Türkiye, Birleşmiş Milletler’e nasıl üye oldu?

YAZI programı yaptığım ajandaya göre 24 Şubat 1945 günü, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı imzaladığı gün olarak görünüyordu. Bir tarihsel anımsama fırsatı olarak bu günle ilgili bir yazı yazmayı kafama koydum. Bir de Türkiye’nin BM’ye alınmasıyla ilgili bir "palavra" vardı ki, bunu da bir kez daha patlatayım diye düşündüm.

Bu vesile ile kendileriyle görüştüğüm Türkiye BM görevlileri, 24 Şubat’ın bir karşılığı olmadığını söylediler. Olsun! Ben kafama koyduğum yazıyı yazıyorum. Hiçbir zararı yok!

Türkiye’nin BM’ye üye oluşunun önemli tarihleri şöyle:

* * *

2 Ağustos 1944 - Türkiye, İngiltere’nin isteği doğrultusunda Almanya ile ilişkilerini kesti.

3 Ocak 1945 - Türkiye, Japonya ile ilişkilerini kesti.

4 Şubat 1945 - İngiltere, Rusya ve ABD’nin bir araya geldiği Yalta Konferansı’nda, 1 Mart’a kadar Almanya ve Japonya’ya savaş ilan eden devletlerin San Francisco’da yapılacak konferansa katılmalarına ve Birleşmiş Milletler’e kurucu üye olabilmelerine karar verildi.

23 Şubat 1945 - Türkiye, Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etti.

28 Şubat 1945 - BM Beyannamesi, Türkiye maslahatgüzarı Orhan Erol tarafından ABD’de imzalandı.

25 Nisan 1945 - Türkiye, San Francisco’da 46 ülkenin katıldığı BM Uluslararası Örgütlenme Konferansı’na Dışişleri Bakanı Hasan Saka başkanlığında bir heyet gönderdi.

8 Mayıs 1945 - İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesi üzerine düzenlenen "Birleşmiş Milletler Şenliği"ne Türkiye de katıldı.

26 Haziran 1945 -
Türk heyeti, BM Antlaşması ve Uluslararası Daimi Adalet Divanı Statüsü’nü imzaladı.

15 Ağustos 1945 - TBMM, Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı kabul ederek BM’ye katılımcı olmayı resmen kabul etti.

24 Ekim 1945 - BM Antlaşması yürürlüğe girdi.

* * *

Yukarıda sözünü ettiğim "palavra"nın ne olduğuna gelince: Efendim, ne İsmet Paşa’nın ne de CHP’nin çok partili rejime açılmaya hiçbir niyet ve kararları yokmuş. Ancak Sam Amca ve dönemin ABD Başkanı Harry S.Truman, bizim Milli Şef’e, "Ey arkadaş, demokrasiye geç ve başka siyasal partilerin kurulmasına izin ver. Yoksa Birleşmiş Milletler’e giremezsin!" diyesiymiş? Yoksa "Bu sağır domuzu", Demokrat Parti’nin kurulmasına ve iktidara geçmesine izin verir miymiş!

Palavra bu ve inananı çok! Nasıl ki İsmet Paşa, İnönü savaşlarını kazanmamıştır; İnönü savaşlarında samanlığa saklanmıştır; 2. Dünya Savaşı’na girmeyerek Türklerin erkekliğini öldürmüştür. Marshall Yardımı programına Türkiye zaten Mareşal Fevzi Çakmak’ın güzel hatırına alınmıştır. Adı üstünde "Mareşal Yardımı"!..

* * *

24 Ekim 1945 günü kurulan Birleşmiş Milletler’in 50 kurucu üyesi arasında Arjantin, Çin, Etiyopya, Filipinler, Güney Afrika, Irak, İran, Küba, Mısır, Sovyetler Birliği, Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye, Yugoslavya, Yunanistan gibi birbirinden demokratik (!) ülkeler bulunmaktadır.

Gidinin iftiracıları sizi!..
Yazarın Tüm Yazıları