Üsküdar müftüsü kedilerin hamisi

Üsküdar Müftüsü Mehmet Gök, hayvansever bir din adamı. Dört ay önce izin verdi, tarihi Valide-i Cedid Camii (Yeni Cami) içinde kedi barınağı açıldı.

Adı, 30 yıldır sahipleri tarafından terk edilen kediler nedeniyle "Kedili Cami"ye çıkan Üsküdar Yeni Cami’de, barınak sonrası kedi nüfusunda patlama oldu. Cemaat, namaz sırasında safların arasında koşturup miyavlayan kedilerin dikkatlerini dağıtmasından ve yiyecekleri rastgele bıraktıkları için kirlenmeye sebep olan kediseverlerden şikayetçi.

Cami bahçesine kedi barınağa yapılması izni veren Müftü Mehmet Gök, Hz. Muhammed’in Mekke ve çevresine av ve ağaç kesme yasağı getirdiğini, bu yasağın hálá devam ettiğini anlatıyor. "Dinimiz, hayvana şefkatli davranılmasını istiyor. Bizim hayvan düşmanı olmamız mümkün değil. Osmanlı döneminde de vakıf ve imarethaneler aracılığıyla hayvanlar korunuyordu" diyor. Hatay’da geçen çocukluğunda, evde kedi beslediklerini, şimdi babasının bir kedisi olduğunu söylüyor.

HAYVANSEVERLER İSTEYİNCE CAMİ BAHÇESİNE BARINAK YAPTI

Üsküdarlı hayvanseverlerle, cami bahçesine terk edilen kedilerin bakımıyla ilgili birkaç kez görüşmüşler. Barınak konusunda hemfikir olmuşlar. Ancak barınağın geçici olduğunu, uzun vadeli çözümün ancak belediyeyle ortak projelerin üretilip hayata geçmesiyle mümkün olacağını söylüyor. Gök’e göre veterinerlik denetiminde oluşturulacak bir hayvan parkı, en uygun çözüm. "Hem barınacakları hem de insanların görebilecekleri bir park olsa. İsteyen hayvanseverin beslediği, isteyenin alıp götürdüğü bir doğal ortam... Camilerimiz hayvan barınaklarının merkezi olmamalı."

CEMAAT SADAKA NİYETİNE KEDİLERİ BESLİYOR

Cuma namazı dolayısıyla cami avlusu daha kalabalık. Kediler, asırlık çınar ağaçlarının koyu gölgesine, kovuklarına çekilmiş. Terk edilmeden önce işkence görmüşü, sakatı, hastalıklı ve sağlıklısıyla onlarca kedi. Hiçbiri kısırlaştırılmadığı için çok sayıda yavru da var. Kediler kendileri için ayrılan barınaktan taşmış, bütün cami bahçesine yayılmış. Cemaat de kedilerin misafirliğini kanıksamış gibi.

Abdest alanların yanında su içmeye çalışan kedilere, merdivenlerde oynayanlara kimse dönüp bakmıyor. Nazmiye Hanım (68), birkaç kediyi okşarken Mehmet Bey (58) gelip iki yavru kediyi inceliyor. Namaz sonrası alıp evine götüreceğini söylüyor.

Nazmiye Hanım, "Getirip buraya atarlar. Boşuna Kedili Cami denmiyor. Fakiri fukarası, hanımefendisi gelip hayrına besler. Kediye de insan gibi sadaka verilir." Cami imamı Necati Kasap, kedi sayısının gitgide arttığını söylüyor.

Rastgele bir kedinin tüylerindeki pireleri işaret edip cemaatin isteği üzerine belediyenin camiyi ilaçladığını anlatıyor. Mustafa Yıldırım (52), hayvanseverliğin sadece beslemekten ibaret olmadığını, aşılarının düzenli yapılması, hepsinin kısırlaştırılması gerektiğini hatırlatıyor.

Yazlığa köpeğiyle gidenlere güneş geçirmeyen kulübe

Ferplast Kenny kulübeleri sayesinde, köpeğiniz de yazlık keyfi yapabilir. Temizlenmesi son derece kolay olan kulübeleri, yazlığınızın bahçesine koyarak köpeğinizin sıcaktan ve güneşin zararlı ışınlarından korunmasını sağlayabilirsiniz. Son derece hafif olan ve çok az yer kaplayan ürün, otomobil bagajında kolaylıkla taşınıyor. Farklı cinsteki köpekler için beş farklı boyu var. Kolay taşınabilmesi ve temizlenebilmesi için iki ayrı parça halinde üretiliyor, üst kısımları ayrılabiliyor.

Üretiminde kullanılan plastik malzeme sayesinde, kulübeyi kolaylıkla temizleyebiliyor, bakteri ve mikrop oluşumunu engelleyebiliyorsunuz. Bu madde, aynı zamanda köpeğinizin kulübeyi kemirmesine de engel oluyor. Çarpma ve darbelere karşı son derece dayanıklı. Kulübenin arka kısmında özel havalandırma ızgarası var. Dilerseniz kulübeye kapı da takabiliyorsunuz. Ferplast Kenny kulübeleri tüm büyük marketlerde ve pet shop’larda satılıyor. Gülden AYDIN

KÖPEKLERDE KATARAKTA SIK RASTLANIYOR

Bu hafta, Göcek’ten bir okurumuzun sorusunu cevaplandırıyorum. Esra Türkmenoğlu’nun, katarakt teşhisi konan bir golden retreiver’ı var:

"1994 doğumlu köpeğimin adı Kanay. Onun için biraz zor bir yaz. Arka ayakları çok güçsüz, gözleri de böyle olunca her gün onun adına ben de acı çekiyorum. Acaba bana verebileceğiniz bir fikir var mı, bu katarakt ameliyatı hakkında? Yaptırmalı mıyım bir an önce?".

*

Katarakt köpeklerde sık karşılaştığımız göz hastalıklarından birisi. Gözün lens tabakasındaki dokuların harabiyete uğraması ve saydamlığını kaybetmesi sonucunda, bu tabaka dıştan bakıldığında bulutsu veya buz tabakası gibi mat bir görünüm sergiler. Gözün lens tabakasındaki su/protein oranını düzenleyen biyomekanik sistemin bozulması sonucunda ortaya çıkan katarakt problemi, her ırk ve yaştaki köpekte ortaya çıkabilir. Kataraktın 6 yaş ve üzerindeki yaşlı köpeklerde görülen şekline Senil Katarakt denir. İnsanla karşılaştırıldığında köpeklerde yaşlılığa bağlı katarakt görülme sıklığı oldukça düşüktür.

Köpeklerde yaşlılığa bağlı olarak, gözün lens tabakasının grileşmesi olarak karşımıza çıkan ve Nüklear Sklerozis olarak adlandırılan durum çoğu kez katarakt ile karıştırılabilmekte. Yaşlılığa bağlı normal bir durum olarak kabul edilen Nüklear Sklerozis, genellikle 6 yaş üstündeki köpeklerde iki gözde birden aynı anda oluşmaya başlar. Nüklear Sklerozis’de gözün lens tabakasındaki saydamlık azalmaktadır ancak bu durum karataktta olduğu gibi çok şiddetli ve bariz bir görme problemi oluşturmaz. Bu nedenle de Nüklear Sklerozis çoğu kez tedavi gerektirmez.

Size önerim köpeğinizi bu konuda uzman bir veteriner hekime götürerek göz muayenesi yaptırmanız ve problemin katarakt mı, Nüklear Sklerozis mi olduğunu tam olarak tespit ettirmeniz. Eğer sorun katarakt ise ülkemizde cerrahi yöntemle çok başarılı sonuçlar alınarak katarakt ameliyatları köpeklerde de uygulanabilmekte.

Pako pano

Maltepe Başıbüyük Köprüsü’nün altında bulunan Uğur Ticaret Mercedes Bayii’nden kaçan, 4 yaşındaki Kafkas Çobanı kayıp. Şu anda tüyleri kısa olabilir. Görenler veya yerini bilenler (555) 745 10 06 numaralı telefona haber verebilir.

Gayet enerjik, sürekli koşturup oynayan, çok mutlu bir kedicik. 4 aylık, erkek, aşıları yapılmış. Koşturup oynayacağı bahçeli bir ev arıyor. Tel: (532) 311 48 20

Özlem Hanım, pazarda perişan halde bulduğu ve iyileştirdiği erkek kediciğe yuva arıyor. Tuvalet eğitimi var ve çok oyuncu. Tel: (555) 255 31 73. yellowdaisyozzy@gmail.com

11 aylık erkek kedi, evinden atılmış. Onu sevecek ve bir daha terketmeyecek yeni bir aile aranıyor. Tel: (546) 458 75 56

10 aylık erkek Van kedisinin iki gözü de farklı renkte. Kaza geçirdiği için kuyruğu kesilmiş ama şu anda sağlığı yerinde. Klinikte acil yuva bekliyor. Tel: (212) 571 23 29, (542) 251 66 31.

Ayvalık’ta bir sitede dünyaya gelen 4 kardeşe acil yuva arıyoruz. Bulunduklari sitede istenmiyorlar. 2 erkek, 2 dişi ve hepsi de sağlıklı. Şu anda 2 aylıklar.

Tel: (555) 422 88 95

Parka terk edilen 1.5 aylık bebeklere yuvalar aranıyor.Tel: (216) 384 51 65
Yazarın Tüm Yazıları