Kafes kuşları içinde aşırı yumurtlama en çok papağanlarda ve muhabbet kuşlarında görülür.
Bu kuşların yumurtlama döneminde 2 ile 6 adet arası yumurta yapmaları normaldir. Ancak bu sayıdan daha fazla yumurta yapma ve/veya yumurtlama döneminin yinelenerek yumurtlama sayısının artması aşırı yumurtlama olarak kabul edilir. Doğal hayatta kuşların yumurtlama dönemi ve yumurta sayıları kuluçka için uygun yer olması, uygun iklim ve ısı koşulları, yeterli yiyecek bulunması, yeterli gün ışığı ve havadaki nem oranı gibi bir çok çevresel faktörün etkisindedir. Evde yaşayan kuşlarda beslenme ve çevresel koşullar her zaman daha elverişlidir.
Kafes kuşlarında aşırı yumurta üretmenin en önemli sebebi hormon bozukluklarıdır. Bunun yanı sıra, beslenme hataları, bazı hastalıklar da aşırı yumurtlama sebepleri olarak sayılabilir. Bazı kafes kuşlarında davranış bozuklukları da aşırı yumurta yapmaya neden olabilmektedir.
Normalden fazla sayıda yumurtlama kuşlarda birçok sağlık sorununa yol açar. Bu sorunların önemlisi bir kısmı, aşırı yumurta üretiminden dolayı artan kalsiyum ve protein ihtiyacına bağlı olarak şekillenir. Yumurta tıkanması, yumuşak kabuklu yumurta yapılması, osteoporozis (kemik erimesi) ve buna bağlı patolojik kırıklar, kilo kaybı, tüy ve deri problemleri, diğer beslenme hastalıkları bunların içinde en önemli olanlardır.
BAZI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kafes kuşlarında aşırı yumurtlama probleminin çözülmesi için çok değişik tedavi yöntemleri ve uygulamalar tek başına yapılabileceği gibi birkaç yöntem bir arada da etkili olabilir. Bunların en önemlileri şunlardır:
Yumurtlama ile ilgili çevre koşullarının yeniden düzenlenmesi için yapılacak, kafesin yerinin değiştirilmesi, kuşun gün ışığından yararlandığı sürenin kontrol edilerek 8-10 saatin üstüne çıkarılmaması.
Erkek kuş varsa dişiden ayrılması ve birbirlerini duymayacakları odalara alınması.
Kafesteki, ayna gibi yumurtlama isteğini uyaracak aksesuvarların çıkarılması.
Kuluçka yerinin yoksa ilave edilmesi, varsa çıkarılması ya da yerinin değiştirilmesi.
Yalancı plastik yumurta konması.
KISIRLAŞTIRMA DA ÇÖZÜM
Bunların yanı sıra beslenme hatalarının düzeltilmesi, vitamin, mineral ve protein eksikliklerinin tespit edilip giderilmesi, protein kaynaklarının değiştirilmesi ve veteriner hekiminiz gerekli görüyorsa hormon tedavileri yapılması sürekli yumurtlama sorununu çözmek için yardımcı olacaktır.
Cerrahi yöntemle üreme organlarının alınarak kuşun kısırlaştırılması da aşırı yumurtlama sorunu için etkili bir çözüm olarak düşünülebilir. Ancak kuşların gerek genel yapılarının gerekse üreme organlarının hassasiyeti nedeniyle bu tarz ameliyatlar riskli kabul edilmektedir.
Pako pano
Minik tekirler, 2 aylık 3 kardeşler. Anne sütüyle beslendiler. Çok sağlıklılar. Kuru mama yiyorlar ve tuvalet alışkanlıkları var. İç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Evde doğup büyüyen yavruları sokağa terk etmemek için onlara iyi bakacak yuvalar arıyoruz.
Beyaz Van kırması erkek, 2.5 aylık. Sokaktaki küçük çocukların elinden kurtarılıp evimize getirildi. İlk bakımları ve parazit tedavileri yapıldı. Tuvalet alışkanlığı var, kuru mama ve yaş mamayı afiyetle yiyen, sağlıklı, oyuncu bir yavru. Tek ihtiyacı sevgiyle bakılacağı ailesine kavuşmak. Tel: (533) 622 44 59
Biber 3 aylık bir dişi. Sağanak yağmurda su dolmuş bir çatıda boruya tutunarak hayatta kaldı. İki kardeşini kaybetti. Islanmış ve çok korkmuştu. Şimdi toparladı ve bir yavru kedinin yapması gereken tüm oyunları yapıyor. Aşıları yapıldı ve tuvalet alışkanlığı var. Ömür boyu onu sahiplenecek yoldaşını arıyor. Tel: (532) 426 15 60