Paylaş
Bu nedenle genelde bir ilişkiyi sürdürmek, ortak hayat paylaşmak, birbirine yaklaşmak, empati egzersizi yapmak gibi fiiller, ego çatışmalarının enkazı altında kurtarılmayı bekliyor. Söz konusu enkazın içinde yankılanan “Senin dünyan neden benim etrafımda dönmüyor?” alt metnine de kısaca ‘kıskançlık’ diyoruz.
İçinde yaşadığımız dijital atmosfer ilişkiye başlamayı kolaylaştırdığı kadar çiftlerin arasında kriz yaratmayı da pratik hale getiriyor. İş seyahatinde olan kocanın Skype görüntülü konuşma penceresi açıkken akıllı telefon karşısında uyuma zorunluluğunun arkasındaki akıl sadece ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’ yarışmasındaki bir karakteri ifade etmiyor. Daha fazla enformasyon, daha fazla iletişim, sınırsız paylaşım kültürü; kalp kıran WhatsApp mavi tiklerini, sezon finali gibi izlenilen son görünme saatlerini, Instagram’da “Onu neden beğendin?” krizlerini, Swarm checkin’ine duyarlı lokasyon bazlı kaprisleri tetikliyor.
Ve bu kaşınan paranoyanın sıkça rastlanan bir sonucu var: Geride kalan ne kadar özel hayat kırıntısı varsa saklayan bir kutunun, akıllı telefonun kurcalanması, son kalenin de düşmesi. Unutmayın, hiçbir ilişki tamamen şeffaf bir iletişimi, naif ve sınırsız bir dürüstlük gösterisini kaldıramaz. Ne yazık ki yalanlar, sırlar ve kimsenin giremediği özel bir oda ayakta kalan ilişkilerin ayrılmaz parçası...
Bu hafta -şeytana uyarak- sevdiceğinin özel odasına girmek isteyenlere karşı nasıl korunabileceğimize bakacağız.
9 doğurmamak için 9 öneri!
Dijital ve sosyal ürünler kıskanç bir partneri olanların hayatını hızlıca mahvetmeye uygun yapılar. 2011 yılında ABD’deki boşanma dilekçelerinin üçte birinde Facebook kelimesinin geçtiğini hatırlatayım. Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta mevcut:
Facebook ve Instagram’da eski sevgililerinizi arkadaşlıktan çıkarın.
Facebook’ta etiketlenmek sizin onayınıza bağlı olsun. (Ayarlar’dan Zaman Tüneli ve Etiketleme sekmesine giderek bu opsiyonu seçebilirsiniz)
'Facebook Unseen’ gibi bir Chrome eklentisiyle mesajlaşırken görüldü bilgisi derdinden kurtulun.
Hiçbir koşul altında ortak Facebook veya Skype hesabı kullanmayın.
1Password gibi bir şifre yönetici vasıtasıyla her servis için farklı ve güçlü bir parola edinin.
Ortak kullanılan cihazlarda (iPad gibi) asla hesabınızı açık bırakmayın, şifreyi hatırlamasına da izin vermeyin.
Facebook arama sorgusu detaylarını saklamakta ve size bunu göstermekte. Eski sevgilinizin sayfasına yenisinden daha çok girdiğiniz bilgisi Facebook ile kul(lanıcı) arasında kalmalı.
WhatsApp’ta sildiğiniz sohbet ve mesajların geri getirilebildiği realitesini ihmal etmek size kapris, pasif agresiflik, aktif agresiflik ve ayrılık olarak geri dönebilir. Android’de uygulamanın kaldırılıp tekrar yüklenmesi tüm silinen mesajları geri getirecektir. Ayrıca mesajlar iPhone’da iCloud’da yedeklenmiş olabilir.
E-posta şifresi oluştururken çıkan güvenlik sorularının yanıtlarında yalan söyleyin.
Onu iş üzerinde yakalayın
Yakalanmak aldatanların tekelinde olan bir eylem değil. Aldatanların peşinde bir ömür çürüten kaygılı karakterler de iş üstünde basılabilir. Kabul edelim, 4 haneli telefon şifresi sizi sadece yabancılardan koruyabilir. iPhone uygulaması Looky-Looky telefonunuza girmek isteyen meraklı kişiyi tespit etmenizi mümkün kılıyor. Uygulamayı açıp sesi kıstıktan sonra telefonunuzu kilitliyorsunuz. Looky-Looky paravan bir ana ekran yaratıyor. Meraklı kişi şifreyi girip telefonu açtığında kamera sessiz bir şekilde kişinin fotosunu çekiyor. Uygulama ayrıca açılan tüm uygulamaların, alınan tüm aksiyonların ekran videosunu çekmeyi de ihmal etmiyor.
Darbe vuracak 4 uygulama!
Private Photo Vault: Kimsenin görmesini istemediğiniz fotoğrafları gizlemeniz ve bir şifreyle korumanızı sağlıyor. Birisi uygulamaya girmeye çalışırsa, kişinin fotosu çekiliyor ve GPS lokasyonu kaydediliyor. (Alternatif: Gallery Lock Lite, KeepSafe)
SpyCalc: Bu dâhice uygulama fotoğraf ve videoları bir hesap makinesi arkasına saklıyor. Uygulamayı gerçek bir hesap makinesi olarak kullanmak mümkün. Tabii ki doğru sayılara basmadan gizli klasör açılmıyor.
AppLock: Uygulama her app’i ayrı ayrı şifreleme imkânı veriyor.
Wickr: ‘Görevimiz Tehlike’ kurgusuyla geliştirilen Wickr ile kendi kendini yok eden yazı, resim ve video içerikle kriptolu mesajlar gönderilebiliyor.
Telefonda casus beslemeyin!
Hastalığın ileri seviyelerinde meraklı kişi telefonunuza casus yazılım yükleyerek attığınız her adımı, mesajı, e-postayı, aramayı, sosyal medya ve tarayıcı izlerinizi takip edebilir. Detekt, Anti Spy Mobile, SpyWarn gibi uygulamalarla cihazı bu hainlere karşı tarayabilirsiniz. MSpy, TopSpyApp, Connect, Phone Tracker, Find My Friends gibi casus uygulamalara dikkat!
Paylaş