Paylaş
Ama hayat yeni bir sürprizle çıktı karşısına...
Hasip Kaplan, adaşı kaplanlarla macerasını anlattı.
Milletvekili Hasip Kaplan, THY’nin Endonezya’ya yaptığı ilk seferde Jakarta’daki Safari Parkı gezerken gördü beyaz Bengal kaplanını. Hem neslinin tükenmesi, hem de insanlara yakın ve eğitimli olması onu kaplana yaklaştırdı. Biraz da ‘adaş’ olmalarından cesaretle alıverdi kaplanı kucağına. ‘İki kaplan bir arada’ esprileri arasında gülümsedi objektiflere. Fotoğrafta iki kaplan olduğuna teyit de geziye katılan diğer milletvekillerine kaldı. DTP Milletvekili Kaplan, fotoğrafın arkasına ‘İkisi de kaplandır’ yazıp CHP milletvekillerine imzalattı. Kaplan o anı ve hayvanlarla ilişkisini anlattı:
BEN DE ‘TİGER’IM HA
Safari Park’a giderken otobüste rehber bilgi veriyordu. Önde de bakan (Maliye Bakanı Mehmet Şimşek) oturuyor. “Buranın en meşhuru da en vahşisi de ‘tiger’ (kaplan) deyip gözümün içine bakarak anlatıyor. Bir oldu, iki oldu. “Şu adama söyleyin, ben de bir ‘tiger’ım ha, dedim”, gülüştük.
Avrupa Hukukçular Birliği’nin Türkiye üyesi olduğum için çok geziyorum. Aslanla çok karşılaştım ama kaplan bugüne kadar kısmet olmamıştı. Kızım Güney Afrika’ya gittiğinde kaplan resimleri çekmesini istemiştim. Safariden dönüşte “Valla aslan çok ama kaplanlar Uzakdoğu ve Hindistan’daymış” diyerek çekememişti.
Parkta iki tür kaplan vardı. Botanik Park’takiler kapalı, güvenlikli alanlarda. Onların uzaktan fotoğraflarını çektik. Eğitimliler ise doğal ortamda. Ziyaretçilerle daha rahat iletişim kuruyorlar. Eğitimli olduklarını öğrenince hem beyaz kaplanı hem yavru leoparı kucağıma aldım. İnsan ürküyor tabii, durup dururken birden elinizi yalamaya başladığında. Arkadaşlar tedirgin oldular. Fakat enteresan böyle buluşmak. Önce birini sonra diğer elimi iki dakika kadar yaladı. Büyük bir kediyi kucağıma almış gibi hissettim.
Benim kedim de keyifli olduğunda ellerimi yalar; sevgi gösterisi gibi bir şey herhalde. Onlar aynı familya aslında, aslan, kaplan, leopar ve kediler. Beyaz kaplan, yani Hint Bengal kaplanı nesli tükenen çok özel bir hayvan. Leopar da yavru olduğu için çok şirindi. Rehberimiz “Bu topraklara ait” dedi.
BELEŞÇİLERE FOTOĞRAF YOK
Safari Park’ta maymunlar karşılıyor sizi. Öbek öbek yavrularıyla ağaçlardalar. Araçlardan yiyecek aşırıyorlar sürekli. Zeki ve muzip hayvanlar. Arkadaşlar resim çektirmek isterken fark ettim. Bir maymun o kadar profesyonel olmuş ki; beleş fotoğraf çektirmek isteyen olduğunda elini gözünün üstüne çapraz yapıyor, yüzünü kapatıyor ve poz vermiyor. 1 dolar karşılığı Endonezya Rupisi verdiğiniz zaman ise müthiş pozlar veriyor. Bir kadınla fotoğraf çektirirken erkek gibi sarılıyor. Lamalar da sevimli hayvanlar. Araçların yanında bitiyorlar. Sık sık şoför mahallinde oturanların elinden havuç yiyorlar. Parkta timsahlar için de doğal ortam yaratmışlar. Şelaleler var. Geyikler çeşit çeşit. Filler ve su aygırı bile var.
Kedi ve köpekleri severim. Evde iki kedimiz var, Cin ve Cimcime. İkisi de yavruyken katıldı aramıza. Eşim sokaktan aldı. Yazlıkta da köpeklerimiz var.
BABAM ATİK OLDUĞU İÇİN KAPLAN OLMUŞ
Soyadı Kanunu çıktığında, bizim aile herhalde torpilliydi. Üç kardeş üç ayrı soyadı almış. Büyük amcamın soyadı Aslan. Suriye ile hudut çekildikten sonra orada kalmışlar zaten. Babam biraz daha atikti; o yüzden “Soyadımız Kaplan olsun” demiş. Alimdi, din adamıydı ama hareketli insandı. Küçük amcam da onlardan geri kalmasın diye “Özyiğit” yapmış adını.
ŞEHRİBAN OĞHAN
Köpeklerde dirsek displazisi
Köpeklerin büyüme dönemlerinde en çok karşılaşılan eklem ve kemik hastalıklarından birisi de dirsek displazisidir. Dirsek eklemini oluşturan kemiklerde gelişme döneminde ortaya çıkan bozukluklar ve eklemi oluşturan bu kemiklerin kıkırdak dokuyla bağlı kısımlarının birleşmesi sırasında oluşan yetersizlikler sonucunda ortaya çıkan bu problemde eklemde yangısal hastalıklar, şişme ve topallık meydana gelmektedir.
Genetik faktörlerin, hızlı büyüme döneminde aşırı beslenmenin, travmaların ve hormon bozukluklarının tek başına ya da birlikte oluşturduğu düşünülen bu problemin en çok etkilediği köpek ırkları büyük köpekler. Bunlar içinde de Labrador ve Golden Retriever’lar, Rottweiler, Newfoundland, Chowchow, Alman Çoban Köpeği ve Bernese Dağ Köpekleri dirsek hastalıklarının en çok görüldüğü köpek ırkları.
6 - 12 aylık büyüme döneminde ortaya çıkan ön ayak topallıkları, dirsek ekleminde şişme ve eklemde hareketin kısıtlanması hastalığın en önemli belirtileri. Radyografik incelemelerde eklemde meydana gelen değişiklikler gözlenebilmekte ve fiziksel muayene bulgularının da yardımıyla hastalık teşhisi konulabilmektedir.
Dirsek displazisinin tedavisi eklemi oluşturan kemiklerde meydana gelen bozukluklar ve eklemde oluşan probleme göre değişiklikler gösterebilmektedir. Dirsek ekleminde displazi oluşumuna sebep olan problemin düzeltilmesine yönelik olarak erken teşhis de büyük önem taşımaktadır.
Dirsek displazisine neden olan problemlerin bazıları anti inflamatuar ilaçlar ve eklem onarımına yardım eden medikal ilaç uygulamaları ile sağaltılabilmektedir. Özellikle büyümenin ve kilo artışının kontrol altına alınması ve yüzme gibi egzersizler de dirsek eklemi hastalıklarının tedavisinde önemli katkılar sağlamaktadır. Dirsek displazisinin bazı türlerinde ise cerrahi yolla uygulanan tedaviler hastalığın
tedavisini mümkün kılmaktadır.
PAKO PANO
Terier cinsi Cornet adlı köpek 20 Ağustos’ta Ataşehir Yeni Çamlıca mahallesinde saat 18.30-19.00 civarında kaybolmuş. Şu anda traşlı. Sahibi perişan durumda.
İrtibat için: Sibel Nançin (0 535) 705 91 33.
Bu kedi 1 yaşında ve kısırlaştırılmış bir dişi. Veteriner kliniğinde büyüdü, sağlıklı ve aşılı. Sokakları hiç bilmiyor. Dışarıda yaşama şansı yok. Ömür boyu onu sahiplenecek ve kafesten kurtaracak meleğini arıyor.
İstanbul - (0 542) 251 66 31
Paylaş