İstanbul Rumelihisarı’nın en tanınmış mekanlarından biri Sade Kahve. Sahibi Recep Aral, mekanın açılışı sırasında, çöplerin arasında avuç içinin yarısı kadar bir yavru kedi buldu.
Onca işinin arasında, gönlü o gri kediyi sokakta bırakmaya razı olmadı ve dükkana aldı. Renginden ötürü adını Gümüş koydu. Gümüş şu anda kafenin en meşhuru. Mekanın en renkli siması. Öyle ki sadece onu görmeye gelenler bile var. Gümüş de zaten kafenin sahibi gibi davranıyor. Masalar da, mutfak da aslında ona ait. Çalışanlar istediğini yapmazsa hemen müşterilerin masasına çıkıyor. Bu şantaj karşılığında rüşvetini hemen alıyor tabii.
Gümüş, beş yaşında bir erkek kedi. Bulunduğunda avuç içi kadardı. Sade Kahve’nin açılışı sırasında Recep Bey’in antika at arabasının içine doldurdukları çöplerin içinden kafasını çıkartıp, orada olduğunu belli etti. "O gün Gümüş’ü kaderine terk etseydim çok vicdan azabı duyardım ama şu anda o buranın efendisi. Müşterilerle iç içe yaşıyor. O buranın uğurudur" diyor Recep Aral. Kül rengiyle, yastık gibi kuyruğuyla nam saldı sahile Gümüş. Müşteriler de artık mekanla Gümüş’ü özdeşleştirdi.
Gümüş, bir yaşındayken geçirdiği korkunç bir kaza sonucunda ölümden döndü. Kediler öleceklerini anladıkları anda evlerini terk ederler ve ölülerini göstermezler sahiplerine. Gümüş de aynen bu şekilde kayboldu ortadan, neredeyse bir hafta. Recep Bey çok üzüldü fakat ne kadar arasa da bulamadı Gümüş’ü. Bir hafta sonra miyavlamasını duydular kafenin yanındaki merdivenlerde. Geçirdiği kaza bilinemiyor, fakat bulunduğunda kuyruğu ve anüsü paramparçaydı, ayaklarını ise kullanamıyordu. Ölemeyince yuvasına dönen Gümüş, içler acısı bir halde hemen veterinere yetiştirildi.
İnanılmaz acı çektiğinden düşünülen ilk şey onu uyutmak oldu. Fakat Recep Bey yapacak bir şey olmasa da beklemek istedi. "İyi de yapmışım, ilk hafta çok zor geçti çünkü hiçbir gelişme kaydedemedi. Kuyruğu kesildi, kalınbağırsağıdan anüs yapıldı. O bir hafta boyunca veterineri Cuma Bey’in gözlerine bakamadım uyutalım diyecek diye. Kritik dönem geçtikten sonra gelişmeler başladı. Yaklaşık 35 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra oğlumuzu iyileşmiş vaziyette yuvasına getirdik. İnanılmaz karlı ve soğuk geçen bir kıştı. 1974 model arabamla zar zor karla dolu yolları geçip her gün ziyarete gittim. Açıkçası o hayata sarılsın diye çok uğraştık. Amacımıza ulaştık ve Gümüş gerçekten de hayata tırnaklarını geçirdi" diyor Recep Aral.
Gümüş başına bela açmayı çok seven bir kedi, yani biraz yaramaz. Kış aylarında Sade Kahve’nin etrafı şeffaf perdeyle kapatılır ve masaların altına müşteriler ısınsın diye mangal koyulur. Gümüş bir akşam sandalyede uyuklarken mangalın içine düştü ve patisi yandı. Ayağında çok büyük bir problem yok fakat umarız bir daha yaramazlık yapmaz.
Gümüş’e mektup yazdı
Recep Bey kedisini ve kedi sevgisini her şeyin üzerinde tutan birisi. Gümüş ve evde beslediği kedisi onun her şeyi. Geçirdiği kötü kazadan sonra Gümüş’e yazdığı bir mektup da var:
"Sevgili Gümüş, yaşama tırnaklarını geçirdin. Azmine saygı duyuyorum. Doktorun Cuma’nın yaşatma azmine, insan yüreğine saygı duyuyorum. Geçmiş olsun. Artık yaramazlık yok. Sevgisizlerden kendini koru".
Sade Kahve kedisi ve hayvan sevgisiyle meşhur. 7 Ekim’de Sade Kahve’de, Hayvanları Koruma Haftası bünyesinde Kısırlaştır, Aşılat, Yaşat sloganıyla bir toplantı düzenlenecek.
Sokak kedileri için el yapımı ev
Önümüz kış. Soğuk ve yağışlı havalarda pek çok hayvan sokaklarda hayatta kalmaya çalışacak. Oysa evinizdeki malzemeler ile sokak kedilerini korumak için evler yapıp, sığınmaları için sokağa bırakabilirsiniz. Tıpkı kuş evleri gibi.
SED’in (Sosyal Sorumluluk Eğitim Derneği) "Onlar Bizim Kedilerimiz" projesi kapsamında geliştirdiği kedi evleri çok az bir masrafla yapılıyor. Kullanılmış karton kutu, gazete kağıdı gibi malzemelerden kolayca hazırlanabilecek evler, bütün bir kış dayanıyor. Hayvanseverlere, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle, bu CD’ler hediye ediliyor. İsim, adres, telefon bilgilerini sahiplenelim@sed-tr.org adresine gönderdiğiniz takdirde, hem "Onlar Bizim Kedilerimiz" broşürü hem de "SED Kedi Evi" ücretsiz CD’si ödemeli kargo ile gönderiliyor.
SED Başkanı Yuli Weston "CD içinde bir de barınaklar için, Amerika’da bir derneğin geliştirdiği, çok ekonomik ve kullanılışlı olduğu kadar da uzun ömürlü köpek evleri yapımı videosu var. Amacımız, insanların işlerini kolaylaştırarak, hayvanlara daha faydalı olabilmelerini sağlamak" diyor.
Kedi evinin hazırlanışı CD’de resimli anlatılıyor. Eğer evi, yağmur ve kardan korunmalı yerlere yerleştirirseniz, daha da uzun zaman kullanılabilir. Gazete çok iyi izolasyon sağlıyor ve dışarıdan kedilerin taşıdığı ıslaklığı emiyor. Kapının kenarda ve yüksekte olması, soğuk havanın direkt kedinin vücudu ile temasını engelliyor. Kutuların siyah battal, parlak olmayan torba ile kaplanması onların fazla göze çarpmamasını sağlıyor. Bir evin yapılması yaklaşık 2 saat sürüyor. Bu kedi evi iki kediyi rahtça barındırıyor. Üstüne belediyenizin onayını gösteren, suya dayanıklı, kendinden yapışkanlı etkiketi yapıştırmayı unutmayın.
Rabia ZAMUR
Kedi evi nasıl yapılır?
Gerekli malzemeler:
Kalın ve sağlam karton kutu
Bol gazete
Şeffaf band
Kalın battal çöp torbası
Her tarafından 3-5 cm boşluk kalabilecek boyda daha küçük sağlam kutu.
Katlanmış gazeteleri kolinin alt kısmına 3-4 sıra üst üste yerleştirin. Küçük koliyi büyük kolinin içine koyun. Gazeteleri katlanmış olarak iki kutu arasında dört tarafına sıkıca yerleştirin. Küçük kutunun bir küçük kapağını içine katlayın ve sıkıca bantlayın. Küçük kutunun katlanmış büyük kapağının kenarından, bir kedinin geçebileceği büyüklükte bir kısmı kesin. Küçük kutunun kapaklarını bantlayın. Büyük kutunun büyük kapağının kenarını kesin. Öteki kenarından 1 cm kadar keserek kapağı eninden biraz küçültün. Kalın battal torbayı açarak kutunun tümünü sarın ve sıkıca bantlayın. İki kat yaparsanız daha sağlam olur. Kapı olarak açılan bölümün etrafını üç kenarından kesin. Kapağın etrafını ve kesilmiş kısımları su almaması için bant ile iyice sarın. Gazeteleri 2-3 cm kalınlığında boyuna kesin ve kutunun içine bolca doldurun. Evin içine kapısından girecek büyüklükte, kapının bulunduğu tarafa ağır bir taş koyun. Bu kutunun devrilmesini engeller.
Kedi evini nerede saklamalı?
Balkon altı gibi yağmurdan koruyabileceğiniz bir yere koyun. Altına bir sebze kasası veya toprakla temasını azaltacak bir cisim yerleştirin.
Balkon altı gibi bir yer yoksa bitkilerin arasına veya ağaçların altına koymaya çalışın.
Kapısını rüzgardan korumak için, duvara doğru çevirin ve duvarla ev arasında, kedinin rahatça girebileceği kadar bir ara bırakın.
Kedilerde lenfoma
Kedilerde en yaygın görülen kanser türlerinden birisi olan lenfoma, leukemia virüsü (FeLV) ile bağlantısı nedeniyle oldukça önemli bir sağlık sorunu. Lenfoma her ırk ve cinsiyetteki kedide görülebilir. Yakın zamanda yapılan araştırmalar, 8-10 yaş ve üstündeki yaşlı kedilerde daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. FeLV virüsü ile ilgisi nedeniyle leukemie hastalığına karşı düzenli aşılama yapılması gün geçtikçe kedilerde hastalığın görülme sıklığını ciddi oranda azaltmakta. Kedi AIDS’i olarak da bilinen FIV virüsü ile hastalanmış kedilerde lenfomanın ortaya çıkma riski artmakta.
Belirtiler hastalığın yerleştiği bölgeye göre farklılıklar gösteriyor. Sindirim sistemine yakın yerleşen lenfomalarda iştah ve kilo kaybı, kusma, ishal ve tüylerde matlık ve cansızlık dikkati çekiyor. Solunum sistemini etkileyen lenfomada solunum güçlüğü ve göğüs kafesinde sıvı toplanması oluyor. Böbreklerde yerleşen lenfomalarda ise aşırı su tüketimi ve fazla idrar yapma ile karşılaşılıyor. Genel olarak lenf yumrularında şişkinlik ve kedinin genellikle hasta görünmesi dikkat çekici. FeLV ve/veya FIV enfeksiyonları ile birlikte seyrettiği durumlarda belirtiler çok daha belirgin ve şiddetli oluyor. Kansızlık da belirtiler arasında yerini alıyor.
Hastalığın teşhisi fiziksel muayene, radyografi, ultrason gibi muayene yöntemleri ile tümör ve şişkinlik olan bölgelerin tespiti, kan analizleri ve biyopsi yöntemleri ile yapılacak patolojik muayenelerin bulgularına göre konuluyor.
Tedavisi, lenfomanın bulunduğu bölgeye ve hastanın durumuna göre, veteriner hekimin belirleyeceği kemoterapi, cerrahi müdahale ve radyasyon tedavisi gibi yöntemlerin tek tek veya kombine olarak uygulanması şeklinde yapılıyor.
FeLV ve/veya FIV ile birlikte seyreden lenfomalarda hastalığın seyri daha şiddetli ve yaşama süresi de daha kısıtlı oluyor. Lenfomanın yerleştiği yere, erken teşhis ve uygun tedavi uygulamalarına göre hasta kedilerin yaşam süreleri uzatılabiliyor ve yaşam kaliteleri artırılabiliyor. Korunmak için kedilerin düzenli olarak aşılanması gerekiyor.
Kedi istemeyen gidebilir
2002 doğumlu Gümüş, şu an beş yaşında. Kazadan sonra ruh hali biraz bozuldu. Biraz daha agresif ve kolay sıkılır hale geldi. Fotoğrafçımız Levent Kulu’yu çekim sırasında tırmalaması da bunun bir göstergesi, ama canını sıkmadığınız zaman dünyanın en tatlı kedisi. Beyefendi özellikle haftasonu kalabalığına dayanamıyor ve hemen kaçıyor masaların etrafından. Çoğu müşteri ve kafe personeliyle arası iyi. Neredeyse onu herkes kabullenmiş. Bazı müşteriler masalarında veya yanlarında istemiyor, bu da anlayışla karşılanıyor kafe tarafından. "Müşterileri anlayışla karşılıyoruz fakat çok sert çıkışıp sorunu abartırlarsa tabii ki ben Gümüş’ü seçer ve müşteriye güzel bir dille istemiyorlarsa kalkabileceklerini hatırlatırım. Gümüş Sade Kahve’nin esas sahibidir, o yüzden sesimizi çıkartmayız, istemeyen gider" diyor Aral.
10 günlükken annelerini trafik kazasında kaybeden 2 erkek 1 dişi bebek kedi şimdiye kadar evde büyüdüler. Artık 4.5 aylık oldular ve sokağı hiç bilmiyorlar. Lütfen onlara yuvanızı açar mısınız? A.Gül Varchetta Tel: (532) 223 61 15
Çağlayan’da ölmek üzereyken bulunan 2 aylık iki minik yavruyu havalar soğumadan sahiplendirmeye çalışıyoruz. İkisi de kırma sokak köpeği. Yeliz Kasapoğlu Tel: 538 311 12 36