Moda’nın sokak köpekleri Malik Yolaç ile şanslı

Moda’nın sahipsiz köpekleri, bir devrin ünlü politikacısı ve gazete sahibi Malik Yolaç ile şimdi daha mutlu.

Çünkü Yolaç, emeklilik günlerini sokak köpeklerine adadı. Düzenli olarak sokak köpeklerine mama dağıtıyor, hasta olanları tedavi ettiriyor, oyun oynamak isteyenlerle de oyun oynuyor.

Politik yaşamında İstanbul Milletvekilliği, İnönü Hükümeti’nde Devlet Bakanlığı yapan, Akşam Gazetesi’nin eski sahibi ve armatör Malik Yolaç (86), şimdi hayatını sahipsiz sokak köpeklerine adadı.

Hayvanlara Yaşam Derneği’nin kurucuları arasında bulunan ve derneğin Onur Üyesi olan Malik Yolaç’ı Kadıköy Moda’da hayvanseverliği ile tanımayan yok.

Her sabah elinde kuru mama paketleri ile yürüyüşe çıkan Yolaç’ın yolu semtin sokak köpekleri tarafından kesiliyor. Önce onların yemeklerini dağıtıyor. Daha sonra kendisine sevgi gösterilerinde bulunan sokak köpeklerini kucaklıyor.

HAYATIMDA HİÇ HAYVANSIZ KALMADIM

Malik Yolaç’ın hayvan sevgisi daha çocukluk yıllarında başlamış: "10-11 yaşlarındaydım. Kızıltoprak’ta İspilandit Palas adını verdiğimiz köşkümüzde oturuyorduk. Babam bana bir kurt köpeği satın almıştı. Adını Rock koyduğumuz köpek, evimizin neşesi olmuştu. Bir gün bahçedeki köpeğimizi çaldılar. Ailece perişan olduk. Aradan 6 ay geçti. Ben bahçede oyun oynarken duvarın üzerine bir köpek atladı. Boynunda tasma, tasmanın ucundan bir zincir sarkıyordu. Köpeğin hali perişandı. Bana doğru koştu, üzerime atladı. Rock geri gelmişti. Onu kaçıranlar muhtemelen zincirle bir yere bağlamışlar. O da belli ki çok çaba harcamış ve zinciri kopartmış evini bulmuştu. Bu olay hayvan sevgimi pekiştirdi ve ömrüm boyunca bu sevgiyi yüreğimde yaşattım.

Daha sonraki yıllarda da sayısız hayvan beslediğini anlatan Malik Yolaç, en sevdiği köpeğinin halen evindeki sehpanın üzerinde fotoğrafı bulunan Santa adlı kurt köpeği olduğunu anlatıyor: "Santa sanki bir insan gibiydi. Eğitimini bizzat ben vermiştim. Ondan neler isteğimi gözlerimden anlıyordu. Çişini, kakasını bile benim komutlarımla yapardı. Ben ’kalk’ demeden oturduğu hiçbir yerden asla kalkmazdı, ’yürü" demeden yürümezdi. 2,5 yıl önce yaşlılıktan 12 yaşında öldü. Oturduğum evimin karşısındaki parkın içinde sürekli oyun oynadığı ağacın dibine gömdüm. O öldüğünde kadar çok ağladım ki, babam öldüğünde o kadar fazla ağlamamıştım.

PIRTIK ŞİMDİ ÇAKI GİBİ

Hayvanlara Yaşam Derneği’nin Türk asıllı Amerikalı Başkanı Soleau Phyllis ile birlikte günlerini sokak hayvanlarının iyi şartlarda yaşamalarına adayan Malik Yolaç’ın Pırtık adını verdiği sokak köpeği ile ilgili anısı da ilginç:

"Tüylerinin yapısı nedeniyle Pırtık adını verdiğim bir sokak köpeğimiz var. Moda sahilinde kendi halinde dolaşır. Bir gün kaza geçirdi. Ayağının üzerinden motosiklet geçmiş ve topallamaya başladı. Hemen ameliyat ettirdik. Ayağının iyileşmesi için 6 ay bakılması gerekiyordu. Uzun süre yerinden kalkamadı. Bir çocuk gibi ona baktım. Hastalığı süresince ilaç içmesi gerekiyordu, ilaçlarını içirebilmek için evde pişirttiğim etlerin içini oyuyor ve ilaçları oralara gizliyordum. Şimdi çakı gibi oldu."Cahit AKYOL

Birbirlerine nasıl alışacaklar?

Soru: 2 yaşında dişi bir kedimiz var. Evde gündüzleri yalnız kalıyor ve çok sıkılıyor. Biz de ona arkadaşlık etmesi için yeni bir kedi almayı düşünüyoruz. Ancak birbirlerine alışıp alışamayacakları hakkında kuşkumuz var. Evdeki kedimizin de yeni gelecek kedinin de mutsuz olmasını istemiyoruz. Bize yol gösterir misiniz?

İlk dikkat edeceğiniz konu evdeki kedinizin, yeni gelen kedi ile tanışma ve birbirlerine alışmalarına yönelik adımların tek tek atılmasıdır. Birdenbire karşılaşmaları aralarında düzeltilmesi mümkün olmayan problemlere ve anlaşmazlıklara yol açabilir.

Yeni gelecek kedi için ayrı bir oda hazırlamalısınız. Tuvalet, yemek, oyun ve uyku gibi tüm ihtiyaçlarını giderebileceği şekilde hazırlayacağınız bu odanın kapısını kapalı tutmalı ve yeni gelen kediniz kendisini güvende, kendisine ait bir ortamda hissedinceye kadar evdeki kedinizle tanıştırmamalısınız. Bu uygulama, eski kedinizin de kendini emniyette hissetmesine ve güvenlik alanının bir başka kedi tarafından işgal edildiği kaygısına düşmemesine yardımcı olur.

Yeni kedinizi bu odaya getirdiğinizde onu taşıma çantasından çıkarmadan sadece çantanın kapısını açıp odaya yerleştirmelisiniz. Çantanın kapısının önüne bir miktar yiyecek koyup dışarı kendiliğinden çıkması için onu cesaretlendirebilirsiniz. Asla yeni kedinizi zorla taşıma çantasının içinden çıkarmayın. Bu onu gereğinden fazla korkutup ürkütebilir.

Eve yeni gelen kedinizin kendi odasına alışmasını takiben bu odanın kapısına geçici olarak sağlam bir sineklik kapı ya da kafes telinden yapılmış bir bölme koyarak evin geri kalan kısmı ile bu oda arasında geçişi engelleyerek kedilerin birbirlerini görmelerine imkan tanımalısınız. Bu sayede birbirlerinin kokularına, varlıklarına kendilerini tehdit altında hissetmeden daha kolay alışacaklardır.

Daha önceden evde yaşayan kedinizin dikkatinin yeni gelen kediye yoğunlaşması son derece normal. Ancak bu durum aşırı hassasiyet ve gerginliğe yol açabilir. Bu nedenle özellikle eski kedinizle daha fazla ilgilenmeli yeni oyuncaklar ve sevdiği yiyeceklerle ona ilgi göstererek yeni kediye aşırı düzeyde konsantre olmasını azaltmalısınız. Bu durum yeni kedinizi de rahatlatacaktır. Yeni kedinizle ilgilenirken ve onunla oynarken ise eski kedinizin başka bir yerde olmasına ya da uyuyor veya yemek yiyor olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece eski kedinizi de mutsuz etmemiş olursunuz.

KOKU ALIŞTIRMASI

Kedilerinizi tanıştırmak için bir diğer pratik uygulama da bir çift eski çorap kullanarak yapılan koku alıştırmasıdır. Çoraplardan birisini elinize geçirip yeni kedinizi bu çorapla sevin. Özellikle kedinizde ağız, burun gibi koku salgılayan bölgelerle bu çorabı temas ettirip, eski kedinizin olduğu yere yerleştirin. Aynı şeyi diğer çorapla diğer kedi için de yapın. Böylece birbirlerinin kokularına alışmaları daha kolay olacaktır.

Bir sonraki basamakta kedilerin yerlerini değiştirin. Eski kedinizi yeni kediniz için ayırdığınız odaya yeni kediyi ise evin diğer odalarına alıştırın. Bu oda değiştirme uygulamasını günde birkaç kez 1 saatliğine olmak üzere 1 hafta kadar uygulayın.

Bu uygulamaların ardından eğer eski kediniz yeni kedi ile ilgili herhangi bir asabiyet ve hırçınlık göstermiyorsa engelleri kaldırın. Birbirlerine gereğinden fazla odaklanıp kavga etmelerini engellemek için de etrafa bolca yemeyi sevdikleri yiyeceklerden koyun. Eğer kediler birbirlerine karşı hırçınlık gösterirlerse tekrar odalarına koyup ertesi gün tekrar deneyin. Birkaç karşılaşmanın ardından birbirlerine tamamen alışacaklardır. Önemli olan hiçbir basamakta onları tanıştırmak için acele etmemek ve onları zorlamamaktır. Birbirlerine tamamen uysal hareket etmeye başladıklarında artık yaşam alanlarını birleştirebilirsiniz.

Haydi ormana kuş yuvası asmaya

İstanbullu doğaseverler bu pazar Heybeliada’da buluşup, ormandaki ağaçlara 100 adet tahta kuş yuvası asacak. Orman mühendisi Yüksel Özcan’ın düzenlediği etkinlik kapsamında ayrıca, Heybeliada Şehitler Ormanı’na zeytin fidanları ve çam tohumları ekilecek. Etkinliğe katılacak grup saat 13.30’da Heybeliada İskele Meydanı’nda buluşacak. Ayrıntılı bilgi için: www.adaorman.com

Pako pano

Biri dişi diğeri erkek iki kardeş. Yaklaşık 3 aylık oldular. Tüm aşıları yapıldı, sağlık karneleri var. Çok oyuncu ve sağlıklılar. Acil olarak onları çok sevecek iyi bir aile arıyoruz. Birlikte büyüdükleri için ayırmak istemiyoruz, ancak mecbur kalırsak ayırabiliriz. Tüm oyuncakları, yatakları, kapalı tuvalet kapları, mama kapları ve hatta mamaları ile birlikte verilecektir. Bilge Hanım, minikpatiler@gmail.com. Tel: (212) 225 88 92 - 0538 605 42 99

4 aylık Yağmurnaz’a yuva aranıyor. Sevecen ve temizlik alışkanlığı olan bir kedi. Aşıları tamam. İlgilenenler Serap Doğanalp’i arayabilir. Tel: (216) 359 33 39, (532) 671 72 45, (544) 371 72 45.

Gürpınar Belediyesi barınağında en az fotoğraftaki kadar sevimli pek çok köpek var. Pek çoğu cins köpekler. Seter, boxer, terrier, pointer, kangal, husky, Rus finosu, cocker... Hepsi de kendilerine bakacak ve sevecek birer sahip bekliyor. Detaylı bilgiyi Sema Mandev’den alabilirsiniz. Tel: (538) 421 30 99.

10 Eylül’de İstanbul’da bir bodrumdan kurtarıldı. Yaraları tedavi edildi, aşıları yapıldı. Erkek Van kedisi şu anda 1.5 yaşında. Kendisine yuva arıyor. Tel: (532) 214 65 05
Yazarın Tüm Yazıları