Yanlış eğitilmiş köpeklerin yol açtığı sonuçlar, köpek sahiplerinin dikkatini bir kez daha sosyalleşme üzerine çekti.
Son dönemde yaşanan üzücü olaylar yüzünden köpeklerin güvenilirliği tartışılıyor. Bazı ırkların saldırgan olmaya eğilimli olduğu için üretilmesi yasak. Ne var ki, saldırgan bir köpeğin ille de belli bir ırka mensup olması gerekmiyor. Büyüme döneminde yeterince sosyalleşmeyen köpekler de ileride agresif olabiliyorlar. Doğru eğitim ile vahşi diye korkulan köpeklerin de son derece uysal ve itaatkar olmaları mümkün. Profesör Doktor Tamer Dodurka köpeklerin insandan makineye kadar akla gelen her şeyi tanıyarak büyümesi gerektiğinin altını özellikle çiziyor.
Tek tanıdıkları ev halkı olmasın
Köpekler doğduktan üç hafta sonra diğer köpeklerle, beş ve 12. hafta arasında ise insanlarla sosyalleşmeye başlıyor. Ancak sosyalleşme tabii ki bu haftalarla sınırlı değil. Sosyal olgunlaşma 1,5 - 3 yaş arasında tamamlanıyor. Diğer canlılarla uyumun en kolay sağlandığı ilk evrelerde köpek sahibi mutlaka köpeğini sosyalleştirme çalışmalarına başlamalı. Köpeğin hayatındaki en önemli dönemde edinilen bilgi ve alışkanlıklar onun hayatında belirleyici oluyor. Yavru köpek 12. haftaya kadar birbirinden farklı birçok canlı ve nesne ile bir araya getirilmeli. Farklı yaş grubu ve cinsiyete sahip insanları, farklı ırklardaki köpekleri, kedi ve diğer canlıları, gürültülü makine ve eşyaları yavru döneminde tanıyan köpek, ilerde onları yadırgamaz ve korkmaz. Köpeğin farklı özelliklere sahip insanları da tanıması gerekli. Göreceği insanlar sadece aile üyeleri ve yakın tanıdıklarla sınırlı kalmasın. Örneğin, sessiz bir evde yaşayan köpek, ilk defa karşılaştığı gürültülü kahkahalarla gülen birinden çok korkabilir ve saldırgan tepki verebilir.
Birlikte asansöre binin karşıdan karşıya geçin
İnsan ve diğer canlılarla iletişim kadar, araç-gereç makinelerin ve mekanların önemi de unutulmamalı. Köpeğinizle sorunsuz bir hayat istiyorsanız ona günlük hayatta yeri olan her şeyi tanıtmalısınız. Yavru döneminde elektrik süpürgesi, ses çıkaran ev aletleri, müzik seti gibi eşyalarla tanışması, asansöre binmesi hem onun hem de sizin hayatınızı kolaylaştırır. Aynı şekilde düzenli olarak gezdiği yerler ve kendi evi kadar farklı gezi alanlarına, kalabalık ortamlara alışması da sosyal hayat içerisinde çok önemli. Köpeğinizi 12 haftalık olmadan önce mümkün olduğu kadar farklı yerlere götürmekte yarar var. Araba gürültüsü ve yoğun trafikte tedirgin olmaması için işlek caddelerde karşıdan karşıya geçmek, insan kalabalığından çekinmemesi için kalabalık sokaklarda, meydanlarda gezdirmek, bol bol arabaya bindirmek, köpek kabul eden kafe ve lokantalarda oturmak bu dönemde yapılması gereken faydalı egzersizler. İmkanlar dahilinde köpeği kumsala, denize ve suya alıştırmak da erken sosyalizasyon evresinde unutulmamalı.
İzole etmek zeka geriliğine yol açar
Köpek sahipleri, genellikle yavru köpeklerini diğer köpeklerle ve doğa ile buluşturmuyor ve çoğu zaman sadece evde besliyorlar. Ancak bu köpek için hiç iyi değil. Köpeğin görme duyusu geliştikçe ve çevresinde insanları gördükçe, insan hareketlerini kafasında oturtur. Bu nedenle sosyalizasyon dönemindeki yavru eve kapatılmamalı çevre ve diğer canlılarla teması sağlanmalı. Bu dönemi yeterince değerlendirmeyen köpekleri ileride ciddi sorunlar bekler. Köpeği sert olsun diye izole etmek, asosyallik dışında zeka geriliğine de yol açar ve sonuçları çok acı olur.
Acele etmeyin, adım adım ilerleyin
Sosyalleşme döneminde yaşayacağı kötü olaylar köpeğin ileriki davranışlarında belirleyici oluyor. Sabırsız davranmamak bu yüzden çok önemli. İlk kez denizle ya da küçük bir çocukla karşılaşan köpeğinizin çekingen ve temkinli davranması son derece doğal. Bu durumda onu birden denize sokmak ya da çocukla yalnız bırakmak doğru bir davranış değil. Aynı şekilde ilk kez araba yolculuğuna çıktığında ya da kalabalıktan korktuğu için azarlamak veya çekiştirmek de köpekte sorunlara sebep olur. Paniklediği durumlarda sabırlı olmalı ve onu rahatlatmayı denemelisiniz. Kalabalıkta veya gürültülü yerlerde yürümek istemiyorsa onu kucağa almak yerine sevdiği bir mama ya da oyuncakla desteklemelisiniz.
KORKU AGRESİF YAPAR
Bir nesne, kişi ya da durum karşısında agresif tepki veren bir köpek yavruluk döneminde eksik sosyalleşmiş demektir. Saldırganlık, tanımadıkları duruma karşı duyulan korku kaynaklıdır. Yavru olduğu dönemde hiç şemsiye görmemiş uysal bir köpek, yetişkinlik döneminde elinde şemsiye olan birine agresif davranır. Bunun sebebi yabancı bir madde olan şemsiyeyi tehlike olarak kabul etmesidir. Aynı şekilde sahibi kadın olan bir köpek yavruyken kadınlarla sosyalleştiyse erkeklere karşı agresif olur. Her köpek farklı derecelerde sosyalleşebilir, önemli olan sokakta dolaşırken insanlardan, araç ve sokak hayvanlarından korkmaması, sakin ve güvenilir olması.
KARAKTER TESTLERİ DE YAPILIYOR
Bir köpeğin ne derece sosyal olduğunu karakter testi ile de anlamak mümkün. Pako Sağlık ve Sevgi Merkezi’nde uygulanan karakter testleri birçok ülkede bazı ırklar için zorunlu olarak yaptırılıyor. Karakter testi ile köpeğin bahçede bakılıp bakılamayacağı, sokakta ne şekilde dolaştırılacağı, hatta sokaklarda ve kalabalık yerlerde dolaştırılıp dolaştırılamayacağı gibi hayati konulara dair bir ehliyet veriliyor.
Bu da köpek gribi
Köpek gribi (canine flu), yakın zamanda ortaya çıkan ve "canine influenza virus"ün yol açtığı yeni bir hastalık. İlk defa geçen sene Amerika’da, 2004 yılında Greyhound ırkı yarış tazılarında tespit edildi. Virüs, hastalığın solunum sistemi problemlerine yol açıyor. Sonraları farklı köpek ırklarında da tespit edilen virüsün, aslında 40 yıldan fazla bir süredir atlarda görülen H3N8 olarak adlandırılan virüs tipi olduğu tespit edildi.
Hastalığın en göze çarpan belirtisi üç hafta kadar süren ve tedavilere yanıt vermeyen öksürük, yoğun burun akıntısı, hapşırma ve diğer solunum sistemi hastalıklarında görülen belirtileri. Hastalığı daha şiddetli geçiren köpeklerde yüksek ateş, solunum sayısının artması gibi belirtiler de görülür. Çok şiddetli durumlarda solunum sisteminde kanamalar da gözleniyor.
Hafif seyreden influenza virüs enfeksiyonun, köpeklerde görülen diğer yaygın solunum sistemi hastalığı olan Kennel Cough (infeksiyöz trahebronşitis) hastalığından ayrılması çok zor.
Hastalığın kuluçka süresi 2-5 gün gibi kısa bir süre. Hastalığı diğer köpeklere bulaştırma dönemi ise hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasından 10 veya daha fazla gün sonra başlar. Hastalığın, köpeklerin yaklaşık yüzde 20’sinde hiçbir belirti göstermeden gizli seyretmesi, diğer köpeklere yayılma riskini artırıyor. Bulaşma; hapşırık, öksürük ve burun akıntılarıyla ve bunların temas ettiği eşya ve cisimlerle olur. Virüs, normal dezenfektanlarla kolayca yok edilebilir.
Köpek gribinin şimdilik aşısı ve serumu yok. Bu nedenle hastalığın belirtilerine göre ve bağışıklık sistemini destekleyecek yönde tedaviler uygulanıyor. Hastalığın şiddetli seyrettiği durumlarda serum ve oksijen uygulamaları da yapılabilir.
Sadece köpeklere özgü bu hastalığın ölüm oranı yüzde 1-5 gibi çok düşük ve insanlarla evde beslenen diğer hayvanlara bulaşmıyor.
Oyuncu oğlumuzu iki ay önce sokakta bulduk. Safkana çok yakın bir Pitbull kırması. Belki de dövüşmediği için sokağa atıldı. Son derece akıllı, komutları bilen bir kopek. İki aydır kafesin içinde tıkıldı kaldı, üstelik çok da enerjik ve oyuncu. Onu dövüş amaçlı kullanmayacak, hak ettiği sevgiyi gösterecek ve asla terk etmeyecek bir sahip arıyoruz. 0533 666 33 20.
3,5 aylık erkek kediye yuva arıyoruz. Şu anda geçici olarak Ataşehir’de bodrum katta kalıyor. İlk kontrolleri yapıldı. ates.eraktan@efespilsen.com.tr veya 0533 472 17 46.
Ankara kırması anne ve iki yavrusuna birlikte veya ayrı ayrı yuva arıyoruz. kebire@zoolistan.com
Ankara’da barınağa terk eilmiş Terrier ve diğer cins köpekleri sahiplendirmek istiyoruz. Aralarından biri hamile olduğu için terk edilmiş. elifpamir@gmail.com, 0544 857 86 81, f_tubaince@hotmail.com, 0312 433 30 06 (dahili 18)
St. Bernard cinsi köpek ilerisi düşünülmeden alınmış. Devamı bildik hikáye... Acilen, bahçeli evi olan ya da onu her gün uzun uzun gezdiririm diyen bir sahip aranıyor. oylun.erdayi@gmail.com
Çok iyi bakılmış 3 aylık dünya güzeli iki kız kardeşe onları hep sevecek, terk etmeyecek ve asla sokağa bırakmayacak 15 sene bir kedi ile yaşamaya kararlı yeni ailelerini arıyoruz. guzinalph@yahoo.com
Kızım işi yüzünden Amerika’ya taşınmak zorunda kalınca, 1 yaşındaki Dachshund köpeği bana kaldı. Ama benim de hastalığım yüzünden ona bakmam mümkün değil. Onu sevecek ve bir köpeğin sorumluluğunu taşıyabilecek bir kişiye vermek istiyorum. 0212 324 66 51.