Hayvan sevgisini takvim ve ajanda ile yayıyorlar

"Hayvanlarla birlikte yaşama sanatını bilenler" için takvim ve ajanda hazırlayan Giller, 2007 için hazırladığı hayvan resimli takvim ve ajandalarının sayfalarını bu yıl şiirler ve yazılarla süsledi.

İlk hayvanlı takvimlerini 2005’te kedi, köpek ve kangallarla hazırlayan Giller, hayvanlar serisine 2006’da Hünkari güvercinlerini eklemişti. Proje yönetmeni Emine Yalçın, 2007 yılı takvimleri için "Okunacak, sevgiyle bakılacak şekilde hazırladık" diyor.

Giller bu seneki sayfalarında hayvanlar ile ilgili yazılar ve şiirler yazan Bilge Karasu, Tan Oral, Refik Durbaş ve Yalvaç Ural’dan alıntılar yaptı.

Karikatürist Tan Oral, eşi Deniz Oral anısına yazdığı şiirini verdi, şair Refik Durbaş, 12 köpeğinin kişiliğini ve ırk özelliklerini kendi şiir diliyle Giller 2007 köpek takviminde anlattı. Kangal köpeklerinin ırk özelliklerinin korunarak üretilmesi ve tanınması için sürdürdüğü çalışmalarıyla tanınan Feride Cansever ise çocukluk yıllarında beslediği Hazırcı, Topuz ve Şişko isimli kangallarını anlattı.

Kangal takvimi yapraklarında, Çoban Köpekleri Koruma Derneği Başkanı Onur Kanlı’nın onayladığı 12 kangal fotoğrafına yer verildi. Fotoğrafların altında ise Onur Kanlı’nın gözlem ve üslubuyla kangalların fiziksel ve soy özellikleri, davranış biçimi ve kişiliğini anlattığı yazılar var.

2007 ajanda ve takvimlerinde yer alan kedi, köpek ve kangallar, yüzlerce kare fotoğraf arasından seçildi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da bütün fotoğraf çekimleri hayvanların yaşadığı, sahiplendiği ortamda gerçekleştirildi. Kedi, köpek ve kangalların kendilerini rahat hissetmesi için çekim öncesi Giller ekibi ile hayvanlar arasında, ailelerinin de yardımıyla samimi bir iletişim sağlandı. Cahit AKYOL

ÇEŞİTLER ÇOĞALIYOR

2007 yılı için kediler ve köpekler için ayrı ayrı günlük, haftalık ve cep boyu olmak üzere altı farklı çeşit spiralli ve şeffaf kapaklı ajanda hazırlandı. Kedi ve köpekli duvar ve masa takvimleri artık standartlardan. Fiyatlar, 10-25 YTL arasında. Giller’i kitaevlerinde bulabileceğiniz gibi D&R ve İdeefix sanal marketlerinden de sipariş verebilirsiniz.

Şile Barınağı’nın acil yardıma ihtiyacı var

Şile Barınağı’ndan sorumlu olan Şile Grubu’nun dernekleşme çalışmaları hızla devam ediyor. Bugünlerde onlardan gelen bir başka haber de, ellerindeki tüm mama ve temizlik malzemelerinin tükendiği yönünde. Barınakta yaşayan 100 köpeğin bir haftalık mama ihtiyacı 160 kilo. Bu ihtiyacı karşılamak için gönüllülerin desteğine ihtiyaçları var. Yardım etmek isterseniz Migros’un sanal alışveriş sitesi olan www.kangurum.com.tr sayfasının sağ üst bölümünde bulunan Bağış linkinden Şile Barınağını seçmeniz yeterli. Açılan sayfada, barınağın o günlerdeki acil ihtiyaçları üst satırda gösteriliyor. İstediklerinizi seçtikten sonra bağışlar barınağa, fatura size yollanıyor. Siteye üye olmasanız da kredi kartıyla ödeme yapabiliyorsunuz. Bilgi ve diğer yardımlar için barınak sorumlularını arayabilirsiniz: Güzide Erden 0532 767 19 54, Senem Kılınç 0536 618 78 70, Erdem Gündüz 0533 590 76 30, Burcu Onaran 0532 318 18 79.

Köpeklerde otoimmun hemolitik anemi

Köpeklerde otoimmun hemolitik anemi (AIHA) vücudun kendi alyuvarlarını tahrip etmesi ile ilgili bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyan köpeklerde alyuvarlar üretilmeye devam ederler ancak vücutlarındaki antikorlar tarafından tahrip edilirler.

Bu hastalıkta aynı zamanda kandaki trombosit sayısında azalma da görülebilir. Pıhtılaşma için gerekli olan trombositlerin azalması ile birlikte pıhtılaşma ile ilgili problemler de sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir.

Hastalığın başlangıç belirtileri tipik bir kansızlığa işaret eder. Bunlar dudak, diş eti ve göz gibi mukozalarda solgunluk ve pembe-kırmızı rengin kaybolması, halsizlik ve kolay yorulma, bazen de bayılma olabilir.

Laboratuvar analizlerinde alyuvar sayısında azalma, hemoglobin miktarında artış ve buna bağlı olarak dokularda sararma ve idrarda renk koyulaşması oluşabilir. Hastalığa pıhtılaşma ile ilgili problemler eşlik ediyorsa burun kanaması ve dışkıda kan görülmesi muhtemeldir. Veteriner hekiminiz kalp atışlarında hızlanma da tespit edebilir.

AIHA, uzun süreli ve uygun ilaçlarla kolaylıkla kontrol altına alınıp tedavi edilebilir ancak müdahale edilmediği takdirde köpeğinizin hayatını tehdit eder.

Pako Pano

Eşlerin ayrılması nedeniyle sokağa bırakılmak istenen bir buçuk yaşındaki kısırlaştırılmış dişi kediye çok acil yuva arıyoruz. 0216 384 51 65.

İki buçuk aylık uzun tüylü zeytin kızımıza çok sevileceği bir yuva arıyoruz. 0216 384 51 65.

Üç aylık yumuşacık tüylü erkek kedi evden atılmış. Çok sokulgan. Yeni bir yuva arıyor. 0532 210 08 99.

Annemin ameliyatı nedeniyle uzun bir süre yurtdışında kalmak zorundayız. Bu sürede kedimi bırakabileceğim ne bir kardeşim ne de bir yakınımız var. Onu bir

evlat gibi sahiplenecek, benim yokluğumu ve bugüne kadarki bakımını aratmayacak bir dosta ihtiyacım var. 0533 743 29 41 veya 0312 381 01 86.

Bu tatlı kediler acilen yuva arıyor. Yoksa sokağa gidecekler. 0505 329 31 06 ve 0532 416 89 23.

Beşiktaş Sabancı Anadolu Lisesi’nin bahçesinde yaşıyorum. Okulumu çok seviyorum ama oradaki abiler bana top muamelesi yapıyor. Benim de bir evim olsaydı ne güzel olurdu! 0532 242 75 76.
Yazarın Tüm Yazıları