Sokak ne için icat edilmiştir?

Olay, M.Ö 420 yıllarında Afrika’da Kongo yağmur ormanlarında geçiyor.

Haberin Devamı

Burada yaşayan kabileler arasında sürekli savaşlar oluyor. Tabii bazen kabileler güçlerini birleştirip, başka kabilelere karşı savaş açıyor.  

Yine böyle bir güç birliğinden sonra,  beş kabile büyük bir kabile kurmaya karar veriyor. Ama bu bir yönetim sorunu doğuruyor. Kabilenin ileri gelenleri bir yönetim kuruyor ve bir de reis seçiyor. Böylece yönetim sorunu çözülüyor. Kararlar ortak alınıyor.

Ama gel zaman git zaman, reis ve ekibi tek başına karar almaya başlıyor. Bu da kabile halkını rahatsız ediyor. Ama bunun karşında halk ne yapacağını bilmiyor.

******
Bir gün bir kabile üyesi “Helen Uygarlığında Sokrates diye bir adam varmış. Bir akademisi varmış. Ben oraya bizim şu fille gidip bir bakayım. Belki onlardan bir yöntem öğrenirim” diyor ve yola koyuluyor. Annesi “Geç kalma oğlum akşam yemekte en çok sevdiğin fare var” dese de bizim ulak 15 yıl sonra dönüyor.

******

Haberin Devamı

Başlıyor öğrendiklerini anlatmaya.

“Orada yönetimin kararından halk memnun değilse, hemen toplanıyorlar ve karara karşı çıkmak için meydana çıkıyorlar. Birlikte hareket edip, topluca seslerini duyuruyorlar. “

“Topluca ava gittiğimiz gibi mi?”

“Haa aynen öyle ama daha da kalabalık. Nasıl böyle oturtuğunuz yerden avlanamıyorsanız, oturtuğunuz yerden şikayet ederek de bir şey değiştiremiyorsunuz.”

Bir kabile üyesi “doğru valla taşın altına elimizi sokmazsak, dağ faresi bile yakalamıyoruz” diyor.

(Bu arada  taşın altına elini sokmak deyimi de  o zamanlarda türemiş ve günümüze kadar gelmiştir.)

******
Halk fikri seviyor. Deneme kararı alıyorlar. Ama bir de bakıyorlar ki ormanda toplanacak meydan yok.

Hemen 600 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğinde bir alan yapıyorlar. Ulak diyor ki “Ya biz buraya SOKAK ismini verelim. SOKrates AKademisinin ilk harfleri.”

Böylece tarihte ilk defa SOKAK icat ediliyor.
 
Hatta Sokratesi açılışa çağırmayı düşünüyorlar ama savunma yapıyordur diye vazgeçiyorlar.

******
Halkı kararları sevmediği zaman, “Hadi SOKAĞA çıkıyoruz” diyor. Bu topluluk karşısında Reis de baskıya dayanamayıp çoğu zaman kararından dönüyor. Hatta Reis karar verirken, her zaman SOKAĞIN tepkisini hesaba katıyor.

Haberin Devamı

******
SOKAK yöntemi işe yarıyor. Ama bir gün avdan gelen bir kabile üyesi omzundaki avı taşımakta zorlanınca, kafasında bir şimşek çakıyor. Kendi kendine “ormanda yürümek zor. Ben SOKAKtan yürüsem sanki daha kolay olacak” diyor.

Tabii emin de olamıyor. “Ulan bir deneyeyim” diyor. O da ne? Bir bakıyor sokakta yürümek gerçekten çok daha kolay. Hemen diğer insanlara anlatıyor. İnsanlar SOKAĞI yürümek için de kullanmaya başlıyor.

******
Yine böyle bir Ekim günü avlanmaya giden bir kabile üyesi, vurduğu geyiği el arabasına koyuyor. Ama arabayı kullanmakta zorlanıyor. Hemen akıl üretiyor.

“SOKAKta yürümek kolaysa, araba kullanmak da kolaydır. Ya ben bu arabayı ağaçlıktan götürmektense, bizim SOKAKtan götüreyim” diyor. Bir de bakıyor ki gerçekten orada arabayı kullanmak çok kolay.  (Bu akılı yürüten de hazır gitmişken Sokrates’ten mantık dersi alan bizim ulak .) Sonra o SOKAK araba için de kullanılmaya başlıyor.

Haberin Devamı

******
Erkekler SOKAĞI başka amaçlar için kullanırlar da kadınlar kullanmaz mı? Onlar da topladıkları yiyecekleri orada kurutmaya başlıyor. Kadınların orada olduğunu gören erkekler hemen oraya koşuyor. Artık SOKAK kız tavlamak için de kullanılıyor.

******
Kabilenin iyi avcıları “biz vurduğumuz geyikleri parçalayıp sokakta satsak, süper ağaç kökü kazanırız” diyor. Oraya tezgah kuruyorlar. SOKAK ticaret için de kullanılmaya başlıyor.

******
Sonra millet ya hayat burada, biz çadırları da buraya taşıyalım diyor. SOKAK yerleşke alanı olarak da kullanılmaya başlıyor.

Zamanla kabile üyeleri SOKAĞI neden icat ettiklerini unutuyor. SOKAĞI yürümek, araba kullanmak, ticaret yapmak, kız tavlamak ve yaşamak için kullanıyor.

******

Haberin Devamı

Sokağın asıl hangi amaçla icat edildiğini anlatayım dedim.

SOKAĞIN asıl amacını öğrendiniz. Hani sizin de bir memnuniyetsizliginiz varsa, Turkiye’de de birçok SOKAK var.

Not:  Yorumlar ve tartışmalar için www.facebook.com/bolatozgur adresindeyim.

Yazarın Tüm Yazıları