Nişantaşı kedileri ev sahibi oldu

İstanbul Nişantaşı’ndaki Mıstık Parkı, o bölgede yaşayan sokak kedilerinin üssü bir yandan.

Hayvanseverler kedileri orada besliyor. Fakat bir süre önce ağır kış koşullarına dayanamayan kedilerden bazıları öldü. Bunu gören semt sakinleri harekete geçti. Onların çabaları sayesinde Mıstık Parkı’na iki kedi evi yerleştirildi. Artık soğuktan donmayacak ve daha iyi şartlarda barınabilecekler.

Nişantaşı Mıstık Parkı’nın çalı dipleri ve bankları, yıllarca sokak kedilerinin sığınağı oldu. Ancak bu kış, parkta uyuyan kedilerin bazıları soğuktan donarak öldü. Semt sakinleri, başta muhtarlık olmak üzere çeşitli kurumlara başvurdu. Önce kendi imkanlarıyla yuvalar hazırladılar ama hepsi yok oldu.

Kediler yeniden evsiz kalınca soluğu Şişli Belediyesi’nde aldılar. Aralarında mimar Didem Gökgöz de vardı ve onun varlığı işlerini kolaylaştırdı. Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün desteğiyle iki adet kedi evi yapılmasına karar verildi. Evleri Didem Gökgöz projelendirecekti. Sarıgül de evlerin başına bir şey gelmeyeceği konusunda güvence verdi. Böylece iki hafta içinde inşa edilen ahşap kedi evleri geçen hafta hizmete açıldı. Evlere, oyuncu Tunç Oral’ın 2007’de kaybettiği eşi Nefise Ayten Akova’nın adı verilecek. Akova, Muğla Milas’taki yangın sırasında evinin bodrum katındaki köpekleri kurtarırken hayatını kaybetmişti.

Evlerin her birinde iki odacık var. Tek odada iki kedi rahatça kalabilsin diye asma kat bulunuyor. İçlerine küçük kilimler ile mama ve su kapları yerleştirilmiş. O kapları yine çevrede yaşayan hayvanseverler dolduracak.

Evlerin boyamasında kullanılan malzemeler su geçirmez. Çatılarda ısı yalıtımı sağlamak için özel malzeme kullanıldı. Evlerin eni 120, iç derinliği 60 ve yüksekliği 125 cm. Bir tanesinin maliyeti yaklaşık 700 TL. Masrafların tamamı 10 gönüllü tarafından karşılandı. Mustafa Sarıgül, açılışta, mayısa kadar 100 kedi evi daha yapılacağının ve çevre parklara yerleştirileceğinin sözünü verdi. Üstelik bu kez masrafları belediye tarafından karşılanacak.

Destek vermek isteyen hayvan koruma gönüllüsü olsun

Mustafa Sarıgül’ü bu işe destek vermeye ikna eden kişi, avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu. Kalafatoğlu, İstanbul Hayvan Hakları Komisyonu Genel Sekreteri. Parkın açılışında yerel hayvan koruma görevlisi olmanın ne kadar önemli olduğunu anlattı:

"Her ilde, her ilçede ne kadar çok yerel hayvan koruma görevlisi olursa, belediye görevlileri de sokaktan hayvan toplamaya geldiklerinde, çok daha fazla dikkat etmek zorunda kalır. Toplanılan hayvanların yasa gereği mahallelerine bırakılma zorunluluğu denetlenmiş olur. Bu yüzden, hayvanlar için bir şeyler yapmak isteyen herkesi, önce Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olmaya davet ediyorum." Tutku DİNAR

Kuşların ömrünü uzatmak için

Kafes kuşlarının yaşam süreleri türlerine göre değişir. Muhabbet kuşları 8-10 sene, kanaryalar 6-12 sene, cennet papağanları 8-14 sene, gri Afrika papağanları 50-60 sene, amazon papağanları ise 50 senenin üzerinde yaşar. Son derece titiz, düzenli ve dikkatli bir bakım ve beslenme uygulandığında, düzenli muayene ve veteriner hekim kontrolleri yapıldığında bu süre muhabbet kuşları için 13-15, kanaryalar için 20 - 25, cennet papağanları için 20, gri Afrika papağanları içinse 60 seneden fazla olur. Amazon papağanları 100 yaşına kadar yaşayabilir.

Yaşlanan kafes kuşlarının ihtiyaçlarında değişiklikler olur. Sağlık sorunları ve buna yönelik ihtiyaçların da gözetilmesi uzun yaşamaları için önemlidir.

Görülen en önemli sağlık sorunlarının başında, daha önceki yıllarda uygulanan beslenme hatalarının zaman içinde ortaya çıkardığı problemler gelir. Uzun süreli ve tek yönlü olarak tohum taneleri ile beslenme sonucunda görülen şişmanlık (obezite) sık görülen bir sorundur. Kuşun daha az hareket etmesi ve metabolizmasının yavaşlamasına neden olabilir. Deri altında ve karın bölgesinde aşırı yağlanma, gagada aşırı uzama ve nefes alma güçlüğü gibi belirtiler gözlenebilir.

Yaşlılığa bağlı olarak nadiren zayıflama ve kilo kaybı da ortaya çıkar. A vitamini ve kalsiyum yetmezlikleri de sık karşılaşılan durumlar. A vitamini yetmezliği de tek yönlü ve yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkar. Kilo kaybı, burun akıntısı, ishal, halsizlik, yumurta tıkanması, iştahsızlık, solunum problemleri gibi belirtiler gösterir. Kalsiyum yetmezliği daha ziyade gri Afrika papağanı ile büyük papağanlarda görülür. Tek yönlü ve tohum tanesi ağırlıklı beslenme sonucunda ortaya çıkar. Gri Afrika papağanlarının besinle birlikte dışardan almaya ihtiyaç duydukları D vitamini daha yüksektir. Kalsiyum yetmezliği de D vitamini eksikliğine bağlıdır.

ONLAR DA KATARAKT OLUR

Yaşlılıkla birlikte özellikle papağanlarda damar sertliği, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları ve katarakt ortaya çıkar. Katarakt insanda olduğu gibi yıllar içinde değil aniden birkaç hafta içinde gelişir ve bazı kuşlarda hızla körlüğe kadar götürebilir. Yaşlılıkla birlikte irisin rengi de zamanla açılabilir.

Uyku azalması, daha az konuşma ve ötme, daha az hareket etme gibi davranış değişiklikleri gözlenebilir. Bunların bazıları hastalık belirtisi de olabileceğinden mutlaka veteriner hekiminize kuşu muayene ettirin.

Eklem problemleri de yaşlı kafes kuşlarının en çok karşılaştığı sağlık sorunlarından. Eklemlerde şişme, daha az uçma, kafesin dibinde oturma, denge kaybı ve eklemlerin esnekliğini kaybetmesi gibi belirtiler görülür. Belirtiler şiddetlenmeden mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

İştah kaybı, tüy kalitesinin azalması, dışkının daha yeşil olması, nefes alma problemleri gibi belirtilerle seyreden karaciğer yağlanması da sık rastlanan problemlerden. Yanı sıra yaşlı kuşlarda böbrek hastalıkları, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, deri ve tüylerle ilgili değişiklikler ve hastalıklar da sıklıkla ortaya çıkar.
Yazarın Tüm Yazıları