"ÜLKEMİZDE ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek ve ulusal ölçekte bir verime dönüştürmek, edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere; yapıtlarıyla Türk edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuş kişileri onurlandırmak, daha yaygın okunmalarını sağlamak için" Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, Nezihe Meriç’e verildi. Ödül töreni bugün Mersin’de yapılacak.
Özdemir İnce, Celal Soycan, Prof. Dr. Dilek Doltaş, İpek Ongun ve Hüseyin Ferhad’dan oluşan Ödül Değerlendirme Kurulu’nun ödülü verme gerekçesi şöyle:
BİR KLASİK
"Cumhuriyet dönemi hikáyeciliğimizin öncü kurucuları arasında yer aldığı; kadın yazarlarımızın önünü açan, ufkunu genişleten bir klasik olduğu; hikáyelerinde gündelik hayatın mucizesini yüksek bir dil bilinciyle aktardığı; tarihsel zamana ’ev’in biçimini verdiği; 1950 sonrası insanının zihinsel ve ruhsal topoğrafyasını çıkardığı; yarattığı kişileri bir eleştirel merhametle sevdiği için çağdaş hikáyeciliğimizin büyük ustası Nezihe Meriç oybirliği ile ödüle değer bulunmuştur."
KADINI ANLATTI
Nezihe Meriç 28 Şubat 1925’te Gemlik’te (Bursa) doğdu. Eskişehir Lisesi’ni bitirdi (1942). Bir süre İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Felsefe Bölümü’ne devam etti. Öğrenimini yarıda bıraktı (1945). Heybeliada İlkokulu’nda öğretmenlik yaptı (1946-1954). Yazar ve yayıncı Salim Şengil ile evlendi. Dost Dergisi ve yayınlarının yönetimine katıldı (1957-1972). Yayınevinin yayınladığı Názım Hikmet’in kitaplarının mahkûm edilmesi nedeniyle (yayınların sorumlu yönetmeni olduğu için) 12 Mart döneminde birkaç yıl kaçak yaşamak zorunda kaldı.
İlk yazısı N.Ufuk imzasıyla İstanbul Dergisi’nde (15 Şubat 1945) çıktı. "Toplu yaşayışlarda bile kendi iç yalnızlıklarını sürdüren genç kız ve kadınları anlatmaktaki başarısı ile tanındı." Öyküleri ABD, Almanya, Fransa ve Rusya’da yayımlanan çeşitli antolojilerde yer aldı. Oyunları İstanbul’da ve Almanya’da sahnelendi.
Korsan Çıkmazı’yla Türk Dil Kurumu 1972 Roman Ödülü’nü, Bir Kara Derin Kuyu ile 1990 Hikáye Armağanı’nı, Yandırma’yla da 1998 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Son olarak kendisine, bütün yapıtları için, 2007 Mersin Kenti Edebiyat ödülü verildi.
MAGAZİNE TESLİM
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, Türkiye’de bir ilk! Bir kent, bir il, bütün yapı ve kuruluşlarıyla bir yazara bütün bir kentin ödülünü veriyor. Mersin, bu alanda da öncülük yapıyor! Ödülü kuran Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ödülü kendi adına değil kent adına, il adına vermesi de çok yüksek bir kent bilincinin ifadesi.
Ancak, yazılı ve görsel medyanın, edebiyat dergileri ve basınının, kent ve kentleşme bilincini temsil eden bu öncü ve örnek girişime gereken ilgiyi gösterdiğini söylemek mümkün değil. Medyanın, Mersin kentinin girişiminin farkında olamadığını kabul etsek bile, edebiyat basınının derin bir aymazlık içinde olması son derece şaşırtıcı. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü alan Nezihe Meriç, Cumhuriyet edebiyatının "klasik" olmuş, en önemli, en büyük yazarlarından biri. Magazine teslim olmuş edebiyatsız edebiyat acı veriyor insana!