Kedinizi, köpeğinizi, kuşunuzu ne kadar tanıyorsunuz
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Balıklar nasıl uyur? Alman yazar Margot Berger’ın kaleme aldığı, Mustafa Karakuş’un Türkçe’ye çevirdiği ve Bahadır Barış Özsoy’un resimlediği kitabın başlığı bu.
Merak edenler vardır, hemen cevabını verelim: Balıklar da tüm canlılar gibi dinlenme ihtiyacı hisseder, bu zamanlarda gözleri açık olarak suyun içinde hareket etmeden süzülürler. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan kitapta, tüm hayvanlarla ilgili bu tür 300 ilginç soru var. Eğer seçim hakkı olsaydı kedi nerede uyumak isterdi? Bir atın kulakları öne doğru dikildiğinde bu ne demektir? Hamster okşanmaktan hoşlanır mı? Özellikle çocukların hayvanlar hakkındaki bilgisini artıracak bu testten bazı örnekler veriyoruz. Onları seviyorsunuz, ama bakalım tanıyor musunuz? Cansu AYDIN
1- Köpeğin seni neye benzetir?
a) Kendi sürüsünden bir hemcinsi
b) Avlanması gereken bir av
c) Bir insan, başka ne olabilir ki?
2- Patron kim: Sen mi, köpeğin mi?
a) Bazen o, bazen ben
b) Köpeğim
c) Ben
3- Köpeğin geceleri genellikle nerede uyumak ister?
a) Daha fazla temiz hava alabilmek için dışarıda kulübesinin içinde
b) Gelen her kıpırtıyı duyması için hemen dış kapının dibinde
c) Erkek ya da kadın, sahibine yakın olmak istediğinden yatak odasında
4- Neden bir köpek "Otur!", "Uslu ol!" gibi kelimeleri anlar?
a) Aslında anladığı yok. Sert bir şekilde emretmek yeterli oluyor itaat etmesine.
b) Sadece ses tonundan ne istendiğini anlıyor.
c) Eğer köpek yetiştiricisi çok iyi eğitim verirse köpek sözcüklerin anlamını anlayabilir
5- Köpek ile kedi arasında eskilere dayanan bir düşmanlık var mıdır?
a) Evet, bu iki hayvan birbirlerine karşı düşmanlıkla doğar.
b) Evet, çünkü köpek ve kedi birbirinin yiyeceğini kıskanır.
c) Hayır, sadece farklı dilleri konuştuklarından birbirlerini anlayamazlar.
6- Eğer seçim hakkı olsa bir kedi en çok nerede yatmak ister?
a) Kanepenin altında
b) Halının üstünde
c) Pencere eşiğinde
7- Kediler neden nefret ederler?
a) Sessizlik
b) Gürültü
c) Fısıldamak
8- Süt kediler için ideal bir yiyecek midir?
a) Evet, sonuçta kedi yavruları da anne sütü içer.
b) Evet, ama sadece pastörize edilmiş süt.
c) Hayır, birçok kedinin midesi hiç süt kaldırmaz.
9- Niçin kediler sık sık yeşil ot yer?
a) Saman çöpünün damaklarını gıdıklamasından hoşlanırlar.
b) Yeşil ot midede kolay sindirime yardımcı olur.
c) Yeşil, bütün kedilerin favori rengidir.
10- Bir hamster ne zaman sakin ve mutludur?
a) Sen onu okşarken, o da kendi temizliği ile ilgileniyorsa.
b) Sen şiir okurken, o da kafa üstü dikilirse.
c) Sen ona şarkı söylerken, o da yeri cilalıyorsa.
11- Bir atın kulakları öne doğru dikildiğinde ruh hali bize nasıl bir ipucu verir?
a) Çok kızgın ve her an tekme atmaya hazır.
b) At korkuyor ve senin onu tehdit ettiğini düşünüyor.
c) Çok dikkatli, meraklı ve seninle ilgileniyor.
12- Maymunlar neden sürekli birbirlerinin postlarını incelerler?
a) Bitlenmemek için bakım yaparlar.
b) Kimin postunun daha şık olduğunu anlamaya çalışırlar.
c) Kuaför maymunlar diğerlerinin daha düzgün görünmesini sağlar.
13- Evcil kuşlar özgür bir şekilde etrafta uçmalı mı?
a) Mantıklı, yoksa kanatları başka ne işe yarayacak ki?
b) Çok aptalca, kuşların sadece doğada uçmaları gerekir.
c) Eğer sabırsızca kafes parmaklarına çarpıp duruyorsa.
14- Muhabbet kuşu konuşmayı nasıl öğrenir?
a) Onu gizlice okula götürür ve Türkçe dersini dinlemesini sağlarız.
b) Hergün büyük bir sabırla sürekli aynı kısa sözcükleri tekrarlarız.
c) Özel yapılmış konuşma haplarıyla besleriz, kendiliğinden konuşmaya başlar.
15- Hangi hayvan en uzun yaşar?
a) Kaplumbağa
b) Timsah
c) Fil
DOĞRU YANITLAR
1. a Köpeğin seni kendi sürüsü içinde hemcinsi olarak bilir.
2. c Her zaman köpeğin patronu sen olmak zorundasın. Çünkü köpekler emir komuta zincirine göre hareket eden sürü hayvanlarıdır. Eğer birisi açıkça kontrolü alıp liderliği üstlenirse, köpek ancak o zaman kendini aileye bağlı hisseder.
3. c Köpekler en çok yatak odasında sahibinin yanında yatmayı sever. Kurt sürülerinde de gece kurtlar birbirine sokulur. Eğer sahibi gece onu kapının önüne koyarsa köpek kendini cezalandırılmış hisseder. Ancak köpeklerin çoğunu yatak odalarından fazla uzak olmayan bir yerde yatmaya alıştırmak mümkündür.
4. b Köpekler ancak sürekli tekrarlandığında tonlamayı algılar. Emir verdiğinde ("Otur" ya da "Dışarı") sakin, talepkar olmalı ve asla okşayıcı bir ton kullanmamalısın. Eğer köpeğinin oturmasını istiyorsan, sadece "Otur" kelimesini sürekli tekrarlarsın ve poposuna oturması için bastırırsın. Oturduğunda, onu uzun süre tatlı bir dille översin.
5. c Köpek ve kedi farklı dillere sahiptir. Ancak birlikte yetiştirildiklerinde birbirlerinin dilini öğrenirler ve aralarında su sızmayan bir arkadaşlık kurarlar.
6. c Kediler her zaman kuşbakışına ihtiyaç duyduklarından, yatmak için kendilerine yüksek bir yer arar. Pencere kenarı, koltuk, kanepe ya da bir dolabın üzerinde keyiflerine diyecek yoktur.
7. b Bütün kediler duydukları her gürültüye kulak kabartır. İnsan sesi, süpürge sesi, kapı sesi, yüksek tonlu müzik: Bunların hepsi kedi kulakları için zehir niteliğinde! Evcil kediler sakin bir ortamdan hoşlanır, fısıltıyla konuşulmasını ister ve müziğin sesinin düşük olmasını sever.
8. c Bir tas sütü içebilirler ama kedilerin büyük bölümü inek sütünü pek hazmedemezler. Sık sık ishal olurlar. Kedilerin içmeleri için en ideal olan taze sudur.
9. b Kediler temizlenmek için kendilerini yalarken, yuttukları minicik kıllar midelerinde bir top haline gelir. Kediler bu kıl topunu çözmek ya da ondan kurtulmak için yeşil ot yer, kılları daha rahat öğütürler.
10. a Aslında hamsterler okşanmayı sevmez ama tek bir parmakla başlarını yavaşça okşadığınızda çoğunluğu keyfini çıkarır. Hamsterin bu durumdan hoşlanıp hoşlanmadığını hemen fark edersin: Hoşlanmışsa hemen kendini yalamaya başlar.
11. c Eğer bir at kulaklarını sivrilterek öne doğru dikerse, keyfi çok yerinde demektir. Bu dört ayaklı, büyük bir merak içinde ve seni selamlamak için çaba harcamaktadır.
12. a Bit temizleme bir maymunun günlük işleri arasında yer alır. Dost olduklarını göstermek için birbirlerinin bitlerini ayıklarlar. Bazen de sürünün içindeki lider maymunu okşayarak onu etkilemeye çalışırlar.
13. a Elbette ki kuşlar uçmalı! Bir kuş günde en az bir kere odada özgürce uçmaya ihtiyaç duyar. Tabii gözcülük altında.
14. b Muhabbet kuşları konuşma ustasıdır. Çok sık duydukları sesleri tekrar ederler. Eğer sabırla her gün kuşuna bir kaç sözcük (sürekli aynı sözcükler) tekrarlarsan bir süre sonra duyduğu sözcükleri tekrarlamaya başlar.
15. a Bazı kaplumbağalar 150 ile 180 yıl yaşayabilir. 100 yıl bir kaplumbağa için orta yaş sayılır.
5-6 yaşlarında, iyi huylu, sessiz dişi terrier. Yaşlı sahibesi geçenlerde vefat etti. Şu an geçici olarak pansiyonda kalıyor. Sonra barınağa gönderilecek. Ailenize bir de 4 ayaklı evlat katmak isterseniz Tel: (533) 498 46 35. Bu numaradan Nil Hanım’la görüşebilirsiniz.
Kafes kuşlarında böbrek hastalıkları
Kafes kuşları bir çok sebebe bağlı olarak böbrek hastalığına yakalanabilir. En önemli nedenleri, virüslerden kaynaklanan hastalıklar, bakteri enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, zehirlenmeler, kanser, A vitamini yetmezliği, idrar yollarında taş ya da yumurtaya bağlı tıkanmalar ve gut hastalığıdır.
Böbrek rahatsızlığı çeken bir kuyta şu belirtilere rastlanır:
Halsizlik ve depresyon
Tüyleri kabartıp bitkin bir halde kafeste uyuma
Su tüketiminde artış
Sulu dışkı yapma
Kilo ve iştah kaybı
Akut problemlerden kaynaklanan böbrek hastalıklarında, bu belirtiler aniden ve hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Kronik durumlarda çok daha yavaş bir şekilde görülür. Kafes kuşlarının sürü hayvanı davranış biçimi olarak hastalık belirtilerini gizleme eğilimi gösterdikleri göz önüne alındığında, en ufak bir olumsuz değişikliğin bile önemsenmesi gerekir. Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra karın bölgesinde şişlik, kusma, öğürme, yemi sindirmeden geri çıkarma, kabızlık, eklemlerde şişme ve topallık gibi belirtiler de izlenebilir.
Veteriner hekiminiz sizden aldığı bilgiler, fiziksel muayene, kan ve idrar analizleri ile böbrek hastalıklarını teşhis edebilir. Radyografi, antibiyogram, endoskopi, ultrason ve biyopsi gibi tanı yöntemleri de kafes kuşlarında böbrek hastalıklarının teşhisinde oldukça etkin olarak kullanılır.
Tedavisi hastalığa sebep olan asıl etkenin ortadan kaldırılmasına ve hastalık semptomlarının düzeltilmesine yönelik olarak yapılır. Sıvı tedavileri, tüple besleme, ilaç uygulamaları ve gerekli olduğunda cerrahi müdahale gibi hastalığın etkenine uygun yöntemlerle tedavi edilebilir.
Geyiklerin kafesi genişletildi
Türkiye’ye girişleri yasak olmasına karşın Hollanda’dan ithal edilen ve gümrüklü saha içinde rehin bekletilen geyikler, kapatıldıkları küçük odadan 30 metrekarelik bir başka odaya alındı.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim görevlisi ve Canlı Dostları Derneği Ağı (CDD) Başkanı ve Prof. Tamer Dodurka’nın İstanbul Valiliği’ne yaptığı girişim sonucunda geyiklerin kapatıldığı bölüm değiştirildi. Dodurka, hayvanları muayene ettiklerini, beslenmeleri konusunda yetkililere bilgi verdiklerini söylüyor: "Bulundukları alandaki zemine kuru otlar yaydık. Çevrelerine samanlar koyduk. Gümrük de bakanlık da bu konuda çok hassas. Geyikler için bakıcı bulunuyor. Bu konuda suçlu Hollandalı yetkililer çünkü Türkiye’nin Avrupa’dan canlı hayvan alması yasak. Bunu bilmelerine karşın hálá göndermişler" diyor.