Paylaş
Kadın, kıskanan, mızmızlanan, …. daha romantik olan, hep beklenti içinde olan ve bu beklentiyi bulamayınca mutsuz olan, …
Yani bu normal mi? Erkek demek bu, kadın demek bu mu? Doğası mı bu, genlerden mi? toplumsal mı? öğrenilen bi şey mi? Aydınlatır mısınız? Sevinç Yıldırım”
Aslında burada birçok soru var. Birkaç bakış açısını aktaracağım.
FARK VAR MI?
Kadın ve erkek arasında ‘ortalamaya’ bakıldığında yukarıda sayılan farklar kesinlikle var.
Bu farkın genetik mi öğrenilmiş mi olduğu tartışma konusu.
Bazı alanlar, farkların daha çok sosyalleşme ve yetiştirilme sonucu; bazı alanlar genetik yapı sonucu olduğunu iddia ediyor.
İlk grup “kızlar ve erkekler farklıdır, çünkü farklı yetiştirilir,” der.
İkinci grup “kızlar ve erkekler farklı yetiştirilir, çünkü farklıdır,” der.
İkinci grubun, daha çok haklı olduğuna dair araştırmalar var.
6 ve 18 aylık bebekler ile yapılan bir araştırmada, bebeklerin önüne oyuncak konuluyor. Erkek bebeklerin daha çok robotlara, kız bebeklerin daha çok oyuncak bebeklere baktığı görülüyor. İlgilerini onlar çekiyor.
Yani, sosyalleşme başlamadan önce bile, erkek ve kız arasında doğuştan gelen bir fark var.
GENETİK YAPI VE SOSYALLEŞME
Tabii ki sosyalleşmenin de etkisi var, ama genetik yapının izin vermediği bir şeyi insanın öğrenmesi mümkün değil.
Örneğin, insanın doğası gereği her kültürde ‘öfke’ vardır, ama farklı toplumlarda farklı şeyler ‘öfke’ yaratır. Hangi kültürün neye öfkeleneceği öğrenilmiş olabilir.
Ama önemli olan bu farkın nasıl ortaya çıktığını açıklamak.
Örneğin neden kadın değil de erkek, güce ve spora daha meraklı?
ERKEĞİN DÜŞKÜNLÜĞÜ
Okuyucumuzun dediği gibi; erkekler spora, savaşa, güce, arabalara meraklı.
Bunun sebebini anlamak için, insanlığın evrimsel sürecini anlamak gerekiyor. Çünkü milyon yıl süren bu süreç, şimdiki davranışlarımızı şekillendiriyor.
İlişkiler de hep kadın seçici. Erkek istemeye gidilmez. Kız istemeye gidilir. Kız seçer.
(Tersi bir durum, erkeğin statüsünün daha büyük olduğu durumlarda geçerli olabilir.)
Kadın, erkekte fiziksel ve kaynaksal güç istiyor. Onun da kökeni geçmişte.
Avcılık dönemlerinde, fiziksel güç daha çok yiyecek demek. Kabile savaşlarının olduğu dönemlerde daha çok hayatta kalma ihtimali demek. Bir kadını iki kişi istediğinde, çatışmayı kazanma ihtimali demek. Kadın bunu tercih ediyor.
Antropolojik araştırmalarda en iyi avcıların, yani güçlü olanların, daha çok kadın tarafından tercih edildiği belirtiliyor.
AVCILIK VE SPOR
Hatta bir fikre göre; erkeklerin kadınlar gibi küçük hayvanlar değil de avlama ihtimali daha düşük olmasına rağmen, büyük hayvanları avlamasının sebebi bu gücü göstermek istemeleri. Bir prestij göstergesi.
Risk alma üzerine araştırmalar var. Çevrede bir kadın olunca erkek daha çok risk alıyor.
Yine bir görüşe göre; sporun ortaya çıkmasının bir sebebi, erkeğin bu fiziksel gücünü göstermek istemesi. Sert sporlar her zaman erkeklerin ilgisini çeker.
BİLİNÇSİZ GÖSTERİ
Durum böyle olunca erkek fiziksel ve kaynaksal gücünü göstermek istiyor. Vücut geliştiriyor, cesaret gösteriyor. Kaynağını göstermek için pahalı arabalara biner.
Sonuç olarak, saldırganlık ve güç gösterisi geçmiş zamanda avantaj sağladığı için erkeklerin genetik kodlarında günümüze kadar gelmiştir.
Erkek, bu genetik yapı gereği bilinçli veya bilinçsiz bu davranışları gösteriyor.
Diyeceksiniz ki her erkek vücut geliştirip güç göstermez. Bilgi cağında bunu zekâsı ile yapanlar var. Bu da ayrı, geniş bir konu.
Okuyucun başka bir sorusu: “Kadın neden mızmızlanıp, beklenti içinde oluyor?”
Allahtan bunu soran bir kadın. Bir erkek sorsaydı, vay haline. Bu gerçekten böyle mi size kalmış. Bana fikrinizi yazabilirsiniz. Benim fikirlerim başka bir yazıya.
Paylaş