Socks bir bahçe kedisi. Bir gün sabah üçte miyavlamaya başlamış. Öyle çok miyavlamış ki, sahibi yatağından fırlamış.
Kediye bakmak için kapıya doğru yöneldiğinde, mutfak kapısının açık olduğunu fark etmiş. Bir de ne görsün? Bir hırsız, kocasının kamyonetine binmiş kaçmaya çalışıyor! Bu gibi hırsızlık olayları gazetelere pek haber olmaz ama bu olay büyük haber olmuş. Çünkü sevimli kedi Socks bir kahramanlığa imza atmış. Bahçedeki bekçi köpeğinin uyuyakaldığını görmüş ve miyavlayarak ev sahibini uyandırmış, hırsızı yakalatmış. Bu olaydan yola çıkarak soralım: Kediler mi yoksa köpekler mi daha zeki? National Geographic Kids’in Kasım sayısının ana konusu kediler ve köpekler. ‘Hangisi Daha Zeki?’ başlıklı konuda, kedi ile köpeğin zekaları karşılaştırılıyor. Dergide kedi ve köpeğinizin zekasını ölçmeye yarayan testler de var.
KEDİLER
İP ÜSTÜNDE YÜRÜRLER
Sirklerde görmüş olabilirsiniz: Kediler ip üzerinde yürüyorlar, insanlara el sallıyorlar ve kapalı kapıları açabiliyorlar. Veteriner Bonnie Beaver, ‘Kediler çok yeteneklidir. Çemberlerden atlayabilir, kayıp oyuncakları bulup getirebilirler’ diyor. Köpeklerin aksine, kediler övgü beklemezler. ‘Kediler, yemekle motive olurlar. Ama yemeğin tatlı olması gerekir’ diyor, Dr. Beaver.
SİFONU ÇEKERLER
Sevimli kedi Boots’un sahipleri bir akşam sifon sesiyle irkilmişler. Evde onlardan başka kimse yokmuş. Neler oluyor diye banyoya bakmaya gitmişler. ‘Hayalet var sandık’ diye anlatıyorlar. Tabii hayalet filan yokmuş. Sifonu çeken, 2 yaşındaki Maine Coon cinsi kedileriymiş. Tuvalette oynamaya bayılan Boots, sifonu çekmeyi kendi kendine öğrenmiş. Kediler dikkat çekmeyi sever. Bunun için pek çok numara yaparlar. Yemekleri gecikince halının ya da battaniyenin altına saklanırlar. Bazıları kum yerine tuvaleti bile kullanıyor.
GÖZLERİ KAPALIYKEN BİLE DİNLER
Uyuduklarını düşünebilirsiniz ama gözleri kapalıyken bile sizi dinlerler. İşitme duyuları öyle gelişmiştir ki, bir farenin çıkardığı gıcırtıyı hemen duyarlar. Farenin nerede saklandığını bulmak için kulaklarını uydu anteni gibi her yöne çevirebilirler. İşte bunu kanıtlayan bir hikaye: Küçük bir uçak okyanusa çakılmış. Bir yük gemisi yardıma koşmuş. Kimsenin kurtulamadığını gören gemi tayfasının morali bozulmuş. Birdenbire geminin maskotu olan kedi, geminin ön tarafında koşuşturmaya başlamış. Gemiciler ışıkları o tarafa yöneltmişler ve suda bir kadın görmüşler. Kedi, kadının sesini duymuş, gemi tayfasını uyarmış ve kahraman olmuş!
DEPREMİ HİSSEDERLER
1976 yılında İtalya’nın kuzeydoğusunda herkes aynı soruyu soruyormuş: ‘Kedilerdeki bu garip davranışların nedeni ne?’ Bir sürü kedi çılgın gibi ortalıkta koşuşturuyor, kapılara saldırıyor ve kapalı yerlerde kalmak istemiyorlarmış. Dışarı çıktıklarındaysa, asla içeri girmek istemiyorlarmış. Sadece anne kediler yavrularını almak için evlere giriyorlarmış! Aynı gün, büyük bir deprem bölgeyi yerle bir etmiş. Kediler depremi önceden hissedebiliyorlar. Bu yüzden, onların davranışlarına dikkat et. Sana bir mesaj vermek istiyor olabilirler.
KÖPEKLER
PİYANO ÇALARLAR
10 yaşındaki kaniş köpeği Chanda-Leah, elektronik bir klavyenin başına oturuyor ve başlıyor piyano çalmaya. Beyaz tuşların altında yanıp sönen kırmızı ışıklar, ona hangi notaları çalacağını gösteriyor. Chanda-Leah’nın piyano çalmayı öğrenmesi uzun zaman almış. Ama sevimli köpek öyle yetenekli ki, 468 farklı numara yapabiliyor. Kendisi, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş en yetenekli kaniş!
SÖZLÜ DESTEK BEKLER
Küçük bir köpeğe tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız, onu dışarı çıkartıp yakından izleyin. Çişini yapmaya başladığında, sürekli ‘Tam oraya yap’ gibi destekleyici sözler söyleyin. Birkaç hafta içinde çişini nereye yapması gerektiğini öğrenecektir. Keeshond cinsi Buffy, sahibini şaşırtıyormuş. Akşam sahibi ona seslendiğinde yatma vaktinin geldiğini anlayan Buffy, önce tuvalet işini hallediyormuş!
İNSANDAN 14 KAT DAHA FAZLA KOKU HÜCRESİNE SAHİP
Bir köpek, sürekli sahibinin sırtını koklayıp duruyormuş. Bu durumdan rahatsız olan kadın, durumu kocasına anlatmış. Kocası da kadının sırtında koyu renkli bir ben olduğunu fark etmiş. Bunun üzerine doktora giden kadın, sırtındaki benin kanser tehlikesi taşıdığını öğrenmiş. Köpeği aslında onu uyarıp hayatını kurtarmaya çalışıyormuş. Köpeklerin burunları, kedilerin burunlarından dört kat, insanların burunlarından ise 14 kat daha fazla koku hücresine sahip. Bu yüzden polislerin de bir numaralı yardımcıları köpeklerdir. Kayıp insanları ya da eşyaları hassas burunları sayesinde bulabilirler.
BEBEKLERİ KURTARIR
İki haftalık bir bebek, odasında uyuyormuş. Annesi ise mutfakta biberonunu ısıtıyormuş. Tam bu sırada ailenin köpeği ‘Bullet’ adlı golden retriever birden mutfağa koşmuş. Bullet hiç durmadan havlıyormuş. Birlikte bebeğin odasına gitmişler. Bebeğin yüzü mosmormuş ve hiç nefes almıyormuş. Onu hemen hastaneye kaldırmışlar. Minik bebeğe zatürree teşhisi konmuş. Bullet, evde bir şeylerin ters gittiğini nasıl anladı? Veteriner Dr. Marty Becker, ‘Bullet, bebeğin nefes almadığını sezdi’ diyor. ‘Koşup ailenin reisine, yani anneye durumu haber verdi.’
Melissa Miller’ın ‘Kediler İçin Zeka Testi’ ve ‘Köpekler İçin Zeka Testi’ isimli iki kitabı var. İşte kitaplardan birer test.
KEDİLER İÇİN
1) Bir kutu mama al ve kedinin önüne koy. Kedin...
Mama tabağının yanına gider ve onu beslemeni bekler (3 puan)
Mama kutusunu tanır ve heyecanlanır (2 puan)
Hiç tepki vermez (1 puan)
2) Televizyon açık ve ekranda ötüşen kuşlar var. Kedin...
Sesin görüntüye uyduğunu anlar ve TV’nin içine girmenin yollarını arar (3 puan)
Sesin TV’den geldiğini anlar ama yine de şaşkın şaşkın bakar (2 puan)
Sese hiç tepki vermez (1 puan)
3) Kedin sana dışarı çıkmak istediğini söylemek için...
Kapıyı kendi kendine açar (3 puan)
Kapıyı hafifçe tırmalar (2 puan)
Öylece oturur ve bir mucizeyle kapının açılmasını bekler (1 puan)
KÖPEKLER İÇİN
1) Evde bir odanın ışıklarını, perdeleri, kapısını kapat. Ortalık iyice kararınca köpeğinle odaya gir. Bir el feneri yak ve ışığı yere doğru tut. Köpeğin...
El fenerine ilgi gösterir ama ışığa tepki vermez (3 puan)
Işığı takip eder (2 puan)
Hiç tepki vermez (1 puan)
2) Köpeğinin dikkat kesilmesini sağla ve miyavlamaya başla. Köpeğin...
Başını yana çevirir ve sana şaşkın şaşkın bakar (3 puan)
Ortalıkta deli gibi kedi arar (2 puan)
Kuyruğunu sallayarak hazırola geçer (1 puan)
3) Köpeklerin dili çeşitlillik gösterir. Pek çok havlama, hırlama sesleri vardır. Köpeğin...
10 ya da daha fazla ses çıkarabilir (3 puan)
7-9 farklı ses çıkarabilir (2 puan)
6 ya da daha az sayıda ses çıkarabilir (1 puan)
DEĞERLENDİRME:
7 puan ve üzeri: Kediniz / köpeğiniz gerçek bir dahi
4-6 puan: Kediniz / köpeğiniz ortalama bir zekaya sahip
3 puan: Kediniz / köpeğiniz biraz yavaş ama çok sevimli
SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA
Veteriner Hekim Talat GÜLBAY
Kafes kuşlarında dışkı kontrolünün önemi
Kafes kuşlarında sağlık durumu ile ilgili en hızlı göstergelerden biri kuşun dışkısıdır. Dışkının günlük olarak kontrol edilmesi hastalık ya da stres durumlarını ortaya çıkarmak ve zamanında düzeltebilmek bakımından önemlidir. Kuşun dışkısını günlük olarak kontrol ederken rengine, yapısına, sıvı miktarına, ve dışkı sayısına dikkat etmek gerekir.
Dışkı kokusuz ve katı olan kısım şekilli ve rengi, kuşun türüne ve yemine göre kahverengi veya yeşil renkte olmalıdır. Yem yiyen kuşlarda genellikle dışkı koyu yeşildir. Dışkı kurudukça rengi siyahlaşır. Sıvı kısım berrak ve temiz olmalıdır. Ürat içeren kısım krema beyazı gibi ve genellikle tebeşir görünümündedir.
Katı kısmın açık veya hardal rengi olması veya kan içermesi; çok büyük veya çok sulu ya da sünger gibi olması; içinde sindirilmemiş yem bulunması; kötü kokması iyiye işaret değildir. Aynı şekilde sıvı kısmın renkli ve berrak olmaması; ürat içeren ve normalde beyaz olan kısmın sarı veya yeşil olması; dışkı sayısının dikkat çekecek oranda artması veya azalması bir hastalığa işaret eder. Bunlarla birlikte yememe, sürekli hareketsiz oturma, tüylerin kabarması, solunum değişiklikleri veya ağız açık solunum alma gibi belirtiler varsa mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kafesin altına serdiğiniz dışkı bulunan kağıdı da yanınıza almayı unutmamalısınız.
Türkiye’de evlerde en çok beslenen kuş olan muhabbet kuşlarında günlük dışkı sayısı 35-50 arasındadır. Daha büyük kuşlarda bu sayı daha azalır. Su oranı yüksek meyve ve sebzeler dışkıdaki sıvı miktarını artırabilir.
PAKO PANO
Ataşehir Barınağı’na terk edilmiş Terrier, Setter, Cocker ve hiç yuvası olmamış kırma köpeklere yuva arıyoruz. (0535) 418 76 76.
İran melezine benzeyen 1 yaşında erkek Van kedisine alışık olduğu hazır veteriner mamalarından verebilecek yeni bir aile aranıyor. (0312) 229 82 21
3 aylık dişi, insana alışık ve tuvalet eğitimi olan tekir kedimize yuva arıyoruz. (0544) 256 09 30; (0544) 274 42 74
Ankara kedisi kırması 1.5 aylık erkek kediyi sahiplenmek ister misiniz? (0544) 256 09 30; (0544) 274 42 74
Yoyo, 5 aylık bir dişi Terrier. Onun ailesi olur musunuz? (0532) 622 84 41
3 aylık erkek Norveç orman kedisi kırması Havuç’a yeni bir aile arıyoruz. (0544) 256 09 30; (0544) 274 42 74
3.5 aylık iki erkek kediye ev arıyoruz. İkisi de çok yakışıklı ve akıllı. (0532) 622 8441; (0216) 411 79 05
Biz 4 şirin kardeşiz. Rus Finosu annemizi biz doğduk diye bizimle birlikte evden attılar. Bizi bulan ablalar tarafından bir pansiyona yerleştirildik. Bizleri sahiplenecek aileler arıyoruz. (0532) 301 83 73; (0533) 278 34 21
Bayramda onları unutmayın
Fethiye Hayvan Dostları Derneği ve Şile Barınağı terk edilmiş, ilgiye ve bakıma ihtiyacı olan hayvanlar için bayram sepetleri hazırladı. 25 milyon liraya satılan sepetlerden aldığınızda bir hayvanın 15 günlük yiyecek ihtiyacını veya kısırlaştırılmasını karşılayacaksınız. Sepetlerde kedi ve köpekler için bisküviler, kurulama bezleri, kuru mama, oyuncak gibi çeşitli şeyler bulunuyor. Sipariş için Fethiye Hayvan Dostları Derneği - Maltepe, Koçbank Ataşehir Şubesi, 395 44 656 hesap numarasına ödeme yaptıktan sonra (Açıklama kısmına ‘’Bayram Sepeti’ yazmayı unutmayın) silebarinagi@yahoo.com adresine e-posta göndererek, dekont, isim, adres, telefon ve alınan sepet sayısı ile ilgili bilgileri bildirmeniz gerekiyor. Makbuzunuz ve sepetiniz istediğiniz tarihte adresinize ulaştırılıyor. (Posta ücreti fiyata dahil değil). Bilgi için: www.silebarinagi.com veya 0533 666 33 20..