Paylaş
Geçen hafta İstanbul’a bolca kar yağdı; dolayısıyla diğer 80 vilayet ve Instagram da kara teslim olmuş sayıldı. Kara yine en çok ‘Çocuğumla karda poz verip like toplayacağım’ diyen anne babalar sevindi. Bir de haftayı ‘Aaa bakın benim arabam da beyazdan gözükmüyor!’ manzaralarıyla zehirlenmeden geçirebilenler... Ancak kış mevsiminde bozulmaya yüz tutanlar sadece göz sağlığımızdan ibaret değil. Kullandığımız elektronik cihazlar da soğuk havalarda üşüyor ve zarar görebiliyor. Evet, yanlış duymadınız. Yanınızdan ayırmadığınız, masal okuyarak uyuttuğunuz, öperek uyandırdığınız servet değerindeki akıllı telefonlarınız yamuk bir kardan adamı Instagram’a koyabilme sevdasına kurban gidebilir.
O zaman, hava durumuna bağlı (maalesef garanti kapsamına da girmeyen) arızalardan cihazlarımızı nasıl koruruz, ona bakalım...
1-Arabada bırakmayın: Soğuk havalarda kontağı kapattığınızda araç içinde ısı hızla düşer. Sabah bindiğinizde ne kadar üşüdüğünüzü hatırlayın! Otomobilde bırakılan cihazlar, özellikle de bataryalar ve ekranlar soğuk havadan olumsuz etkileniyor. Telefonu zaten bırakmazsınız da, tabletleri ve dizüstü bilgisayarları da terk etmeyin. Eğer araçta bırakmak zorundaysanız sıcak tutmak için bir kazak ya da monta sarabilirsiniz. (Bonus: Otomobilin kelebek camı sağlam kalır)
2-Çantaya atarken kapatın: Laptop bilgisayarlar sayesinde evini sırtında taşıyan kaplumbağalar gibi dolanıyoruz. Soğuk havalarda kapağını indirip uyku moduna almak yetmez, cihazı tamamen kapatmadan yola çıkmayın. (Bonus: Kullanmadığınızda şarjı yememiş olursunuz)
3-Yedek kuvvetle gezin: Soğuk havaya maruz kaldığında lithium-ion pillerin eli ayağı daha çabuk boşalıyor. Tam şarj etmeden, yanınızda yedek güç ünitesi ve şarj aleti olmadan evden çıkmayın. (Bonus: Şarj aletini isteyeceğiniz kişinin surat asmaması)
4-Telefonu yakın tutun: Dışardayken akıllı telefonunuzu (ve power bank’leri) iç ceplerinizde taşımaya özen gösterin. Vücut ısınız telefonu daha sıcak tutacaktır. Olabildiğince cihazı dışarı çıkarmayın. Kulaklık kullanmanızı öneririm, telefon cebinizdeyken konuşmalarınızı yapabilirsiniz. (Bonus: Eliniz de üşümeyecek)
5- Düşürmeyin: Sıcak havalarda da telefonu düşürmeyi önermiyorum ama soğukta elektronik cihazlar darbelere karşı daha kırılgan hale gelir. Normalde -Sir Jonathan Ive’a saygınızdan- kılıf kullanmıyorsanız bile çok soğuk havalarda kesinlikle takın. Hem darbelerden koruyacak hem de sıcak tutacak. (Bonus: Kılıfların statü bilinci yoktur, her telefonun aynı görünmesini sağlar)
6-Soğuk değil de nem: Sıcak ortama girdiğinizde üşümüş cihazı açmak için acele etmeyin. Oda sıcaklığına gelmesini beklemeden açmak içerde buğuya neden olabilir; cihazın hem pil ömrü hem de genel sağlığı ciddi risk altına girebilir. Cihazları kilitli poşette tutmak da ısı farklarında rutubet oluşmasının önüne geçecektir. (Bonus: Telefona değil karşıdaki kişinin yüzüne bakmak)
Paylaş