Bilmeyenler vardır belki ama ben söyleyeyim: 1950 öncesi Mersin'inde sanayi, tarım ve ticaret alanlarında gerçekleştirilen kalkınmaları güzel sanatlar bağlamında yapılan çalışmalar izlemiştir.
Limanınız Avrupa'nın önde gelen limanlarından olsun, sanayiniz, tarımınız, ticaretiniz Avrupa ile baş edecek duruma gelsin, kentinizde opera binanız, yeterince tiyatronuz, orkestralarınız, korolarınız, müze ve sanat galerileriniz, iyi düzeyde kahvehane, lokanta ve pastahaneleriniz yoksa, Paris, Roma, Madrid hatta Atina gibi 'kent' sıfatına erişemezsiniz. Şükürler olsun bunların çoğu Mersin'de var. Tiyatro binası olmamasına, yeterli sayıda müze bulunmamasına karşın Mersin bir 'Kent' olarak Türkiye'nin öteki kentlerine örnek olabilir.
Eğer Diyarbakır'ın amatör ressam bayanları, Mersin'in Sanat Sokağı'nı, resim galerilerini ve ressamlarını ziyarete geliyorlarsa bu 'örneklik' başlamış sayılabilir.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası meclisinin 'Sanat ve Müzik Festivali'nden bize ne!' diyen sanayici ve tüccar üyeleri yazımın girişini lütfen bir kez daha okusunlar.
* * *
1-13 Ekim 2002 tarihleri arasında yapılacak olan 'Mersin 1.Uluslararası Müzik Festivali'nin yürütme kurulu basına gönderdiği mektupta şöyle diyor:
'Ülke gelişiminin kent gelişimiyle doğru orantılı olduğu, gelişmişliğin önemli bir göstergesi olan ekonomik düzeyin ise, ancak eğitim, kültür ve sanat düzeyiyle anlam taşıdığı inancındayız. Ekonomik gelişmeler sağlayabilmek ve kentin yatırım yapılabilir bir kimlik kazanması için en önemli etkenlerden biri de , sosyal, kültürel ve sanatsal anlamda yaşanabilir bir kent olma özelliğine sahip olabilmesidir. Kentimizde bir kültür ve sanat kenti özelliğinin kazandırılması, ekonomik gelişmenin daha süratli bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.'
Yani, Mersin 1.Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu, bu festival yapılırsa, sanatsal girişimin sanayi, tarım ve ticaretin gelişmesine katkıda bulunacağını söylüyor. Bundan kuşkusu olanlar Avignon kenti ile tiyatro festivali ilişkisini incelesinler.
* * *
Ticaret ve Sanayi Odası'nın Deniz Ticaret Odası'yla birlikte kolları sıvadığı, Mersin Kalkınma Ajansı'nın kurulduğu, Mersin'in kendi kalkınma ve gelişme eylemini bizzat örgütlemek irade ve bilincini ortaya koyduğu bir dönemde Mersin'de bir uluslararası müzik festivali yapmak düşüncesi, bence, çok yerinde.
Festival yönetimi yedi gün sürecek etkinlikler için 150 bin ABD doları tutarında sponsorluk bedeli hesaplamış. Bırakın büyük firmaları, büyük sponsorları Mersin'de ve Türkiye'de 1000 dolar katkıda bulunacak 150 kişi yok mu?
150 bin dolar sponsorluğun karşılığı olarak insanlarımız iki kez Fazıl Say Konseri, birer kez Don Kazakları Korosu Konseri, Bilkent Orkestrası Konseri, Tiflis Jazz Orkestrası konseri, İlhan Erşahin Jazz Konseri ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konseri dinleyecekler.
Festivale katılan sanatçı sayısı: 400.
* * *
Mersin'in 'Festival Kenti', 'Kongre Kenti' kimliğini kazanması son derece önemli. Festivallerin Salzburg, Venedik, Cannes, Berlin, İstanbul, Verona, San Remo, Avignon, Varna kentleri için önemini bir an düşünelim; Mersin Müzik Festivali'nin Avrupa Festivaller Birliği'ne alındığını düşünelim; mayanın tuttuğunu düşünelim: Kente gelecek sanatçılar, ziyaretçiler, medya mensupları kentin ekonomisini (oteller, lokantalar, seyahat acentaları, ulaşım araçları, alışveriş merkezleri, her türlü ticaret sektörü...) canlandıracaklar. Bunun yanı sıra Festival yörenin tarihi, turistik, arkeolojik ve dinsel turizm zenginliklerinin tanıtılmasına katkıda bulunacak.
* * *
Valilik makamı, Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin 1. Uluslararası Müzik Festivali'ni destekliyorlar. Büyükşehir Belediyesi'nin öteki yerel belediyelerin ve iş çevrelerinin bu hayırlı girişimi destekleyeceklerini tahmin ediyorum. İlgilenenlere Mersin 1. Uluslararası Müzik Festivali'yle iletişim kurmaları için gerekli bilgileri aktarıyorum:
Adres: Cumhuriyet Alanı, Kültür Merkezi Binası, 33070 Mersin
Telefon: (324) 238 81 85 ; Faks: (324) 238 67 45
e-mail: mersinmf@hotmail.com
* * *
12 Ekim günü Kanlıdivane Antik Alanı'nda yapılacak olan İlhan Erşahin Jazz Konserini müthiş merak ediyorum.