Sokak köpeklerinin İskoçyalı meleği

Denizli’deki sokak köpekleri ve kedilerinin, hayatını onların tedavisine, bakımına ve kısırlaştırılmasına adayan, "Hayvan ve doğa sevgisi evrenseldir" diyen İskoçyalı bir meleği var.

İngiltere’de tanıştığı Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Mustafa Zafer Özel’le evlenip yedi yıl önce Denizli’ye yerleşen veteriner hekim Karen Özel (32), sokak köpekleri ve kedileri için çalışıyor.

Denizli’deki sokak köpekleri ve kedilerinin kaderi, İngiltere’de veterinerlik hekimliği öğrenimi gören Karen Özel’in kimya doktorası yapan Mustafa Zafer Özel’le tanışmasıyla değişti. Yedi yıl önce evlenip Denizli’ye yerleştiler. Türkiye vatandaşı olan Karen Özel, Denizli’deki sokak köpeklerinin içler acısı durumunu görünce, onlara yardım için kollarını sıvadı. Hemen İskoçya’ya giden Karen, önce bu ülkedeki hayvansever dernekleri ve diğer sivil toplum örgütlerinden topladığı bağışlarla satın aldığı ilaçları Denizli’ye getirdi.

BELEDİYE VE ÜNİVERSİTE DESTEK VERİYOR

Kliniği olmadığı için köpek ve kedilerin bakımında zorlanan Karen Özel iki sene önce Denizli Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve üyesi olduğu Denizli Hayvanları Koruma Derneği’yle bir protokol yaparak, eski tıp fakültesi binasında kendine ayrılan bölümü veteriner kliniği haline getirdi. Kliniğin açılmasıyla rahatlayan Karen Özel, ardından da belediyenin temin ettiği ilaçlar ve malzemelerle, sokak köpekleri ve kedilerini kısırlaştırmaya, bakımlarını yapmaya ve aşılamaya başladı.

İskoçya’daki sivil toplum örgütleriyle ilişkileri hálá devam ediyor. İlaç ve ameliyat malzemelerini İskoçya’daki sivil toplum örgütleri sayesine ucuza satın alıyor. Bu ihtiyaçlar için gerekli maddi desteği Denizli Belediyesi ve Denizli Hayvanları Koruma Derneği veriyor.

10 SENE İÇİNDE SOKAK KÖPEĞİ KALMAZ

Kısırlaştırıp alındıkları yere geri bıraktığı hayvanların küpelerini Denizli Belediyesi’nin verdiğini söyleyen Karen Özel, "İskoçya’da sokak köpeği yok. Ülkemde 50 yıl önce sokak köpekleri kısırlaştırılıp sahiplendirilmeye başlanmış ve doğal olarak sokaklarda köpek kalmamış" diyor.

Önümüzdeki 10 yıl içinde Denizli’de sayıları beş bine yakın olan sokak köpeği nüfusunu yüzde 70 oranında azaltabileceğini savunan Karen Hanım, Denizlililere seslenerek, "Köpek ve kedilere işkence yapılmasına, onların dövülmelerine izin vermeyin. Sokak köpeklerinin halk sağlığını tehdit etmesi, aşılayıp, sayılarını denetim altında tutmakla önlenebilir" diyor.

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNE EĞİTİM VERİYOR

Eğitimin önemine değinen Karen Özel, Denizli’de bir süre önce ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik bir çalışma başlattı. "7-15 yaş arasındaki çocuklarımıza eğitim veriyoruz. Her yaş grubuna ayrı eğitim veriliyor ve eğitim sonrası sınıflara asılmak üzere poster bırakıyoruz. Köpeklere nasıl davranmamız gerektiğini anlatıyoruz. Eğitim verirken, işkenceye maruz kalmış hayvanların görüntülerini de izlettiriyoruz. Şu ana kadar yedi ilköğretim okulunda altı bin öğrenciye eğitim verdim. Eğitimleri bundan sonra Denizli Hayvanları Koruma Derneği devam ettirecek ve Denizli’de yaşayan tüm öğrencilere ulaşacağız" diyor. Ferah IŞIK / DHA, Denizli

Kafes kuşlarında karaciğer yağlanması

Karaciğer yağlanması özellikle muhabbet kuşları ve evde beslenen papağan türlerinde daha sık görülen, fazla miktarda yağ dokunun karaciğerde depolanması ile oluşan bir hastalık. Eğer kontrol edilmezse ölüme sebep olabilir.

Karaciğer yağlanmasının bir çok sebebi var. En etkin olanlar:

Yüksek oranda yağ içeren tohumlardan oluşan yemler

Çok sık olarak ve aşırı miktarda yem tüketme

Biotin, metionin ve kolin gibi besin maddelerini yetersiz alma

Tiroid hastalıkları

Kurşun, arsenik, karbon tetraklorid, kloroform, fosfor, aflatoksin ve etiyonin zehirlenmeleri

Kalıtsal faktörler

Şeker hastalığı

olarak sayılabilir.

Hastalığın en önemli belirtileri, aniden iştahın kaybolması, halsizlik ve depresyon. Karaciğer yağlanması olan kuşların büyük çoğunluğu fazla kiloludur. Ayrıca karaciğerde büyüme ve buna bağlı olarak karın bölgesinde gerginlik ve solunum güçlüğü dikkati çeker. Bu kuşlarda ishal ve anormal renkte (genellikle yeşil) dışkı görülebilir. Tüylerde zayıflama ve matlık da oluşabilir.

Eğer hastalık kontrol edilmez ve ilerlerse merkezi sinir sistemi ile ilgili belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle denge kaybı, nöbetler ve kas titremeleridir. Karaciğer yağlanması olan muhabbet kuşlarında ayrıca gaganın aşırı büyümesi ve yumuşaması gibi belirtiler de görülür. Bazı kuşlar ise çok fazla belirti göstermeden aniden ölebilir.

Hastalığın kesin teşhisi, karaciğer enzimleri ile ilgili olarak yapılacak kan testleri, röntgen muayenesi ve karaciğer biyopsisi ile konur.

Tedavide hastalığa sebep olabilecek faktörler ortadan kaldırılır ve/veya tedavi edilir. Öncelikle beslenme düzenlenerek yağ oranı düşük tohum ve tanelerden oluşan yemler, hazır pelet mamalar, taze sebze ve meyveler kullanılmaya başlanır. İleri vakalarda klinik tedavi gerekli olabilir.

Pako pano

Altı aylık dişi yavrular ve birbuçuk yaşındaki kısırlaştırılmış sağlıklı ev kedileri acil olarak yeni yuvalar arıyor. 0554 209 64 29.

Birimiz dişi (beyaz), birimiz erkek (kahverengi) iki aylık kimsesiz yavrularız. Tüm aşılarımız tamam. Bizleri daima sevecek ve asla terk etmeyecek aileler arıyoruz. 0532 362 17 43.

Erkek Ankara kedimizi çiftleştirmek için İzmir’de yaşayan dişi Ankara kedisi arıyoruz. 0505 905 37 40.

Ulus Vadi Konutları’nın sokağında, kaybolmuş kahverengi bir Cocker gördüm. Sahibiyseniz beni arayabilirsiniz. 0532 366 88 29.

Beş aylık bu zarif kızın bütün aşıları yapıldı. Ona evinizi açar mısınız? 0216 384 51 65.

Köpeğimiz Şans Esentepe/Gayrettepe civarında kayboldu. Erkek, beş-altı aylık, kulakları ve kuyruğu kesik.0535 773 16 72.

Cocker cinsi köpeğimiz 24.12.2006’da Kalamış parkında gezerken kayboldu. Kızıl kahve tüylü, sekiz yaşında, erkek ve kırmızı desenli tasması var. Kulaklarının uçları tıraşlı. Şeker hastası olduğu için ilaçlarını almadığı her gün ölüme yaklaşıyor. Lütfen onu bulmamıza yardımcı olun. 0537 668 45 82.

Yaklaşık bir ay önce Ankara Maltepe’deki bir kırtasiyede bir Van kedisi bulduk. Sokağa terk edilmiş ve ona bakan kişi de öldüğü için buraya sığınmış. Ayağında bir problem vardı ama sağlığı iyi. Bir gözü mavi, bir gözü yeşil, tüyleri bembeyaz. Yaklaşık bir yaşlarında bu erkeğin tek eksiği, onu bir daha terk etmeyecek bir aile. 0533 232 78 78.

Adalara bir iki...

Kış aylarında yiyecek bulamadıkları için soğuk ve hastalıkla mücadele etmekte zorlanan hayvanlar için düzenlenen "Adalara Mama Ziyaretleri"nin 21 Ocak organizasyonuna 45 kişi katıldı. 240 kilo kedi kuru maması, 60 kilo köpek kuru maması, 50 kilo et, kemik, makarna ve papara ile 5 litre süt adalardaki dört ayaklı dostlarımıza dağıtıldı.

Adalara Mama Ziyaretleri’nin ikincisi yarın sabah Sirkeci, Kadıköy ve Bostancı’dan hareketle yapılacak. Bilgi için www.miyavlar.com/forum
Yazarın Tüm Yazıları