Paylaş
Kedilerde nadir görülmekle birlikte önemli tümörlerden birisi, malign melanomalar. Özellikle yaşlı kedilerde daha yaygın. Bu tarz tümörler vücudun değişik yerlerinde ortaya çıkabilir ancak malign melanoma’lar genellikle ağız boşluğunda, deride ve parmaklarda görülür. Tümörün yerine göre yayılması ve şiddeti değişiklik gösterir. Metastazı (yayılması) diğer organlara doğru olabilir.
Melanoma’lar genellikle tek bir yerde, bazen renksiz bazen de koyu renkli bir şişkinlik şeklinde ve yaygın olarak yüz, ayak, omuz ve skrotum bölgesinde görülür.
Ağızda görülen melanomalarda ağızda kötü koku, yemek yemede zorluk, ağızdan salya akması, yüzde şişme ve bazen de kanama dikkati çeker. Hastalığın akciğerlere yayıldığı zamanlarda nefes alma zorlukları da ortaya çıkabilir. Hastalığın en önemli teşhis yöntemi doğrudan biyopsi ile yapılacak patolojik muayene. Yanı sıra hastalığın yaygınlığını, şiddetini, yayıldığı organları ve etkilediği organ sistemlerini anlayabilmek için kan analizleri, ultrason ve radyografi gibi görüntüleme teknikleri, ince iğne biyopsileri ve tümör tipini belirlemeye yönelik diğer testler de teşhis açısından yardımcı olur.
Kesin tedavi, cerrahi yöntemle tümörün uzaklaştırılmasıdır. Özellikle parmak ve taban yastığı gibi bölgelerde ortaya çıkan tümörlerle birlikte ilgili parmak veya taban yastığı da alınabilir. Bazı durumlarda kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi gibi tedavi yöntemleri de hastalığın tedavisi için uygulanabilir.
Veteriner Hekim Talat Gülbay
PAKO PANO
3 aylık bu yavrular annelerini bir araba kazasında kaybettiler. Onları çaresiz görünce geçici bir yere aldık. Kuru mamaya alıştılar, ilk aşılarını oldular, tuvalet terbiyeleri
var. Bu sevimli miniklerden birine veya
fazlasına kalbinizi ve de yuvanızı açmak isterseniz lütfen bizi arayın. İstanbul. Tel: (532) 426 15 60.
Paylaş