanların daha serin kalacağına doğru bir şekilde karar verdi. Yazın etrafınıza bir bakın bakalım Franklin’den çok yıllar sonra günümüzde kaç kişi bu gerçeğin farkında ya da değil!
Yine yazın çıplak ayakla asfalt bir yol üzerinde yürümeye çalışırsanız, bu siyah yüzeyin ne kadar ısınabileceğini çok kısa bir zamanda öğrenirsiniz. Aynı zamanda asfalt yolun ortasındaki ve kıyısındaki beyaz şeritler çok daha serindir. Bu olay, biri tümüyle siyah ve diğeri beyaz renkle boyanmış evlere, termometre yerleştirilerek de görülebilir. Daha iyi bir yansıtıcı yani daha kötü enerji yutucu olan beyaz evin daha yavaş ısındığı görülecektir. (Diğer bir deyişle, ey vatandaş! Evini beyaza boya da damdan düşme.)
GÖKKUŞAĞINDAKİ RENK SIRASI
Dolayısıyla, binaların mimari yapısı büyük oranda iklim şartlarına göre şekillenir. Örneğin; soğuk iklimlerde yapıların basık, mümkün mertebe yerle uyum sağlayacak şekilde toprağa gömülü olması, kullanım alanının küçük olması, duvarın kalın, pencere ve kapıların ise olabildiğince küçük ve az sayıda olması, kapı ve pencerelerin hakim rüzgar yönünden farklı bir yönde, rüzgar etkisinin az ve güneşlenme etkisinin fazla olduğu cephede açılması, dış cephe yüzeylerinin, ışığı daha fazla yutmaları için, koyu renklerle boyanması gibi birtakım önlemler alınır.
Buna karşılık sıcak iklimlerde ise, yapıların mümkün mertebe yüksek ve geniş olması, kapı ve pencerelerin daha fazla hava alacak şekilde geniş ve hakim rüzgar yönünde ve güneşlenmenin mümkün mertebe az olduğu cephede açılması, dış cephe yüzeylerinin güneş ışınlarını az yutan açık renklerle boyanması ve güneşlenme etkisi en az olacak şekilde konuşlandırılması istenir.
Gökkuşağındaki renklerin sırasını hatırlıyor musunuz? Ne gariptir ki birçok ressam da hatırlamıyor! Böylece bir araştırmaya göre son yüzyılda yapılan yağlı boya tablolarındaki gökkuşaklarının yarısında renkler ters sırada gösterilmiştir... Halbuki birincil gökkuşaklarının renkleri içeriden dışarıya (veya alttan yukarı) kırmızı, sarı, yeşil, mavi ve mor şeklinde olmalıydı.
Sonuç olarak, bu güneşli günlerde dışarı çıkmak zorundaysanız, cildinizi mümkün olduğu kadar örten hafif kumaştan yapılmış, açık renkli ve bol giysileri tercih etmelisiniz... Benden söylemesi!