Kadın ve erkek eşitsizliğinin sebepleri!

İnsan kaynakları ve danışmanlık şirketi Korn&Ferry yine başarılı bir projeye imza attı.

Haberin Devamı

Vodafone’a bir kadın CEO buldu. Türkiye için çok güzel bir gelişme.

Yöneticilerinden Orhan Kemal Alver ile iletişime geçme şansım oldu. Kadınlara karşı pozitif ayrımcılık konusunda politikaları olduğunu öğrendim. Umarım bu politikaları bütün kuruluşlar benimser ve iş hayatında kadın çalışan oranının artmasına katkıda bulunur. Tabi ki kadın milletvekilleri sayısına da!

Kadın ayrımcılığı konusunda politika üretebilmek için ilk önce bu ayrımın neden oluştuğunu anlamak gerekiyor.

Bu ayrımın çok sebebi olabilir ama ben iki tanesi üzerinde duracağım.

Ä°lki ekonomik. Ä°kincisi biyolojik.

EKONOMÄ°K SEBEPÂ

Erkek ile kadın arasındaki güç dengesini sağlayan unsurlardan bir tanesi, sahip oldukları ekonomik güçtür. İnsanlığın var olduğu zamandan bugüne ekonomik yapıyı inceleyerek bir çıkarım yapabiliriz. İlk yaşam biçimi olan avcılık ve toplayıcılıktan başlayalım.

Haberin Devamı

AVCILIK VE TOPLAYICILIK Â

Bu dönemde erkekler büyükbaş hayvanları avlar; kadınlar ise bitki toplar ve aynı zamanda tavşan gibi küçükbaş hayvanları yakalardı.

Büyükbaş hayvanları avlamak çok zordur. Bu durumda kadının eve yiyecek getirme şansı erkeğinkinden daha fazla.

Paraguay’da avcılık ve toplayıcılık ile yaşayan Ache kabilesi üzerinde yapılan bir araştırma şöyle bir sonuca varıyor. Kalori temel alınarak yapılan araştırmada erkekler eve günde ortalama 9634 kalori getirirken, kadınlar 10356 kalori getiriyor.

Yani ekonomi hem erkeğin hem de kadının üzerine kurulu.  Bu durumda erkek ve kadın nispeten daha eşit.

TARIM Â

Daha sonra  tarıma geçildi. Bundan yaklaşık 13000 yıl önce. Tarım, yoÄŸun iÅŸgücü gerektirdiÄŸi için erkekler güçlerinden dolayı ön plana çıktı.Â

Ayrıca avcılık ve toplayıcılık çağında ortalama her 4 yılda bir çocuk doğuran kadınlar, tarım çağında her iki yılda bir çocuk doğurmaya başladı. Köydeki ailelere bakınız ortalama kardeşler arasında 2 yaş vardır.

Bu durum için iki açıklama var.

Tarım işgücü gerektirdiği için daha fazla çocuk yaptılar.

Toplayıcılık zamanında koşullardan dolayı emzirme 3 yaşına kadar devam ederdi. Emzirme devam ettiği için hamile kalmazlardı. Ama tarım toplumunda çocuklar daha erken sütten kesildiği için hamile kalma oranı arttı.

Haberin Devamı

Daha çok çocuk, ekonomiden uzak kalmak anlamına geldi. Ekonomik güç daha da çok erkeklere geçti. Erkeklerin gücü endüstri çağında da devam etti.

Günümüz bilgi çağı.  Dengeler yine değişti. Kadınlar daha güçlü pozisyonlara gelebiliyor ama bu değişim çok yavaş.

Bu yeni dengeyi (bilgi çağını) ve biyolojik sebebi de yarın açıklayacağım. Resmi tamamlayacağız.

Kadın-erkek eşitliğini sağlamak için ülke olarak neler yapabiliriz onu tartışacağım.

SORU Â

Yarınki biyolojik sebepleri açıklamaya yardımcı olacak daha önceki araştırmalarda sorulmuş bir soru soruyorum. Lütfen bir tanesini seçin ve cinsiyetinizi belirterek bana yazın. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak?

Haberin Devamı

Size şöyle bir senaryo veriyorum. Eşiniz ya da sevgiliniz sizi aldattı. Size aşağıdaki açıklamayı yaptı. Sonunda ayrılmayı veya ayrılmamayı seçebilirsiniz. Aşağıdaki senaryoların hangisini yaşamış olmayı tercih ederdiniz. ( İkisini de tercih etmeyiz ama soru için şimdilik birini tercih ediniz.)

A- Seni bir daha asla görmeyeceğim birisi ile aldattım, dedi.

B- Seni aldattım çünkü ona karsı güçlü duygular hissediyorum, dedi.

E-postalarınızı bekliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları