Paylaş
Kabul edelim, mutlu ve huzurlu bir coğrafyada yaşamıyoruz. Herkesin farklı gerekçeleri ve sınıfsal dertleri olsa da durum ne yazık ki bu. Göz süzdüklerimiz, gıybet ettiklerimiz, kıskandıklarımız, alkışladıklarımız, retweet ettiklerimiz, tanımadıklarımız, tanımadan bildiklerimiz ile birlikte gülümseyen bir çevre yaratamadık. İnsan dediğimiz hele de komşuysa, farklı şeylere ağıt yakacak kadar karmaşık bir organizma değildi oysa. Mazlumları bile kutuplaştırır olduk. Dibe vardığımızı düşünerek, çocuklarımıza mutsuzluk nedenlerini anlatacağımız pedagojik çözümlerin de dibini sıyırıyoruz. Sonra bir felaket daha oluyor. Darbe girişimi gibi, -cümle içinde kullanması bile ürkütücü- sivil halkın asker kurşunu, füzesi ile ölmesi gibi. Tam bir yıl önce de Suruç’ta gencecik insanların bombalanmasına ağlar idik. Farkında bile değiliz belki ama her kayıpla daha az insanlar haline geliyoruz. Çocuklar ise daha büyüyemeden kısalıyor.Bundan ötürü Türkiye’de teknoloji ile ilgili bir şeyler karalamak da The Verge’de ürün incelemeye, Tech Crunch’ta startup değerlemeye benzemiyor, çoğu zaman eller klavyeye gitmeyi reddediyor. Bu haftaki konuyu belirlerken de zorlandık tabii ki. Bu kadar huzursuzluk içinde insanları iç huzura götürebilecek üç uygulamayı yazmaya karar verdik. Umarım biraz da olsa faydası olur.
Gratitude Journal:
Bu uygulamadan daha önce çok kısaca bahsetmiştim. Detaylı anlatayım. Sizi iyi hissettiren bir hadiseyi kaleme döktüğünüzde -bu, sokağınızdaki bir yasemine (çiçek) kafayı gömüp onu koklamak da olabilir- beyniniz o mutluluk hissini tekrar serbest bırakıyor. Bu uygulama sizi her gün 5 mutluluk tetikleyicisi olayı yazmaya teşvik ediyor. Sizi iyi hissettirenlere odaklanmayı bir alışkanlık haline getirdiğinizde (Bunun için en az 21 gün gerek) beyin söz konusu mutluluk kısa devresini refleks olarak yapabilmeye başlıyor. İsterseniz bu ‘iyi hissetme’ anlarını kendinize saklayın, ister app sayesinde paylaşın. (iOS - 7.99 TL)
Headspace
Ben daha önce hiç meditasyon yaptım mı? Hayır. Ancak biliyorum ki milyonlarca insan meditasyon yoluyla iç huzurunu bulabiliyor. 5 milyon üyeli Headspace de daha önce meditasyon yapmamış kişiler için harika bir kılavuz işlevi görüyor, Apple Watch ile de uyumlu. Önyargılı olmayın, fikriniz değişebilir. (iOS, Android, ücretsiz)
Happier
Happier kullanıcıları, uygulamanın koordineli çalıştığı Apple Watch vasıtası ile ilham verici sözler alıp, küçük meditasyon molaları verebiliyor. Uygulama, akıllı telefonlarda ise Gratitude Journal prensibinde çalışmakta. İyi hissetme anlarını not etmenizi sağlıyor. Happier’ın en önemli ve ayırt edici özelliği ise bol bol endorfin salgılayan kocaman bir topluluk ile sürekli etkileşimde olmayı mümkün kılması. (iOS, ücretsiz)
Paylaş