Yeni moda, kediyi tuvalete alıştırmak

Başlığa bakıp da, bunda ne var, evde yaşayan tüm kedilere tuvalet alışkanlığı verilir demeyin. Kast- ettiğimiz sizin kullandığınız alafranga tuvalet.

Yurtdışında yeni eğilim, kedileri tıpkı sahipleri gibi tuvalet yapmaya alıştırmak. Böylece kum kabının çirkin varlığından ve yılda en az 120-150 lira masraftan kurtuluyorsunuz. Üstelik atık yaratmadığınızdan, çevreye daha az zarar veriyorsunuz.

Haber, eski yılın son günü, The Wall Street Journal gazetesinde yayınlandı. Buna göre, kedileri kum kabından vazgeçirme ve tuvalete alıştırma eğilimi koca bir pazar yaratmış. Sadece 2009’da, sadece CitiKitty.Inc adlı şirket, tam 7 bin alıştırma kiti satmış. 2005’te bu rakam 2 bin 100 imiş. Alıştırma kiti denen ve bir çeşit tepsi olan aparatın 29.90 dolara satıldığını söylemek isteriz. Amaç, kedi kumu masrafından kurtulmak değil miydi?

Üstelik almanız gereken tek şey bu değil. Bir de kedinin rahat edeceği bir klozet kapağı gerekiyor. Bunlar genellikle patileri kaymasın diye kumaştan yapılıyor. Kedilerin konfora düşkün olduğu malum. LLC adlı bir diğer şirket de, bu yıl 2 bin kedi kapağı satmış. Bunun fiyatı da 60-100 dolar arasında değişiyor.

Özel kapağı klozete takıyor, tuvaletin içine tepsiyi yerleştiriyor, içine de kedi alışana kadar kum yerleştiriyorsunuz.
The Wall Street Journal muhabiri Anne Marie Chaker, haberi yazmadan evvel kedisi üzerinde bir deney yapmış ve tuvalet alışkanlığı vermeye çalışmış. Her şeyden önce bol zaman ve sabır gerektiğini söylüyor. Üstelik geçici yerleştirilen kum, zaman zaman giderin tıkanmasına yol açıyormuş.

Alıştırmak için farklı yöntemler olduğunu yazıyor. Onun izlediği yöntem şöyle: Kedinin itaat durumuna göre, kum kabını günden güne banyoya doğru yaklaştırmaya başlıyorsunuz. Sizin kap, zaten banyodaysa şanslısınız. Kabı en son tuvaletin yanına kadar getirmeniz gerekiyor. Böylece kedi klozetin kendisine alışmış oluyor. Bu kez klozetin dibindeki kabın seviyesini yükseltmeye başlıyorsunuz. Yine alışma durumuna göre bir kaç gün aralıklarla. Ta ki, klozet kapağı seviyesine gelene kadar. Kedi bu seviyedeki kabına rahatlıkla sıçrar hale gelince, şu tepsi yardımıyla kumu tuvaletin içine taşıyorsunuz bu kez. En zor kısmı bundan sonra başlıyor, kedinin kum yerine suya tuvaletini yapmayı öğrenmesi gerekiyor. Amerika’da, bu işi kendi başına çözemeyen kedi sahiplerine yönelik eğitim sınıfları bile açılmış.
Hadi kediye sizinle aynı tuvaleti kullanmayı öğrettiniz, sifonu çekmeyi nasıl öğreteceksiniz?

Yaşlanan muhabbet kuşlarının karnında tümör görülebilir

Muhabbet kuşları, 6-7 yaşlarından itibaren yaşlı grubundadır, ortalama olarak 9-11 sene yaşarlar. Tümörler, yaşlılıkla birlikte görülen en yaygın hastalıklarından. Özellikle karın bölgelerinde, çok sık olarak üreme organlarından kök alan tümörlere ve “lipom” adını verdiğimiz yağ bezelerine rastlanır. Bu şişkinlikler oluştukları bölgeye göre değişik problemlere yol açabilir. Sindirim sisteminin son kısmında ve üreme organının bulunduğu yere yakın şekillenen tümörler, basınç yaparak dışkının ve idrarın çıkışını zorlaştırır. Hızla gelişen tümörlerde, basıncın artması, içeride biriken dışkı ve idrar miktarının da artmasına yol açar. Bu durumlarda “intoksikasyon” dediğimiz zehirlenmeler oluşabilir.
Yine tümörün o bölgeyi çalıştıran sinirler üzerine yaptığı basınca bağlı olarak bacaklarda hissizlik veya ilerlemiş durumlarda felç, kuyrukta seyirme, titreme ve kuyruğun düşmesi gibi problemler de izlenebilir.
Böyle durumlarda, şişkinliğin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Eğer dışkı ve idrar çıkış yeri olan kanallar ve sindirim sistemi tamamen basınç altında kalır ve dışkılama durma noktasına gelirse cerrahi müdahale gerekir.
Şişkinlik bir tümörse, aynı yöntemle o bölgeden uzaklaştırılması denenebilir. Tümörün yapısının ve hastalığın gidişatının belirlenmesi için, biyopsi örneğinin incelenmesi de hastalığın kontrol edilip edilemeyeceği hakkında önemli ipuçları verir.
Normalde 45-55 kadar değişik tipte tohum tanesi yiyebilen muhabbet kuşları, verdiğiniz taktirde büyük bir keyifle ekmek, kurabiye gibi yiyecekleri de tüketebilirler. Ancak bunları hazırlarken kullandığınız maya, tuz gibi maddelerin bize uygun olan miktarlarının sadece 50-55 gram ağırlığında olan muhabbet kuşunuz için aşırı gelebileceğine ve ona kısa veya uzun vadede sağlık problemi yaşatabileceğine dikkat etmelisiniz. Bu nedenle kuşunuzu beslemek için onun yaşına ve fiziksel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış yem karışımlarını, doğal olarak tükettiği bitkileri kullanmayı tercih etmelisiniz.

Pako pano

* Fındık kız 6 aylık. Kısırlaştırıldı ve tuvalet eğitimi verildi. Kendisine, 15 yıllık ömrünün tamamında sevgi ve şefkatle bakacak, İstanbul’da yaşayan bir aile arıyor.
Tel: (555) 255 31 73.

* Otoparkımıza doğum yapan annenin 4 yavrusu oldu. Doğumdan bir hafta sonra ortadan kayboldu. Yavruları evimize aldık. Şimdi bu dünya tatlısı 3 aylık oğluşa sıcak bir yuva arıyoruz. İç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Tuvalet eğitimi var. Kıtır kıtır kuru mama yiyor. En sevdiği şey göbeğini açıp kendini sevdirmek ve geceleri size sarılıp uyumak. Ona yuvanızı açmak isterseniz arayın. Tel: (555) 986 97 30 - (216) 384 51 65.

* O, annesiz bulundu, özenle büyütüldü. Şimdi sağlıklı ve 3 aylık bir oğlan. Yuvanızı açıp, ailesi olur musunuz? İstanbul’dayız. Tel: (543) 254 65 77.

* Maviş kızımızı sokakta yağmurdan kendini korumaya çalışırken gördük. Sağ omuzunda eski bir kırığı var, kaynamış, bu yüzden ağaçlara tırmanamıyor, yukarılara sıçrayamıyor. Yürümesinde, koşmasında hiçbir sorunu yok. İki yaşlarında, sevecen, uysal bir kız. Ona yuva arıyoruz. Tel: (533) 622 44 59.

* 3.5 aylık tekir kızımız ve 2 kardeşi son derece sağlıklı, ev terbiyesi olan, ilk bakımları yapılmış bebekler. Yemyeşil kocaman gözleri var. Onlara çok acil yuvalar arıyoruz. Tel: (533) 622 44 59.


Yazarın Tüm Yazıları