Haydar Dümen, 3 kirpisinin cinsiyetini bir türlü çözemedi

Psikiyatri uzmanı Dr. Haydar Dümen’in Cihangir’deki evi, Ali Baba’nın çiftliği gibi. Haydar ve Gül Dümen çifti, evlerini ve bahçelerini 4 köpek, 3 kirpi, 4 ördek, 7 tavuk ve 4 muhabbet kuşuyla paylaşıyor. Kimini yolda bulmuşlar, kimini de çevreden “siz bakarsınız” diye getirmişler. Tüm bu hayvanlar arasında kirpilerin özel bir yeri var. Haydar Bey, kirpilerine “mutlu kirpi”nin kısaltılmışı olan Mutki adını vermiş. Mutki 1, Mutki 2 ve Mutki 3’ü elleriyle besliyor. Ama onların cinsiyetini bilmiyor.

Haberin Devamı

Aslına bakarsanız kirpi evcil bir hayvan değil. Dr. Dümen de bunun farkında. “Hayvan severlerden bana kızanlar olacak eminim, ama onları öyle bırakamazdık” diyor. İlk kirpilerine eşiyle birlikte, Selimpaşa’daki yazlıklarında, 2.5 yıl önce yaptıkları bir akşam yürüyüşü sırasında rastladılar. Yumruk büyüklüğünde kirpinin yolda ezilmesinden korkarak evlerine götürdüler. Çok geçmeden hayatlarına bir kirpi daha, ondan kısa zaman sonra da üçüncüsü girdi. Yazlıktan komşuları bulmuş, çocukların elinden kurtarmış, Dümen ailesinin deneyimli olduğunu düşünerek onlara bırakmıştı. “Doğrusunu isterseniz bazen acaba doğada bıraksa mıydık diye düşünüyorum. Ama yavruydular, zarar görmelerinden korktuk. Korumak istedik” diyorlar.
Haydar Dümen’in de eşinin de kirpilerle ilgili bilgisi yoktu. Deneme yanılma yöntemiyle buldu yiyeceklerini, hoşlandıklarını. Tesadüfen badem yemeyi sevdiklerini anladı. Protein ihtiyaçları için yumurta sarısı vermeyi denedi. Sevdiler. Bademi ağzında çiğneyerek yumuşattıktan sonra, yumurta sarısını ise enjektörle veriyor ağızlarına. Evlerinin bahçesi geniş. Ancak bahçeye bırakmaktan çekiniyor. “Kirpiler bahçede yiyecek birşey bulamaz aç kalırlar diye korkuyorum. Evde bakmayı tercih ediyorum” diyor.
ÇAĞIRINCA GELEN KİRPİ
Dr. Dümen’e en fazla ilk kirpileri Mutki 1 alışık. Çağırınca geliyor, elinden badem yiyor. Evin içinde en rahat ve hızlı hareket eden de o. Hatta yatak odalarında yatıyor. Öbür kirpiler Mutki 1 kadar sokulgan değil. Mutki 2’yi yavaşlığından, Mutki 3’ü en ufak olmasından ayırt ediyor. Fakat henüz hiçbirinin cinsiyetini anlayabilmiş değil!
Kirpilerin evdeki köpekleri adam ettiğini söylüyor. Merakla kirpileri koklamaya çalışan köpekler birkaç kez dikenlerle durdurulunca onlara sataşmamayı öğrenmişler. “Aslında hiç saldırgan değiller, tamamen savunmaya yönelik dikenler. Korkunca, tehdit
algılayınca kapanıyorlar derhal” diyor. Kirpilerin korkunca kokarcalar kadar olmasa da koku saldıklarını, hırladıklarını da kendisinden öğreniyoruz.
Haydar Dümen kirpi bakımının zor olmadığını söylüyor. Günde neredeyse 20 saat uyuyorlar. Banyolarını yaptırırken tamamen açıldıklarını ve komik bir hal aldıklarını anlatıyor gülerek.
Tek şikayeti saklanıp, ortadan kaybolmaları. Bazen günlerce bulamıyorlar. Geçenlerde biri radyatörün arkasına saklanınca radyatörü söktürmek zorunda kalmışlar.
KOMŞULARIN KATKISI
Dümenler’in hayvan sevgisi efsaneleşince, evsiz hayvanlar birer birer onlara ulaştırılmaya başladı! Ördek ve tavukları yine komşuları bıraktı. Onlar da tavuklardan 8 yavru üretti. Kalabalık aileyi İstanbul’a, bahçelerine taşıdılar. Üşümesinler diye izolasyonlu özel kümes yaptırdılar. Yavruların 3’ü horozdu. Olduk olmadık zamanlarda
ötmeleri komşuları rahatsız etti. Mecburen vermeleri gerekiyordu ama kesilmesinden korktular. Bunun üzerine yazlıklarına geri gönderdiler. Sitenin kapıcısına bakımları için aylık ücret ödüyorlar.
EN KIYMETLİSİ KARGALAR
Haydar Dümen, bugüne kadar kaplumbağa, tavşan, karga, keklik, bıldırcınla birlikte yaklaşık 30 hayvanla dostluk yaptığını söylüyor. Ama onun için tüm bu hayvanlar bir tarafa, karga bir tarafa. “Haziranı iple çekiyorum. Yumurtadan çıkacak bir yavruyu yine kendime alıştıracağım. Çocukluğumdan beri karga beslerim. Karga uzmanıyım diyebilirim. Çok akıllı hayvanlar. Hepsine aynı adı veriyorum: Arap. Yanımda 1, hatta 2 yıl kadar kalan karga oldu. Evimizi yuvası bildi. Hatta bazı sözcükleri söyleyebiliyorlardı” diyor.

Haberin Devamı

İdrarda kan görürseniz vakit kaybetmeyin

Haberin Devamı

Hematüri olarak da bilinen idrarda kan bulunması, bazen gözle bazen de mikroskobik olarak tespit edilebilen ve bir çok sebepten kaynaklanabilen bir belirtidir. Köpeklerde en yaygın nedenler, idrar yolları ve üreme organlarında sistit, vajinit, prostat enfeksiyonları gibi bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar, idrar yolları taşları, travmalar, pıhtılaşma ile ilgili hastalıklar, idrar yolları ve üreme organlarının tümör ve kanserleri, böbreklerden kaynaklanan bazı idiopatik hematüriler, doğumsal anomaliler ve bazı ilaçlardan kaynaklanan zehirlenmelere bağlı hematüriler olarak sayılabilir. İdrarla birlikte kan görülmesi bazen belirti göstermeden seyredebileceği gibi bazen de şiddetli belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, az miktarlarda ve daha sık idrar yapma,  idrar yapmak istememe, karın bölgesinde ağrı olarak görülebilir. Şiddetli ve çok miktarda kanama varsa bu durum köpekte kansızlık ve halsizlik gibi belirtilere yol açabilir.
Asıl hastalığın tespit edilmesi için, köpek sahibinin hastalığın geçmişi ile ilgili olarak vereceği bilgilerin yanı sıra idrar analizleri, idrar kültürü, mikroskobik idrar muayenesi, kan analizleri, ultrason ve röntgen gibi görüntüleme yöntemleri gerekebilir. Tedavi, bu asıl hastalığa göre belirlenir.
Üreme ve çiftleşme dönemlerindeki dişi köpeklerde doğal olarak kan görülür.
Ama idrarda normalde kan bulunmaz. Bu nedenle vakit kaybetmeden mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Pako Pano

Haberin Devamı

Yaklaşık 4 aylık olan, son derece iyi huylu, sakin, tuvalet eğitimli, evde büyümüş oğluşumuza hayatı boyunca sevileceği yuva arıyoruz.
Tel: (216) 384 51 65

10 aylık, kısırlaştırılmış, aşıları yapılmış, hiç sokak yaşamını bilmeyen ev kedisine acil yuva arıyoruz. Tel: (533) 368 42 43.

3,5 aylık dişi kedi ev arıyor. Adı Biber. İnşaat çukurunda bulundu. Şimdi gayet sağlıklı, koşup oynuyor. Tek eksiği sevileceği bir yuva. Tel: (532) 416 81 47.

Yazarın Tüm Yazıları