Paylaş
Grev yapmak istiyorum. Mikroplarla ve hastalıklarla uğraşmaktan sıkıldım. Ayağa bir türlü kalkamıyoruz.
Aralık ayının son haftası Bora hastalandı. Tam 6 gün yattı, domuz gribi dedikleri için karantinaya aldık evde. Çatıya kapattık. Uzaktan uzaktan baktık...
Olmadı...
ıyileşmedi.
Doktora bir gittik, yılın son haftasını hastanede yatarak geçirdik. Yeni yıl günü eve çıkabildik...
Olayın Domuz Gribi olmadığı anlaşıldı, CMV diye bir virüs çıktı.
Ülkemizin yüzde 99’u çocukken atlatırmış. Eğer iyi korunmuş, iyi bakılmış, pamuklara sarmalanmış bir çocukluk yaşadıysan, biraz şöyle burjuva takıldıysan geçirmezmişsin, geçirince de böyle yataklara düşermişsin!
Ne ilaç işe yarıyor ne başka şey, vücut virüsü ancak üç ayda atabiliyor.
Ateş aynı saatlerde çıkıyor.
Ne yersen ye kilo veriyorsun...
Bu bitti diyemiyoruz halen, üç ay bitmediği için yaşıyoruz, yaşamaya devam ediyoruz...
Emre üşüttü atlattı, bir daha üşüttü atlattı, günlerdir karlarda yuvarlandığı için yine öksürüyor...
Ben önce nezle oldum, ilaç içemediğim için sinüzite çevirdi. ılaç içtim geçmedi. şimdi de sesime ve göğsüme vurdu. Kadın vücudundan erkek sesi çıkarmaya devam ediyorum.
Benim nezle virüsüm bir de Bora’ya geçti. CMV+Nezle yaşıyor şu an ve haftada iki gün hastane kontrolü ile yaşıyoruz.
Ama çok da mutlu, Nutella yiyerek nasıl kilo verilir kahkahaları atıyor!
Sonuç olarak.
Yaşıyoruz, ayaktayız ama ruh gibiyiz.
Bu hallerden de nefret ediyorum.
Öksürmekten kasıklarım ağrıyor.
Sorana “hastayım” demekten bıktım usandım...
Yine neşe içindeyiz Allah’a şükür, eğleniyoruz, geziyoruz, oyun oynuyoruz ama...
Kafamız balon gibi, bir iğne girse patlayacak gibi, vücuttan bağımsız sanki...
Kaç zamandır ne davetlere, ne partilere, ne eşe dosta, arkadaşa gidebiliyoruz...
Evden, sitenin içinden çıkamıyoruz. Allah’tan komşular var da insan görüyoruz.
Günlerdir konuşamamaktan bunaldık...
Bıktım...
Herkese vallahi “sadece sağlık” diliyorum!
Tabii ki “Allah beterinden saklasın” da diyorum ama doya doya kızımı şöyle ağzından öpmek istiyorum, yapamıyorum...
Çocuklar hasta olunca olaya bir şekilde adapte oluyorsun ve durumu kontrol altına alıyorsun. Ama anne veya baba hasta ise işte o zaman ipler kopuyor, hem organize olamıyorsun hem de kendini kaybediyorsun.
Çocuk hasta olunca anne bunalıma giriyor ya, anne hasta olunca da çocuklar mutsuz oluyorlar. Cidden...
Bu nedenle uçak mantığı ile hareket etmek gerekiyor aslında, yani maskeyi önce kendimize takmamız sonra çocuklarımıza bakmamız gerekiyor. Kısacası ilk olarak bizim kendimize bakmamız gerekiyor...
Sağlıklı, sağlık dolu hafta sonları diliyorum...
Derse ilgisiz olabilirim ama tembel değilim!
Okul döneminde, veliye çocuğunun öğretmenlerinden “Çocuğunuz ders dinlemiyor, anlamıyor, kendini derse veremiyor” veya “Dalıp dalıp gidiyor” gibi şikayetler gelebilir. Veliler bu durumu genelde çocuğun tembelliğine, sorumsuzluğuna veya şımarıklığına yorarlar. Aslında bu çok yanlış bir saptamadır.
Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ “Bu durumun nörolojik olarak en önemli sebebi, beyin dalgalarındaki uyarı bozukluğudur” diyor ve devam ediyor:
Aileler ‘Çocuğumun zeka seviyesi düşük mü?” diye düşünebiliyorlar. Ancak araştırmalarımız gösteriyor ki çoğu çocukta beyin dalgaları bozukluğu mevcut. Yani bu, bir tip sara (epilepsi) hastalığı. Uygun ve basit bir ilaçlarla bu şikayetler sona erdirilebiliyor. Birçok sara türünde çocukta istemsiz hareketlerin yanında dikkat azlığı olabilir. Dolayısıyla aniden derse ilgi de azalabilir. Adaptasyonu bozulan çocukta bu hastalık ekarte edilmelidir.
Bunun için çocuğun velisi, öğretmeni dikkatle dinlenmeli, daha sonra EEG denen beyin elektrosu ile çocuğun beyin dalgalarında bir anormallik olup olmadığına baktırmalı ve gerekirse uygun ilaç kullanımına başlanmalıdır.
Ailenin huzurunu ve dengesini tehdit eden olaylar arasında okul başarısızlığı önemli bir yer tutar.
Tabii ki çocuğun okul başarısızlığının tek sebebi yukarıdaki hastalık değildir.
Okul başarısını olumsuz
etkileyen diğer sebepler
1- Ailedeki sorunlar, anne-babanın çocuğa karşı tutumu, çocuktan mümkün olanın üzerinde başarı beklemek.
2- Okulun ve okuldaki öğretmenlerin etkisi.
3- Maddi ya da manevi, sınırlı olanakların etkisi.
4- Arkadaşların etkisi.
5- Çocuğu yaşından daha önce okula göndermek, yani fiziksel olgunlukta eksiklik...
Fakat bunlar psikolojik nedenlerdir. Herhangi bir hastalığın sonucu değildir. Yukarıdaki nedenler iyi tespit edilirse, durum düzelir.
Beslenme başarıyı etkiler
Başka önemli bir sağlık sorunu da yetersiz beslenme ve buna bağlı vitamin eksikliğidir. Örneğin B ve C vitamini eksikliğine bağlı dikkat eksikliği görülebilmektedir. Yetersiz beslenmenin nedeni maddi yetersizlikten çok çocukların özellikle kantinden, hazır gıdalarla beslenmesidir.
Ailelerin evde çocukların gıdalarına dikkat etmesi büyük önem taşır.
Garfield Süper Kahraman
Süper kötü Vetvix, barışçı Dorkon gezegenine saldırmış, Molkar Silahı adlı bir molekül karıştırma aletini çalmıştır. Ve bu silahla vurulanlar, silahı ateşleyenin kontrolü altına girmektedir. Karikatür Dünyası’nın tüm sakinleri tehlikededir. Bakalım Garfield bir Süper Kahraman olarak tehlikeyle başedebilecek mi? ıyi seyirler...
BİZİM AİLE
Emre Berent / 7,5 yaşında
Ara tatil, kar yüzünden hem eğlenceye hem de işkenceye döndü. Çocuk kartopu oynamak haricinde bir şey yapamıyor ve tüm bu kar aktiviteleri sonrası “karda yatmış gibi” derler ya, öksürükler ile uğraşıyor. Bu tatil Matematik ve ıngilizce ağırlıklı günler geçiriyoruz. Haftaya anneanne ve dedeye gidecek oğlum “orada rahat edeceğim ohh be” diyerek bana sitem ediyor... ışte biz anneler böyleyiz, maalesef tatil bile olsa okuldan uzak olmalarını istemiyoruz.
Kaila Sim / 7 ay yaşında
ılk kazamızı geçirdik. Ağzına alıp bir ay çekirdeğini yutmaya kalkmış kızım ve biz hem çekirdeği hem de midesindeki her şeyi kendi kendine ters dönerek çıkarmaya başladığında fark ettik. Doktorumuz diyor ki “Bu gibi durumlarda çocuk kusarak çıkardıysa ve sonrasında uyuduysa korkmayın, aksi takdirde Allah korusun akciğere kaçsa öksürük nöbeti olur ve mutlaka bir terslik olduğunu belli eder”.
Rüzgar Ege / Annesinin karnında 19 haftalık
Karnım, göğüslerim bir anda büyüdü bu hafta. Hamilelik sürerken bir gününüz diğerine benzemiyor. Bol bol su ve vitamin alıyorum. Yine bir oğlum olacağına artık alıştım, hatta mavi giysiler almaya bile başladım. Rüzgar’ım karnımda dönerken onu seviyorum. “Bana bak sürpriz bebek kendine iyi bak” diyorum.
Bilim müzelerinde evreni keşfet
Bahçeşehir Koleji ve BJK Koleji kampuslarında yer alan bilim müzeleri, sömestr tatili boyunca ziyarete açık olacak. Öğrenciler, müzede yer alan öğrenme istasyonları gezebilecekler, planetoryumda uzaya yolculuk yapabilecekler. Etkinliklere 10.00-16.00 saatleri arasında rezervasyon yaptırarak katılabilirsiniz. Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi: (0212) 669 66 99 BJK Koleji Bilim Müzesi: (0212) 270 75 25
Philips Avent’in hayatı kolaylaştıran ürünü
Sebzeleri içine koyuyorsun, buhar ile pişiriyor. Ters çevirip bir düğmeye basıyorsun, püre haline getiriyor. Hem bebeğim için yemekleri vitamin kaybetmeden buhar ile pişiriyorum hem de aynı zamanda vakit harcamadan püreye çeviriyorum. Zamanı az olan annelere tavsiye ediyorum.
Sanatçılarla yarıyıl sanat okulu
Sanatı keşfetmek isteyen tüm çocuklar, ıstanbul Modern’in 25 Ocak-5 şubat 2010 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Yarıyıl Sanat Okulu’nda buluşuyor. Bu buluşmada müzenin eğitim atölyesi bir oyun alanına, sergi salonları ise laboratuvara dönüşüyor. Tel: (0212) 334 73 00
ÇOCUKLARA KÜLTÜR&SANAT
Çocukların kültür ve sanat ile ilgili aradığı her şey Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde!
Çocukluğumuzun “Yalvaç Abi”si Optimum’da
Sayısız çocuk kitabı ve dergiye imza atan çocukluğumuzun “Yalvaç Abi”si, bugün saat 15.00’te Optimum Outlet’te bu defa bizim çocuklarımızla imza gününde buluşuyor. Çocuklarınızın sömestr tatilinde keyifli vakit geçirmesini istiyorsanız, ünü ısveç, Hollanda’ya kadar uzanan Yalvaç Ural kitapları sizleri bekliyor. Adres: ıstiklal Sokak No:10/4 Yenisahra-ıstanbul
Paylaş