"İyi günler özdemir bey..ben ??.. anadolu lisesinden ???? okulumuza yeni bi kütüphane kurduk ve daha gelişmesini tamamlayamadı..okulumuz olarak bu konuda çok istekliyiz fakat bir türlü kitap temin edemiyoruz..sizinde yardımlarınıza ihtiyacımız var.. eğer bu konuyla ilgilenirseniz -ki ilgilenmenize gerçekten ihtiyacımız var- cevabınızı bekliyorum..şimdiden çok teşekkürler.."
* * *
Yukarıdaki elektronik mektup bir Orta Anadolu ilçesinden geldi. Bir kız öğrenciden. Yazdığı gibi yayınlıyorum. Aslında bir tek e-posta değil, her gün birkaç tane gönderiyor.
Öğrencinin yaşadığı ilçe hakkında internette araştırma yaptım: İlçenin nüfusu 50 bin dolaylarında. Tarım ve hayvancılık ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Buğday, arpa, çavdar ekiliyor. Şeker fabrikası olduğundan şekerpancarı da yetiştiriliyor. İlçede ayrıca tuğla, gıda ve yem fabrikaları var. Ama buna karşın "Devlet Hastanesi’nde uzman doktor sıkıntısı had safha"ya gelmiş.
* * *
Gazete yazıcıları, edebiyat yazarları okuduğunuz mektup benzeri mektuplar alırlar. Aralarından bazıları kendi kitaplarını gönderir. Kimileri de bizim Yazı İşleri Müdürlerinden Doğaner Gönen gibi kitap toplayıp kendi memleketine gönderir.
50 bin nüfuslu bir ilçenin Anadolu Lisesi öğrencileri neden yazarlardan, gazetecilerden kitap isterler? Yazarlar ve gazeteciler nereden bulacaklar kitabı? Bulsalar kaç kitap bulacaklar? Ayrıca belli bir programa bağlı olarak gönderilmeyen kitaplar bakalım okul kütüphaneleri için uygun olacak mı? Bunları düşünürüm ben. Ben tutup sol ağırlıklı 20-25 kitap göndersem, bir başkası irticai kitaplar gönderse ne olacak, başka biri porno gönderse?
* * *
Düşünün ki 50 nüfuslu Anadolu Lisesi’nin bir kitaplığı yok! Mimar kütüphaneli bir lise binası çizmemiş, yaptıran böyle bir gereksinim duymamış, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı kendi yayınlarını okul açılmadan lisenin kütüphanesine göndermemişler. Öğrenciler kütüphane kuruyorlar!
Peki öğrenci velileri, okul-aile birliği ve öğretmenler ne yapıyorlar? Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde okul kütüphaneleri için para yok mu? İnternette fotoğrafını yayınlayan belediye başkanının belediyesi okul kitaplıkları için para ayırmıyor mu? Ama ilçenin mutlaka bir futbol takımı vardır ve belediye bu takım için uçan kuştan bile para topluyordur.
* * *
Bu ilçede belediyenin ramazan çadırı yok mu acaba? İlçenin zenginleri fitre ve zekátları için neden okulları düşünmezler; camilerin önünde para toplayanlar topladıkları paraların bir bölümünü neden okullara vermezler?
Okullarda kitaplık yoktur ama Milli Eğitim Bakanlığı bilgisayar dağıtmakla övünür. Kitaplığı olmayan okullarda bilgisayar ne işe yarar? Umberto Eco’nun da dediği gibi bilgisayar "kitap"ın değil ancak ansiklopedinin yerini tutar.
Okullarımızın içine düştüğü kötü durumun kuşkusuz en büyük sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Ama öğrenci ailelerinin, velilerinin ve okul-aile birliklerinin de sorumluluğu az değil.
Önemli not: Mektubu yazan öğrenci yazım kurallarını mutlaka iyi öğrenmeli!