Kedinizde ishal ve kusma görürseniz dikkat

Kedilerde yangısal bağırsak hastalığı, vücutta yangı mekanizması ile ilgili hücrelerin bağırsak ve bazen de mide dokularına yayılması ile ortaya çıkar.

Çoğunlukla, çeşitli etkenler nedeniyle bağırsak dokusunda meydana gelen yara ve hasarlı bölgelerde görülür. Hastalığın kesin sebebi tam olarak bilinmese de, genetik faktörlerin, beslenme hatalarının, enfeksiyon etkenlerinin ve bağışıklık sistemi bozukluklarının çok önemli etkileri bulunmakta.

En önemli belirtileri ishal ve kusma. Özellikle mide ve bağırsağın ilk kısımlarına yerleştiği durumlarda kusma daha belirgin oluyor. Hastalık kalın bağırsakta oluşmuş ise ishal dikkati çekiyor. Dışkı yapma sıklığı artar ama miktarı azalır. Dışkı ile birlikte bir miktar mukus ve kan da görülebilir.

İshal ve kusma genellikle arada kendiliğinden kaybolup sonra tekrar ortaya çıkar. Hastalık şiddetliğinde iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik de dikkati çeker. Bazı kediler kum kabı dışında yerlere de tuvalet yapmaya başlayabilir.
Teşhisinde, veteriner hekiminiz, hastalığın geçmişi ve belirtileri ile ilgili olarak sizden alacağı bilgilerin yanı sıra fiziksel muayene, kan ve gaita (dışkı) analizleri, röntgen, endoskopi ve ultrason gibi görüntüleme yöntemleri ile gerekli olduğu taktirde biopsiye başvurabilir.

Beslenme yönteminin düzenlenmesinin yanı sıra, gerekli görülen ilaç uygulamaları ile kombine bir tedavi uygulanır. Hastalığın durumuna ve bulgularına göre alerjik etkisi azaltılmış özel diyetler, lif oranı yüksek, sindirimi kolay ve yağı düşürülmüş reçete mamalar kullanılabilir. Enfeksiyon etkenleri ve parazitlere karşı tedaviler, su ve elektrolit kaybını destekleyici uygulamalar ve bağırsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar yine veteriner hekiminizin önerilerine göre kullanılabilir. Hastalığın tedavisi genellikle uzun sürelidir. Belirtiler ortadan hızla kalksa bile tedaviyi aksatmadan devam ettirmelisiniz, kontrolleri düzenli yaptırmalısınız.

Pako pano

Bu iki yavru tekire sıcak bir yuva aranıyor. İstanbul. Tel: (537) 949 98 58.

Anneleri öldüğü için biberonla büyüttüğümüz 7 bebek, 1.5 aylık oldu ve hepsine birden bakmayacağımız için onlara birer yuva arıyoruz. Tel: (541) 256 33 12
Yazarın Tüm Yazıları