Paylaş
Sokak kedilerinin fotoğraflarından oluşan "Cats of İstanbul" isimli bir ajanda çıkardı. İstanbul’u kedilerin başkenti olarak tanımlıyor. Dünyanın pekçok ülkesini gezmiş, hiçbirinde bu kadar güzel ve çeşitli kedi görmemiş.
Nükhet Barlas kendini bildi bileli evinde kedi besliyor. Kedileri fotoğraflama merakı ise ODTÜ’de okurken başlamış. Uzun yıllar ABD’de yaşarken de kedilerin fotoğrafını çekmek istemiş ama o kadar ilginç kedi bulamamış. Bir süre önce kendini yarı emekliye ayırmış ve küresel ısınma, kuraklık gibi konularda yazmaya, yazılarını çeşitli gazetelerde yayınlamaya başlamış.
Barlas’ın fotoğraf sevdası devam ediyor. Fotoğraf makinesi hep çantasında. Köpek, kuş, kelebek ve kedi fotoğrafları çekiyor. Fakat en çok kedi fotoğrafı çekmeyi seviyor. Kedileri çok estetik buluyor ve mutluluk kaynağı olarak görüyor. Kontrol edilemez vahşilikleri de ilgisini çekiyor.
İstanbul’daki kedilerin çok güzel olduğuna inanıyor: "Bu şehirdeki gibi kedilere başka hiçbir yerde rastlamadım. Üç kıtaya yayılmış bir imparatorluğunun payitahtı olmak, ticaret yolları üzerinde olmak bu kedilere ırk zenginliği katmış. Bence kediler İstanbul’un güzelliğinin bir parçası, sembolü."
Binlerce kedinin fotoğrafını çeken Barlas, bu sayede İstanbul’u da yeniden keşfediyor. En çok, Etiler, Beşiktaş, Sultanahmet ve Üsküdar sokaklarında dolaşıyor. Sürekli hareket halinde ve başına buyruk sokak kedilerini güzel fotoğraf kareleriyle yakalamak zor olduğu için bazen tek bir fotoğraf bile çekemeden evine döndüğü günler oluyor.
HER AYA BİR SOKAK KEDİSİ
Bu yıl tamamen sokak kedilerinin fotoğraflarından oluşan bir ajanda hazırladı. Yıllardır yurtdışına götürmek için hediye ararken Türkiye ve İstanbul’a özgü çok az ürün bulduğunu söylüyor: "Böyle bir kedi başkentinde yabancı kedilerin fotoğrafları olan ürünler satılması gücüme gidiyordu. Geçen yıl denemek için kendi kendime takvimler yaptım, bastırdım, tanıdıklara verdim." O sırada başka bir kedi sever olan Sarman Kitapçı’nın sahibi Gülşen Tatlısumak’a tanışıyor. İkili ilk buluşmada birlikte çalışmaya karar veriyor ve Nükhet Barlas’ın kedi fotoğraflarından oluşan bir ajanda çıkarıyorlar. Cats of İstanbul isimli ajandada 12 kedi var. Arnavutköy, Paşalimanı, Beyoğlu ve Rumelihisarı gibi semtlerde çekilen fotoğraflarda, İstanbul’un güzelliği arka fona yansıyor. Ajanda, Kadıköy Fener Kalamış’taki Sarman Kitapçı’da satılıyor. Nükhet Barlas’ın fotoğraf ve yazılarına kendi internet sitesi www.earthtale.com adresinde ulaşılabiliyor.
TEKİRLER GÜZEL ÇIKIYOR İRAN KEDİLERİ İYİ POZ VERİYOR
Kediler çok hareketli ve çok oyuncu. İlgi duyduğunuzu hissedince heyecanlanıyorlar. Cebimde aç kediler için hep mama taşırım. Onlara ilgi gösterip alışmalarını ve sakinleşmelerini beklerim. Umursamaz, kraliçe tipli kedileri daha rahat çekiyorum. Ama onları da istediğim kompozisyona ikna etmekte bazen zorlanıyorum. Tekirler renklerinden dolayı fotoğraflarda güzel çıkıyor. İran kedileri durgun oldukları için iyi fotoğraf veriyor. Beyaz kediler renklerinden dolayı zorluyor. Yaramaz kedilerin sorgulayan bakışları objektife güzel yansıyor. Hakan GENCE
Papağanlarda viral gaga ve tüy hastalığı
Hastalık 40’a yakın papağan türünde, martılarda, güvercinlerde ve muhabbet kuşlarında görülüyor. Tüylerde ve gagadaki tahribatın yanı sıra bağışıklık sistemini doğrudan etkileyebiliyor.
Hava yoluyla, enfekte olmuş dışkı ve mide içeriği ile, tüy ve deri döküntüleriyle bulaşıyor. Dişi kuşların yumurta ile de yaydığı düşünülüyor. Bu nedenle hasta kuşların bulunduğu ortamdaki kafes, su ve yem kapları ile kafes aksesuvarları bulaşmasında çok önemli rol oynuyor. Kuluçka dönemi 3-4 hafta ile yıllar arasında değişiyor. Bulaşan virüs miktarı, kuşun yaşı, tüy değiştirme döneminin düzeyi ve kuşun bağışıklık sistemi kuluçka süresini belirliyor.
En çok 2 yaşına kadar olan genç kuşlarda ortaya çıkıyor. Şiddetli bir şekilde tüy kaybı ve tüylerin anormal yapıda oluşması en belirgin belirtiler. Çok genç kuşlarda aniden ortaya çıkan akut formda iştah kaybı, kusma, depresyon ve tüy gelişimi ile ilgili anormallikleri takiben hızlı bir ölümle sonuçlanabiliyor. Kronik ve daha yavaş seyrettiğinde tüy kaybı, tüy gelişimi ve gaga problemleri, nekrozlu gaga ve ağız yaraları, ikincil enfeksiyonlar ve bunlara bağlı belirtilerle birlikte aylar, yıllar sonra ölümle sonuçlanıyor.
Hastalığın bilinen bir tedavisi yok. İyi bakım ve beslenme koşullarının oluşturulması, ikincil hastalıkların önlenmesi destek verse de, hastalanan kuşlar nadiren iyileşebiliyor. Çoğu kez 6 - 24 ay arasında ölüyorlar. Korunmada en önemli faktör, sağlıklı kuşları hastalığı geçiren veya bulaştırma riski bulunan kuşlardan uzak tutmak. Avustralya’da geliştirilen bir aşının da sağlıklı hayvanları korumada etkili olduğu, 14 günlük kuşlara uygulanarak önemli bir koruma sağladığı bildiriliyor.
Pako Pano
24 Aralık’ta akşam üzeri, İstanbul Ethem Efendi Caddesi üzerinde sarı - beyaz renkli, mavi gözlü 1- 1.5 yaşında olduğu tahmin edilen Husky (Husky kırması da olabilir) evini ararken peşimize takıldı. O günden beri bizde misafir. Sahibini arıyoruz. Bulamazsak birine vermeyi düşünüyoruz. Tel: (541) 672 27 16.
Paylaş