Ayran, süt satıyor hayvanlara bakıyor

Geçtiğimiz yıl kaybolan piton yılanı Pakize, Büyükşehir Belediyesi’ne devrolması ve hayvanseverlerin kötü muamele iddialarıyla sık sık gündeme gelen Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) Genel Müdürü Mehmet Emin Güzel, bize kurumun kapılarını açtı. Hayvanat Bahçesini birlikte gezdik. Güzel, iddialara yanıt verdi ve yeni projelerini anlattı.

Birinci dereceden tarihi ve doğal sit alanı olan AOÇ, Yüksek Denetleme Kurulu, KİT ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denetleniyor. Mehmet Emin Güzel’e göre burası, Türkiye’nin en iyi korunan kurumlarından. Hatta "Türkiye’de bizim kadar iyi korunan tek yer Ayasofya. Bunun aksini düşünen varsa bize gelip nokta göstersin. Beraber üstüne gidelim" diyor.

HAYVANSEVERLER BUYURSUNLAR

Bazı hayvansever grupların "Hayvanlara kötü bakılıyor" iddiaları da AOÇ’de üzüntüye sebep olmuş. Güzel, kötü muamelenin söz konusu olmadığını ısrarla söyleyip hayvanseverlere bir de çağrıda bulunuyor: "Hayvanların bahçemizde barındıkları yerler çok temiz. Bazı hayvanların yerlerinin dar olduğu eleştirilerine ben de hak veriyorum. Ama buralar sit alanı. Maalesef büyük değişiklikler yapamıyoruz. Biz elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bizim hayvanlara iyi bakmadığımızı savunanlar buyursunlar gelsinler. Beraber gezelim. ’Her şeyi en iyi biz yapıyoruz’ demiyoruz. Onlardan ricamız iyi gözlerle buralara bakmaları. Biz devletten 3 kuruş para almadan sattığımız ayranla, sütle bu bahçeye en iyi şekide bakıyoruz."

FİL ALABİLECEK KAYNAĞIMIZ YOK

Hayvanat bahçesinin en yaşlı sakinlerinden Şirin isimli filin ölmesi nedeniyle şu anda bahçede fil yok. Şirin’in aylar önce ölmesinin ardından iki tane yeni fil almaya karar vermişler. Ancak bu o kadar kolay değil:"Fil için ya Hindistan’a ya da Pakistan’a gideceğiz. Ancak hayvanat bahçesinin bu fili alabilecek kaynağı maalesef yok. Biri dişi biri erkek iki yavru fil almak istiyoruz. Bu hayvanlar gemiyle getirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bu konuda yardımcı olacağını söyledi".

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede çıkan ve Atatürk Orman Çiftliği’ndeki atların bakımsız olduğu haberine açıklık getiren Güzel şunları söylüyor:"Orada görüntülenen atlar bizim değildi. Biz yırtıcı hayvanlar için ata ihtiyacımız olduğunu söyleyip bu konuda ihale yapıyoruz. İhale şartnamesine göre bu atlara bakmak, bize satacak şahsın görevi. Son satış aşamasında biz atları muayene ediyoruz. Hasta olanları almamız mümkün değil. Atları satan vatandaşın atlara kötü baktığını görünce biz kendisini kovduk ve atları almadık zaten."

BÜYÜKŞEHİR’E DEVROLMUYORUZ

"AOÇ’nin Büyükşehir Belediyesi’ne devrolduğu falan yok. Ama yaygara koparılıyor devrolacak diye. Hayvanat Bahçesi’ni 10 yıllığına kiraladık. Yani arazisi bizim. Süresi bitince geri alacağız. Sürekli talan yaygarası kopardılar. Buradan bir kez daha söylüyorum talan söz konusu değildir. TBMM KİT komisyonunda bir vekil, bize orada talan var diye suçlama getirdi. Vekilimize ’Gelin talanı gösterin’ dedim. Ben öyle deyince sustu."

KAPLAN KAİJA’YA CHECK UP

Hayvanat Bahçesi’nin en yırtıcısı 10 yaşındaki kaplan Kaija’ya check up yapıldı. Yalnızca Hürriyet’in görüntülediği check up için yaklaşık bir buçuk saat uyutulan 300 kiloluk dev kaplanın tırnakları kesildi, aşıları yapıldı. Uyutulan erkek kaplana üç saniyelik refleks testleri yapıldı. Kaplanın tam olarak uyumaması riskini yok etmek için bu tür testler yapılıyor. Kaija’nın check up’ı yılda iki kez tekrarlanıyor. Genel sağlık durumuna bakıldıktan sonra, kuduz ve karma aşıları yenileniyor. Parazit testleri uygulanıyor.

EN YENİ ÜYE ZEBRA GAFFUR

Bahçenin en yeni üyesi, henüz 14 günlük zebra Gaffur. Hayvanat Bahçesi’nin diğer yeni konukları arasında puanter, kangal ve Alman kurdu yavruları bulunuyor. Deniz GÜREL

Kedilerin patileri neden şişer

Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, kedilerde patilerin alt tarafındaki taban yastıklarında, zaman zaman balon gibi şişlikler ortaya çıkabiliyor. Bu bir tür deri rahatsızlığı. Plazma hücrelerinin taban yastıklarına sızması ve yığılması ile ortaya çıkan bu şişlikler hakkında iki görüş var. İlki bağışıklık sisteminin uyarılması sonucu ortaya çıktığı yönünde. Bazı çalışmalara göre ise bu problem FIV (feline immunodeficiency virus) virüsü ile bağlantılı olarak görülüyor.

Rahatsızlık her ırk, yaş ve cinsiyetteki kedide görülebilir. Patilerdeki taban yastığı şişer ve etrafında hafif bir morarma veya koyulaşma şekillenir. Aynı anda dört ayakta birden çıkabildiği gibi ayakların bazılarında ortaya çıkıp bazılarında görülmeyebilir. Tek ayakta ortaya çıkması nispeten daha nadir. Kedilerin bir çoğunda ciddi bir ağrıya neden olmaz. Ancak şişliğe bağlı olarak topallık ortaya çıkarsa veya şişen yastıkçıklarda yaralar oluşursa etkili ilaç uygulamaları ve cerrahi tedavilerle veteriner hekiminiz duruma müdahale etmelidir. Uygulanan ilaç tedavileri genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arası bir sürede iyileşme açısından olumlu sonuçlar verir. Böcek ısırması, yabancı cisim batması, tümör gibi nedenlerle ortaya çıkabilen şişliklerden farklı olarak, bu problem genellikle aynı anda birkaç ayakta birden görülür. Hastalığa tam teşhis konulabilmesi ve tedavi edilebilmesi için mutlaka veteriner hekiminize danışmalı ve patilerinde şişlik oluştuğu durumlarda kedinizi muayene ettirmelisiniz.
Yazarın Tüm Yazıları