Seyahate çıkarken bunlara dikkat

Tatile çıkarken kedinizi veya köpeğinizi de yanınıza almak istiyorsanız, planlamanız gereken pekçok şey var.

Gideceğiniz yerin hayvan kabul edip etmediğini sorarak başlayabilirsiniz işe. Ya da otobüs veya havayolu şirketinin hayvan taşıma koşullarını öğrenerek. Diğer bazı önemli noktaları derledik.

Gideceğiniz tatil yöresindeki veteriner kliniklerinin adreslerini, telefon numaralarını yanınıza alın. Hangisinin acil servis hizmeti verdiğini öğrenin.
Aşılarının eksiksiz olduğundan emin olun. Aşı karnesini yanınızda bulundurun.
Otomobil yolculuğu kedi veya köpeğiniz için tehlikeler barındırabilir. Bazı sürücüler, seyahat sırasında köpeğinin kucağında durmasına izin verir mesela. Açık pencereden dışarı bakmak, rüzgarı hissetmek köpeklerin de hoşuna gider. Bazıları da kedilerini kafesten çıkarır, arka camda seyahat etmesine izin verir. Bu gibi durumlarda ani bir fren pet’inizin hayatına mal olabilir. Ayrıca kedilerin ani reaksiyon verdiklerini unutmamak lazım. Onları kafes içinde tutmak, kafesi de mutlaka sabitlemek daha güvenli olacaktır.
Bir benzinciye girdiğinizi, mola verdiğinizi varsayın. Serbest bırakılmış hayvanlar kapı açılır açılmaz fırlayıp kaçabilir.
Pek çok kedi ve köpek otomobil yolculuğundan hoşlanmaz. Yol boyu ağlayarak, havlayarak sizin de dikkatinizi dağıtabilir, sinirinizi bozabilirler. Ayrıca araba tutan hayvanlar da var. Bu ihtimale karşı veterinerinizle konuşabilir, onun uygun gördüğü sakinleştiricilerden, uygun dozda verebilirsiniz.
Kedi ve köpekleri de sıcak çarpar. Özellikle de havasız bir otomobilde kapalı kaldıklarında. Çok mecbursanız çapraz camları, dışarı kaçamayacakları kadar aralık bıraktığınızdan emin olun.

Yavru köpeklerde kan seviyesi düşerse

Yavru köpeklerde özellikle yetersiz beslenme, kalitesiz ve sindirim oranı düşük mamaların kullanılması ya da yavru köpeğin gereğinden fazla egzersiz yaparak aşırı düzeyde enerji harcaması, kan şekerinin düşmesine (hipoglisemi) neden olabilir. Karaciğer hastalıkları ve bazı sindirim sistemi hastalıkları da hipoglisemiye yol açabilir.
En dikkat çeken belirtileri, halsizlik ve bitkinlik. Kaslar ve beyin dokuları da enerjisiz kalabileceği için titreme, dengesiz ve sarhoş gibi yürüme, yön bulma bozukluğu, huzursuzluk, kasılma ve titreme gibi belirtiler de görülebilir. Bazı ileri durumlarda belirtiler şiddetlenerek nöbetler ve bunları takiben koma durumu ortaya çıkabilir.
Hastalığın şiddeti ve tehlikesi kan şekerinin ne düzeyde düştüğüne bağlıdır. Eğer beslenme yetersizlikleri ve hatalarından ya da aşırı egzersizden kaynaklanıyorsa, bu durumların düzeltilmesiyle hızla düzeltilebilir. Karaciğer ya da sindirim sistemi organlarındaki bozukluklar sonucunda ortaya çıkan hipoglisemiler ise kronik ve ömür boyu süren bir hastalık halinde devam edebilir.
Hipoglisemi ile ilgili belirtileri gördüğünüzde yavru köpeğinize sıvı glikoz, mısır şurubu, şekerli su veya bir miktar bal vererek yardımcı olabilirsiniz. Şekerli sıvıları azar azar dudaklarına ve diş etlerine damlatarak veya sürerek uygulayabilirsiniz. Ardından yapmanız gereken vakit geçirmeden veterinere başvurmak.

Pako pano

Altı haftalık üç kardeş ve anneleri, annenin kısırlaştırma ameliyatından sonra sokağa terk edildiler. Şuan bir evde misafirler ancak ev sahibi birkaç gün içinde yaşadığı yurtdışına gidecek. Sahiplenmek için: Alper Özen, 0534 765 18 83.

Bu yavru 10 günlük . Şu an biberonla besleniyor. Bir süre daha biberonla bakımını yapacak ve ömür boyu onu sahiplenecek yeni ailesini arıyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları