Durumdan, bir süre önce bir okurumuz sayesinde haberdar olduk.
Taliha Taş, "Üç senedir ailemizden biri haline gelen bir muhabbet kuşumuz var. O bizsiz, biz de onsuz olamıyoruz. Antalya’ya gitmek zorundayız. Uçak şirketlerinin hepsine danıştık, maalesef kuşumuzu özel kafesinin içinde bile olsa uçağa almıyorlar. Halbuki bir uçak şirketi altı ay önceden bildirmek kaydıyla kuşu yanımızda taşımamıza izin vermişti. Ama şimdi onlar da izin vermiyor. Otobüs ile gitmeye razı olduk ama onlar da kabul etmedi. Sebebi, kuş gribiymiş" diye yazıyordu.
Araştırdık, uçak ve otobüs şirketleri ile görüştük. Ne yazık ki okurumuzun ulaştığı bilgiler doğru ve en azından şimdilik değiştirilemez. Havayolları firmaları kuş gribinin görülmesinden beri kanatlı hayvan taşımıyor. Otobüs firmaları ise, papağan, muhabbet kuşu, kanarya gibi kuşların otobüste taşınmasını, diğer yolcuların itirazlarına neden olduğu için kabul etmiyor. Kuşlar sadece sahiplerinin otomobilinde veya trende seyahat edebiliyor.
Pınar ERBAŞ
ESKİDEN RAPORLA UÇABİLİYORDU
Kuş gribi salgınından önce, havayolu firmaları kanatlı hayvanları kafes içinde, hayvanın veteriner kontrolünden geçtiğini kanıtlayan sağlık belgesiyle birlikte iç hatlarda taşıyordu. Dış hat uçuşlarında ise iç hat prosedürlerine ek olarak Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan alınmış sağlık raporu gerekiyordu.
HAVAYOLLARI NEDEN TAŞIMIYOR
Kuş gribi virüsü sadece laboratuvar ortamında saptanabiliyor, veteriner kontrolü yeterli olmuyor. O nedenle havayolu firmalarına verilecek veteriner raporu bir işe yaramıyor. Bu nedenle Türk Hava Yolları, Onur Air ve Atlasjet gibi birçok havayolu firması, kuş gribi ortaya çıktığından beri uçaklarına kanatlı hayvan sokmuyor. Pegasus firması ise kanatlı hayvanların taşınması için gerekli prosedürleri yolcuların zamanında yerine getirmemesinin uçak seferlerini geciktirdiğini söylüyor ve riske girmemek için kuş taşımacılığı yapmıyor.
OTOBÜS ŞİRKETLERİ DE TAŞIMIYOR
Varan, Ulusoy, Boss gibi büyük karayolu ulaşım firmaları da kuşları kabul etmiyor. Kuşların bagajda taşınması mümkün olmadığı gibi, yolcuların kuşlarını yanlarına almasına da izin verilmiyor. Sebep, ilk bakışta kuş gribi tehlikesi değil. Diğer yolcular kuş sesinden rahatsız oluyor.
BİRÇOK ÜLKEYE GİRİŞİ YASAK
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Türkiye’de kuş gribi hastalığının görüldüğünü Uluslararası Hayvan Hastalıkları Merkezi’ne bildirdikten sonra İngiltere, Fransa gibi birçok ülke, Türkiye’den gelen kanatlı hayvanları, havaalanında karantina altına almaya ve ülkeye sokmamaya başladı.
TRENLERDE SERBEST
TCDD Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden aldığımız bilgiye göre, kuşların trende seyahat etmesine bir engel yok. Ancak kuşlar, kedi ve köpekler gibi, özel kafesi içinde Furgon vagonuna teslim ediliyor. Furgon, trende görevli personel için ayrılmış özel bir vagon. Bunun sebebi ise kuş gribi veya herhangi bir hastalık endişesi değil. Sadece hayvanın diğer yolcuları rahatsız etmemesi için alınmış bir önlem.
SOLUNUM YOLUYLA BULAŞMIYOR
Kuş gribinin bulaşma yolları ilgili araştırmalar ve tartışmalar henüz devam ediyor. 2006’da Endonezya’da hastalığın hayvandan insana geçtiği iddia edilmiş ancak bu daha sonra yalanlanmıştı. Bugünkü bilgilere göre kuş gribinin hayvandan insana solunum yolu ile bulaşma ihtimali yok. Kanatlı hayvandan kanatlı hayvanlara bulaşma ise, sadece hayvanın hastalıklı dışkı ile teması sonucu oluyor.
Kedi fotoğrafları yarışmasında son iki gün
Fotoğraf sitesi Foto.Azbuz.com, haftalık fotoğraf yarışması düzenliyor. Farklı konularda yapılacak olan yarışmaların ilk konu başlığı kedi. Bir ay önce başlayan yarışmaya fotoğraf yollamak için sadece iki gününüz var, çünkü katılım yarın sona eriyor. Çektiğiniz fotoğrafları foto.azbuz.com sitesine yüklemeniz yeterli. Kazananı site editörü ve fotoğraf sanatçısı Alper Fidaner seçecek. Birinci, Hepsiburada.com’dan 100 YTL’lik hediye çeki kazanacak. Unutmayın, fotoğraflarda aranan profesyonellik değil, samimiyet.
Köpeklerde anal kese problemleri
SORU:
Altı yaşında bir Bishon Frize sahibiyiz. Altı aydır bizi çok rahatsız eden bir derdimiz var. Köpeğimizi çok temiz tutmamıza, tüylerini tıraş ettirmemize, sokaktan geldiğinde ayaklarını, poposunu ve genital organlarını ıslak mendillerle silmemize rağmen poposunda dayanılmaz bir koku var. Hazır mama ile besliyoruz. Üzerine çok az kendi yemeklerimizden ilave ediyoruz. Veterineri anal torbanın dolması olarak nitelendirdi ve boşalttı. Fakat koku yine başladı. Bu kokunun sebebi nedir, nasıl önlenir? Çetin Er
CEVAP:
Köpeklerde anal kese hastalıkları çok sık karşılaşılan rahatsızlıklar. Özellikle anal keselerin aşırı dolması, enfeksiyonları, apseleri ve yırtılmaları bunlar içinde en çok görülenler. Anal keselerin gereğinden fazla dolması problemine küçük ırk köpeklerde daha sık olarak rastlanıyor.
Köpeklerde anal keseler, arkadan bakıldığında anüsün sağ ve sol tarafında ve hafif olarak altında yer alır. Bu keseler ürettikleri özel salgıyı çok ince kanallar vasıtasıyla anüsün iç kısmına yönlendirir. Köpekler, bu sıvıyı genellikle yaşam alanlarını işaretlemek amacıyla ve bir çeşit iletişim aracı olarak kullanır.
Kedi ve köpeklerin dışkısı, bağırsağın son kısmından dışarı atılırken anal keselere yaptığı hafif basınçla bu sıvının salgılanmasına ve dışkının yüzeyinin bu özel salgı ile kaplanmasına yol açar. Böylece diğer kedi ve köpekler onu koklayarak bu dışkıyı yapanın kim olduğunu, dolayısıyla etrafta kimin dolaştığını anlayabilir. Birbirleri ile karşılaştıklarında da ilk olarak birbirlerinin anal bölgesini koklayarak bu her köpeğin kendisine özgü kokuyu tanımlarlar.
Anal keselerin hastalanması birçok sebebe bağlı olabilir. Özellikle, salgının aşırı yoğun veya dışkının yumuşak olması sonucu keseye yeterince baskı yapamaması sonucunda anal keseler gereğinden fazla dolup şişebilir. Bunun yanı sıra anüse açılan kanallardan anal keselere ulaşan bakteriler enfeksiyon ve apselere de neden olabilir. Anal keselerin bu sebeplerden şişmesi köpek için çok sıkıntı verici ve ağrılı bir durum ortaya çıkarır.
Böyle durumlarda özellikle köpeğin kakasını yapacakmış gibi oturup, o bölgeyi yere sürtmesi ve poposunu sık olarak yalaması dikkati çeker.
DÜZENLİ TEMİZLİK GEREKLİ
Veteriner hekiminiz bu keseleri boşaltarak temizleyebilir. Bazı köpeklerde bu temizliğin bir veya iki haftalık aralıklarla yapılması gerekir. Anal keselerin dolması köpeğin hayatını tehdit eden bir durum değil. Ancak köpeğin ihtiyacına göre düzenli olarak temizlenmediğinde, köpek o bölgeyi yere sürerek ve aşırı yalayarak daha hassas ve problemli bir hale getirebilir. Üstelik bu sürtünmeler sırasında kese boşalabilir ortalığı korkunç bir koku kaplar.
Apse ve enfeksiyonlar uygun antibiyotikler ve diğer yöntemler ile tedavi edilir. Enfeksiyon veya apseler çok şiddetliyse ya da kronik bir hal aldıysa, anal keseler cerrahi yöntemle alınabilir.
FARKLI BESLENME UYGULAYIN
Anal keseleri çok sık dolan köpeklerin beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler, problemi azaltmak açısından faydalı. Özellikle dışkının daha sert ve şekilli çıkmasını, böylece anal keselerin düzenli olarak dışkı yardımıyla boşalmasını sağlamak için lif oranı yükseltilmiş köpek mamalarını kullanabilirsiniz.
Golden ve Collie melezi Odi 10 ayını doldurdu, bu gidişle pansiyonda yaşlanacak. Onu sahiplenir misiniz? 0532 391 87 54.