BU sene iple çektiğimiz yaz mevsimi nihayet geldi. Vücudumuzun da, arabanız ya da diğer elektronik aletler gibi bakıma ihtiyacı olduğunu düşünenlerdensiniz ve yıllık genel kontrolden geçtiniz.
Her şey mükemmel, yemek yeme alışkanlığınız doğru, kan basıncınız normal, kilonuz istediğniz gibi ve kolesterolünüz olması gereken seviyede. Ancak bir eksik söz konusu; EGZERSİZ.
Egzersiz yoluyla sağlığınızla ilgili birçok avantaj elde edebilirsiniz. Şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi ve kanser gibi birçok hastalık riskini azaltabilirsiniz. Aynı zamanda kilo verip kilonuzu sabit tutabilirsiniz. Gelelim neler yapabileceğinize...
Çocuklarınızla top oynayınız, evinizde kiler veya malzeme odasını düzeltip temizleyiniz, varsa köpeğinizle yürüyüşe çıkınız, öğlen-akşam yemek aralarında yürüyünüz, hiçbir şey yapamıyorsanız, alışveriş merkezlerinde alışverişe çıkın ve yürüyün. Darıca’da hayvanat bahçesine gidip, İzmir’de Kültürpark’ta, Ankara’da Gençlikparkı’nda yürüyebilirsiniz.
Sporu zamanında yapmalıyız
Hafta sonu sporumuzu bu nemli ve sıcak havalara karşın mutlaka devam ettirmeliyiz. Ancak, ya sabah erken ya da akşam geç saatlerde yapmalıyız. Sporumuzu iyi zamanda ve gerekli şekilde yaparsak, hafta başı işimize adale ağrısı ya da kramp olmadan başlayabiliriz.
Bugün size bu konuda neler yapmamız gerektiğini belirteceğiz.
- Unutulmaması gereken en önemli nokta, tok karnına sporun yapılmayacağıdır. Hele aşırı sıcak ve nemli havalarda, tok karnına yapılacak spor daima hayatımızı riske atar.
- İkinci konu; giyimin açık renkte ve terlemeye izin verecek şekilde olmasıdır. Bir diğer önemli nokta, güneşli havalarda mutlaka şapka giyilmeli ve güneş gözlüğü takılmalıdır.
- Egzersize bağlı kramplar, adaleler içinde biriken laktik asitten dolayıdır ve bu kısmen önlenebilir. Günlük 1000 mg. antioksidan vitamin C alınması buna kısmen yardımcıdır.
-Düşük dozlarda potasyum (adaleyi kıstıran mineral) alınması sonrası adale krampları, kasılması azalabilir. Bu noktada unutulmaması gereken noktalardan birisi de spor öncesi ve sonrası yenilecek muzun size faydası olacağıdır. Potasyum ile birlikte alınacak kalsiyum ve magnezyum en üst seviyede adale kuvveti için gereklidir.
Kompartman sendromu
- Uzun yürüyüşlerinizde kompartman sendromunun, sizin sporunuza engel olmasına izin vermemelisiniz.
Burada aşırı yüklenme sonrası, bacağın ön yüzünde adalelerin gerilmesinin ardından damar, sinirlere ve adale kılıfına baskı olur. Ayakta uyuşma, ağrı ve ileriki dönemde fonksiyon kayıpları olabilir. Başlangıçta hemen sporu bırakmalı, tekrarlarında ise mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
- Ayak ağrıları ya da giyilen ayakkabıdan dolayı ayakta görülen vurmalar ve ağrılar, iyi destekli ayakkabı giymekle, spor sonrası salisilat içeren ayak banyoları ile en aza indirebilirsiniz.
- Enerji ihtiyacınız için esansiyel yağ içeren somon, fındık ve bol tahıllı gıdalırdan almalısınız. Spor yapmadan önceki gün mutlaka yiyiniz.
Ayakta bül; yani su toplaması varsa bunlar temizlenip temiz bir örtü ya da bantla kapatılmalıdır. Topukta vurmayı önlemek için aldığınız ayakkabının topuk kısmının sıkmamasına dikkat ediniz ve her ayakkabı içine mutlaka topuk rampası koyunuz.
Bu sıcak ve nemli havalarda sık sık bol su ya da sportif içecek içmelisiniz. Susuzluk sonrası kan basıncı düşer, kalp atım hızı artar... Uzun süreli sporlarda suyun yanında şeker ve mineralleri de almayı ihmal etmeyiniz.