Paylaş
Gökçen Ataman, aslında çocuk kitapları çizeri. Ankaralı ama İstanbul’da yaşıyor. TED Ankara Koleji’nin ardından Hacettepe Üniversitesi’nde heykel eğitimi aldı. Üstüne Kanada’da, Humber College’da bir sene tasarım okudu.
Hayvanlara her zaman çok yakın oldu. Babası gerçek bir hayvansever olduğu için her tip hayvanı kardeşten sayarak büyüdü. Çekirge hatta fare bile besledi. Dört yaşından beri sadece evdeki değil oturduğu mahalledeki bütün hayvanlara da bakıyor, besliyor, büyütüyor.
Tasma tasarlamaya kendi kedi ve köpeği için başladı. Profesyenel bir iş çıkarmak için çok uğraştı. Bu işi en iyi kim yapar, işin hakkını hangi ustalar verir aradı, buldu.
KÖPEĞİNİN ADI DA ÇOMAR
Markasının adı Çomar Pet Couture. Çomar hem kendi köpeğinin adı hem de bildiğiniz gibi tüm sokak köpeklerinin anonim çağrılış şekli. Gökçen Ataman da kendi Çomar’ını beş sene önce sokaktan almış. Bu konu hakkında diyecek bir çift lafı var: “Çomar’ı 5 sene önce ‘lets adopt’tan sahiplendim. Sokak hayvanlarının Türkiye’de çok büyük bir sorun olduğunu düşünüyorum ve bu durumda petshop’tan cins köpek sahiplenmenin büyük lüks olduğuna inanıyorum. Bu probleme dikkat çekmek için markamın adını “Çomar Pet Couture” koydum.”
Gökçen Ataman’ın ilk koleksiyonu 15 parçadan oluşuyor. Beş model kedilere, 10 model köpeklere ait. “Kediler tasma takmayı pek sevmezler, o nedenle onlara büyük bir koleksiyon yok” diyor.
Modellerin hepsi çok süslü, renkli ve dikkat çekici. Kullanımı ise kolay ve pratik. Büyük köpekler için yaptığı tüm tasmaları önce kendi köpeğinde test etmiş. Sağlamlık ile ilgili sorun çıktıysa hemen gerekli düzeltmeleri yapmış.
Çomar Pet Couture, hayvana özel tasma da tasarlıyor. Benim köpeğimin tasmasından başka köpekte olmasın diyorsanız, gidiyorsunuz Gökçen Ataman’a, size ve köpeğinize özel bir model yaratıyor. O modelin ikincisini asla üretmiyor. Peki Çomar Pet Couture yalnızca bir tasma markası mı? Hayır, yakında yemek kapları ve bel tasmaları da piyasaya çıkacak. / Sibel ARNA sarna@hurriyet.com.tr
Pireden nasıl korunmalı
Bahar ve yaz aylarında, en belirgin problemlerinden biri pireler. Alınacak önlemler, hem sizi hem de kedi veya köpeğinizi sıkıntıdan korumak için oldukça önemli. Önlemler, pireyle dış ortamda mücadele, ev ortamında mücadele, kedi ve köpekteki pirelerin uzaklaştırılması ve pirenin ergin olmayan formları ile mücadeleyi kapsayan yöntemleri içeriyor.
Dış ortamda pire kontrolü, özellikle müstakil evlerde ve bahçe katlarında yaşayanlar için oldukça önemli. Bu ortamlarda kolayca yaşamaya ve üremeye başlayan pirelerin önünü kesmek için öncelikle bahçe bakımlı, derli toplu ve temiz olmalı. Çimen ve diğer otların fazla uzamasına izin verilmemeli. Düzenli olarak yapılacak ilaçlamalarla (3-4 haftada bir) dış ortamda haşerelerin, bunların larva ve yumurtalarının yaşaması engellenmeli.
Ev ortamında pire kontrolü için öncelikle kedi ve köpeğin yaşadığı yerler elektrik süpürgesiyle düzenli olarak süpürülmeli. Bu temizlik bile, tek başına ortamdaki parazit yumurtalarının yüzde 50 oranında azalmasını sağlar. Sprey yada toz olarak hazırlanmış ilaçlarla evdeki pirelerle mücadele edilmeli. Köpek ve kedinin yattığı yatağın düzenli olarak temizlenmesi, pire problemlerini en aza indirecektir.
Mevcut pirelerin uzaklaştırılması için bir çok yöntem ve uygulama var. Bunlar;
- Spot-on şekilde deriye damlatılan ilaçlar
- Pire spreyleri
- Pire ilaçlı şampuanlar
- Pire tasmaları
- Ağızdan veya enjeksiyonla uygulanan ilaçlar
- Pire tarakları olarak sayılabilir.
Damla şeklindekiler, aylık olarak deriye uygulanan ve yaklaşık 1 ay kadar etki eden ilaçlardır. Spreyler genellikle aeresol ya da pompalı şişelerle püskürtülür. Bunları uygularken dikkatli olmak, havadar bir yerde uygulamak ve gözü korumak gerekir. Pire ilaçlı şampuanlar da oldukça yaygın kullanılan bir yöntem. Bunları uygularken 10 dakika kadar kedi ya da köpeğinizin üstünde bekletmeye özen göstermelisiniz. Pire tasmaları da yaygın ve etkin yöntemlerden. Ancak tasmanın uygun büyüklükte ve doğru olarak takılması önemli. Özellikle deri ile temas etmesini sağlamak için tasmayı kedi ve köpeğinizin derisiyle tasma arasına iki parmağınız girecek sıkılıkta uygulamaya dikkat etmelisiniz. Ağızdan ve enjeksiyon tarzında uygulanan ilaçlar veteriner hekimiz tarafından uygulanabilir. Bunlar da pirenin gelişimini bozarak etki eder. Doğrudan pireyi öldüren ve pille çalışan taraklar da kullanılabilir. Özellikle ilaçların zararlı olabileceği, hasta, hamile ya da yavru hayvanlarda bu taraklar daha güvenli ve yan etkisizdir.
Paylaş