Paylaş
Eğer kediniz tuvalet yaptığı kum kabına daha sık gitmeye başladıysa, çok az miktarda ve sık idrar yapıyorsa, idrar yaparken miyavlayıp bağırıyorsa idrar yollarıyla ilgili bir sıkıntısı olduğundan şüphelenmelisiniz. Kedilerde idrar yollarıyla ilgili olarak karşılaştığımız sağlık sorunları arasında en çok karşımıza çıkansa idrar yollarının tıkanması. En çok erkek kedilerde rastlanıyor. En sık görülen sebebiyse idrar yolları taş ve plakları.
Belirtileriyse şöyle: Sık idrara çıkma, damla damla idrar yapma, idrarda kan görülmesi, idrar yaparken sancı ve miyavlaması, kum kabında daha uzun süre kalması, arka tarafını çok sık yalamaya başlaması, tuvalet kabı dışında yerlere idrar yapma (lavabo ve banyodaki gider delikleri gibi) ve karın bölgesinde şişkinlik olarak sıralanabilir. Ayrıca idrar yollarında tıkanma olan kedilerde iştahsızlık, kusma, halsizlik, tuvalet kabına gitme ancak idrar yapamama ve hareket etmeyi istememek gibi belirtiler de bu tabloya eşlik edebilir.
Özellikle 24 saatten daha uzun süren idrar yollarının tam tıkanması durumunda, kedinizin hayatı ciddi olarak tehlike altında demektir. Yukarıdaki belirtileri gördüğünüzde, vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi aramalı ve kedinizi muayene etmesini istemelisiniz. Uygun klinik tedaviler ve beslenme yöntemleriyle idrar yollarındaki tıkanma problemleri ortadan kaldırılabilir.
KORUNMA YOLLARI
Kedinizin düzenli ve yeterli su içmesini sağlayın. Temiz ve kedinizin içeceği soğuklukta suyun düzenli olarak su kabında bulunmasına dikkat edin.
Kullandığınız kuru ve konserve mamaların magnezyum düzeyini kontrol edin. Daha önce kullanmadığınız yeni bir mama alıyorsanız mutlaka etiketinde yer alan magnezyum oranını kontrol etmelisiniz.
Düzenli olarak kedinizin idrarını muayene ettirin: Üç-altı aylık aralıklarla veya kedinizin idrar yaparken sıkıntı yaşadığını fark ettiğinizde mutlaka veteriner hekiminizden kedinizin idrar muayenesini yapmasını isteyin.
Kedinizin düzenli ve normal idrar yaptığından emin olun. Tuvalet kabını sık olarak kontrol edin. Kirlendiğinde kumunu değiştirin.
Pako pano
- Ayvalık’ta çok kedi var ve acilen mamaya ihtiyaçları var. Bir hanede 50 civarında diğer hanede 30 civarında sokak kedisi bulunuyor. Sponsor bulunabilirse kısırlaştırılmaları da gerekiyor ama şu an kuru ve yaş mamayla iç-dış parazit ilaçlarına acil ihtiyaçları var. (555) 422 88 95
- Çok minikken barınaktan alıp özenle büyütülen bu kız şimdi dört aylık, gidecek yeri yok, hiç sokak bilmiyor. Bu kıza yaşama şansı verecek, ömür boyu sevgiyle bakacak aile aranıyor. (216) 384 51 65
- İki buçuk aylık pamuk oğlumuz yuva arıyor. İç dış parazit aşıları yapıldı. İstanbul-Bostancı (555) 986 97 30
- Fotoğraftaki süs köpeği, barınağa terk edilmiş. Bir haftadır yemek yemiyor, üzüntüden hastalanmış. Ona ilgi gösterebilecek iyi bir yuva arıyoruz. (545) 377 04 89
- Golden cinsi beş yaşındaki dişi köpeğimiz Alice, İstanbul Şişli’de kayboldu. Boynunda nazar boncuklu tasması ve künyesi vardı. Alice’i görenlerin bize ulaşmasını rica ediyoruz. (532) 562 42 51
Paylaş