Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Doğanın bizi affetmesi için bir şeyler yapmanın zamanı geldi de geçiyor

"Aah - Aah." Evrenin sessizliğini bozan bir inilti, derin uykuda olan Bayan Ay’ı uyandırdı.

Bayan Ay, Dünya’nın alnına dokunarak bir çığlık attı: "Ne kadar sıcak!" Hemen Dünya’nın alnına kocaman bir buz torbası koydu ve biraz ilaç ve su verdi. Ay’ın elini üzüntülü bir şekilde tutarak, "Seni rahatsız ettiğim için özür dilerim" dedi Dünya. "Hepsi benim dik kafalı çocuklarım yüzünden."

Dünya gözyaşlarını tutamadı: "Onları çok fazla şımarttım. Onlara seneler boyunca en mükemmel evi sundum. Ama onlar tatmin olmuyorlar. Ve ben onların fiziksel zevklerine olan düşkünlükleri yüzünden zehirlendim."

Dünya içini çekip gözyaşlarını sildi. "Şu anda tamamen yanıyorum. Buzullar eriyor ve deniz seviyesi yükseliyor. Ne kadar çok kişi dev dalgalarda ölecek! Çocuklarımın evsiz ve yardıma muhtaç hale gelmelerini seyretmeye dayanamam..."

Konuşurken, Dünya Ana hıçkırıklara boğulmuştu. Bayan Ay’ın da gözleri kan çanağına dönmüştü. Dünya’nın gözyaşlarını sildi ve usulca rahatlattı: "Bütün gün mahzun görünmene şaşmamalı. Rahatla. Seni anlayacaklar."

Ancak biz insanlar, Dünya’nın endişelerini gerçekten anlıyor muyuz? Onun ellerimizde mahvolmasına bakacak mıyız? Kesinlikle hayır! Dünyanın koruyucuları olarak, onun kuvvetten düşmesini önlemeliyiz. Örneğin, daha fazla yürüyüş, daha az motorlu araç kullanımı; daha fazla ağaç dikme ve daha az kesme; daha fazla koruma, daha az yıkım; daha fazla ilgi, daha az bencillik ve sevecen barış; savaş değil. Kalbimizi rahatlatmak ve sağlıklı kalmak için, Dünya Ana’ya kollarımızı tüm içtenliğimizle uzatalım ve onu bağrımıza basalım.

İSTEMEK YETMEZ

Bu satırlar, 21 Nisan 2006 tarihinde Antalya’da 39 ülkenin çocuklarının katılımıyla gerçekleştirilen TEMA Vakfı’nın "Küresel iklim değişiklikleri, nedenleri, sonuçları, çözüm önerileri" adlı, uluslararası Yavru TEMA Kurultayı’nda, Çin Halk Cumhuriyeti’nden katılan Li Haohua tarafından sunulan bir bildiriden alınmıştır.

Hızla yaklaşan küresel iklim değişimi sorununa yönelik ciddi bir atılım olarak TEMA Vakfı, erozyonla mücadele, çevre bilincinin artırılması ve doğal varlıkların korunması çalışmaları kapsamında yıllardır 301 ilköğretim okulunda "Yavru TEMA Projesi"ni uygulamakta. Bu proje kapsamında yapılan pek çok çalışmayla birlikte düzenlenen "Küresel iklim değişiklikleri, nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri" konulu kurultaylarda ve öncesinde öğrenciler, gruplar halinde atölye çalışmaları yapıyor.

Bu çalışmalar neticesinde çocuklar küresel iklim değişikliklerinin nedenlerini, sonuçlarını ve çözüm önerilerini hatırlıyor. Daha da önemlisi "bizler" diye söze başlayarak kendi sorumluluklarını sıralayıp doğayı koruyacaklarına dair sözler veriyor. Sonuç olarak, "Biz dünya çocukları, her birimiz, kendi ülkemizin gündeminde önemli yer işgal eden küresel ısınma konusunda duyarlı ve bilgiyiz. Bu öyle önemli bir konu ki, sadece tek bir ülkenin değil, bütün dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Bu nedenle; sadece istemek yetmez; düşüncelerimizi harekete geçirmek lazım" diyerek dünyaya çözümün bir parçası olmaları için sesleniyorlar.

Yani çok doğru bir şekilde TEMA, hedef kitle olarak çocuklar seçmiş, sadece onları bilgilendirmekle yetinmeyip davranışlarını değiştirmeyi amaçlamış ve çözüm için yapılması gereken eylemleri de yine onlarla tartışarak ortaya koymuştur.

Toplumsal bilinçlendirme kampanyalarının hazırlanması ve sürdürülmesi için bilimsel kurallar ve ilkeler vardır. Kısaca bunlar, doğru problemi araştırma, hedef kitleyi tespit etme, mesajları geliştirme/uygulama ve değerlendirme olarak sıralanabilir. Ayrıca eğitimde mümkün olduğunca katılımcı yöntemler kullanılmalı, eğitilen kitle eğitim boyunca aktif olmalıdır. Diğer bir deyişle kamuoyu bilinçlendirme çalışmaları, yol gösterici, çözüme katkı sağlayıcı yönde bilinç veren ve en uygun davranış şekillerini öğretip yanlış davranışları değiştirmeyi amaçlayan bir halk eğitimidir. Bu eğitim, yaşama dönük, yaparak ve yaşayarak verilebilir. Amaçsız resim ve slogan yarışmaları, kuru bilgiyle yüklü broşür ve web sayfalarıyla dostlar alışverişte görsün türünde yapılan sıradan şeyler, ülkemizin kıt kaynaklarını ve zamanını israf etmektir...

Bilimsel ilkeler ışığında baktığımızda, maalesef ülkemizde küresel iklim değişikliği konusunda eğitim ve kamuoyu bilinçlendirme amaçlı "Yavru TEMA Projesi"nden başka bilgimiz dahilinde olan doğru dürüst bir çalışma yok!

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ OKULU

Bu günlerde başka bir kapsamlı eğitim programı, "İklim Değişikliği Okulu" adıyla yeşiller grubu (http://yesiller.org/) tarafından hazırlanıyor. 7-8 Ekim 2006 tarihlerinde Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenecek olan etkinlik 30 kişiyle sınırlandırılacak. Katılım ücretsiz, ancak önceden kayıt yaptırmak gerekli. Bu okul, konu hakkında temel bilgi birikimini konunun uzmanlarından genç gönüllü ve aktivistlere aktarmayı ve kesimler arasında bir iletişim başlatmayı hedeflemekte...

Doğa ananın bizi affetmesi için bir şeyler yapmanın zamanı geldi de geçiyor bile! Bu nedenle bugün çok sayıda kuruluş toplumun konu hakkındaki farkındalığını arttırmak ve onları doğru yönde eyleme geçirtmek için kampanyalar düzenlemekte. Ben şahsen Yavru TEMA ve İklim Değişikliği Okulu gibi eğitim çalışmalarına katılıyorum. Bunlarla birlikte, bu hafta Van 100. Yıl Üniversitesi’nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlediği bir dizi etkinlikte olduğu gibi iklim ve afet yönetimi üzerine konferanslar da veriyorum. Hadi sizler de harekete geçip bir şeyler yaparak "Dünya Ana’nın gönlünü alın!"
Yazarın Tüm Yazıları